Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Αγία Πετρούπολη: Βρήκαν μέλη του σώματος του βομβιστή αυτοκτονίας μέσα σε βαγόνι

Αγία Πετρούπολη: Βρήκαν μέλη του σώματος του βομβιστή αυτοκτονίας μέσα σε βαγόνι

Ένα εικοσιτετράωρο μετά την τρομοκρατική επίθεση, που σημειώθηκε στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης το μεσημέρι της Δευτέρας (03.04.2017), προκύπτουν συνεχώς νέα στοιχεία για τον βομβιστή αυτοκτονίας και τον τρόπο που έδρασε.

Η κρατική επιτροπή έρευνας της Ρωσίας ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωσή της πως “‘έχει εξακριβωθεί πως ένας εκρηκτικός μηχανισμός μπορεί να πυροδοτήθηκε από έναν άνδρα, μέλη του σώματος του οποίου βρέθηκαν στο τρίτο βαγόνι του συρμού”. Και προσθέτει: “Ο άνδρας έχει ταυτοποιηθεί αλλά η ταυτότητά του δεν θα αποκαλυφθεί για την ώρα για τους σκοπούς της έρευνας”.

Ο 22χρονος Ακμπαρζόν Τζαλίλοφ, Ρώσος πολίτης γεννημένος στο Κιργιστάν, φέρεται να είναι ο βομβιστής αυτοκτονίας που σκόρπισε θάνατο και πανικό. Ο νεαρός από το Κιργιστάν αναγνωρίστηκε ως ο ύποπτος για την επίθεση με τους 14 νεκρούς και τους σχεδόν 50 τραυματίες, ανάμεσα στους οποίους και παιδιά.
Σύμφωνα με τον Guardian, ο Τζαλίλοφ έζησε στη Ρωσία τουλάχιστον έξι χρόνια. Εκατοντάδες χιλιάδες κεντροασιάτες ζουν στη Ρωσία, δουλεύουν σε οικοδομές και ζουν υπό δύσκολες συνθήκες για να στέλνουν λεφτά στις οικογένειές τους.

 

 

Την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο χαρακτηρίζει “πρόκληση” την τρομοκρατική επίθεση και “αξιοσημείωτη” την παρουσία του ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, στην Αγία Πετρούπολη, την στιγμή της έκρηξης.
“Κάθε επίθεση που γίνεται στη χώρα μας είναι μια πρόκληση που απευθύνεται σε όλους τους Ρώσους, περιλαμβανομένου του αρχηγού του κράτους, περιλαμβανομένου του προέδρου μας”, δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. Ντμίτρι Πεσκόφ.

Επιπλέον, ο Πεσκόφ απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν ανακατατάξεις στους κόλπους των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, μετά την τρομοκρατική επίθεση στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητηθεί σε περίπτωση που θεωρηθεί αναγκαίο η συνδρομή ξένων υπηρεσιών στις έρευνες που διεξάγονται.
«Θεωρώ γενικά ότι δεν τίθεται θέμα ανακατατάξεων στην διοίκηση των μυστικών υπηρεσιών σε σχέση με την τρομοκρατική επίθεση στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης» είπε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ, ενώ αναφερόμενος στο θέμα της ξένης βοήθειας είπε ότι «σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, αναμφίβολα δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο η ρωσική πλευρά να ζητήσει τέτοιους είδους βοήθεια».
Αναφερόμενος επίσης στο θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και στην αναγκαιότητα της διεθνούς συνεργασίας στον τομέα αυτό, είπε ότι «η Ρωσία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του πολέμου κατά της διεθνούς τρομοκρατίας και καμία χώρα στο κόσμο μέχρι σήμερα δεν μπόρεσε μόνη της να νικήσει την τρομοκρατία».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε πως θα ήταν “κυνικό και κακόβουλο” να χαρακτηρίζεται η φονική έκρηξη στην Αγία Πετρούπολη αντίποινα για τις ενέργειες της Ρωσίας στη Συρία, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

 

Άνοιξε ξανά ο σταθμός “Σέναγια Πλόσαντ”

 

Στο μεταξύ, άνοιξε και πάλι ο σταθμός “Σέναγια Πλόσαντ” του μετρό της Αγίας Πετρούπολης, που νωρίτερα είχε κλείσει, έπειτα από ανώνυμη προειδοποίηση για τοποθέτηση βόμβας.
Υπενθυμίζουμε ότι η χθεσινή έκρηξη έγινε την ώρα που ο συρμός βρισκόταν μεταξύ των σταθμών “Σέναγια Πλόσαντ” και “Τεχνολογικό Ινστιτούτο”.
 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε