Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Αγιά Σοφιά: Η μαρτυρία για τον Κεμάλ Ατατούρκ – “Ήθελε να την κάνει μουσείο”

Αγιά Σοφιά: Η μαρτυρία για τον Κεμάλ Ατατούρκ – “Ήθελε να την κάνει μουσείο”
Το διάταγμα που υπέγραψε ο Ατατούρκ για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς από τζαμί σε μουσείο

Η ιστορική απόφαση του Κεμάλ Ατατούρκ το 1934 για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς από τζαμί σε μουσείο, έμελλε να ακυρωθεί 86 χρόνια μετά. Το τουρκικό ΣτΕ έδωσε το “πράσινο φως” για να ανοίξει το ιστορικό μνημείο για την προσευχή των μουσουλμάνων.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν… ακύρωσε για άλλη μία φορά τον Κεμάλ Ατατούρκ, χρησιμοποιώντας το ιστορικό μνημείο για τα πολιτικά παιχνίδια του.

Οι ιστορικοί Νουρί Οζτούρκ και ο Αχμέντ Ακγιουντούζ είχαν παραθέσει μία σημαντική μαρτυρία που -σύμφωνα με αυτούς- επιβεβαιώνει πως ο Κεμάλ Ατατούρκ ήθελε να κάνει μουσείο την Αγιά Σοφιά. 
Χαρακτηριστικά, είναι όσα λέει ο Βρετανός δημοσιογράφος, Grace Mary Ellison, για τη συνάντηση που είχαν στην Άγκυρα. Όπως υποστηρίζει ο Ellison, είχε πει στον Ατατούρκ πως ο Πάπας Πίος 11ος θέλει ειρήνη και μάλιστα του είχε προτείνει να του παραχωρήσει (σ.σ. στον Πάπα) την Αγιά Σοφιά, από τη στιγμή που ήταν χριστιανικός ναός. Τότε ο Κεμάλ απάντησε: “Παρόλο που η Αγιά Σοφιά αποτελεί, πλέον, μέρος της μουσουλμαινικής παράδοσης, αυτό θα μπορούσε να είναι εφικτό, αν υπήρχε μόνο ένα παρακλάδι του χριστιανισμού. Όμως, στη χριστιανική εκκλησία, υπάρχουν τόσα παρακλάδια, που είναι αδύνατον. Συνεπώς, μια τέτοια κίνηση, αντί για ειρήνη, θα έφερνε περισσότερες εντάσεις. Επιπλέον, είναι τόσο μεγάλο το άγχος μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τιμήσουμε τη χριστιανοσύνη στα μάτια του κόσμου, ώστε αν προσβάλλουμε την Καθολική Εκκλησία με την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, θα πρέπει να την μετατρέψουμε σε μουσείο ή να την κλείσουμε για πάντα. Δεν θα πρέπει να δώσουμε το δικαίωμα ποτέ και σε κανέναν να πει ότι σκόπιμα πληγώσαμε την Χριστιανική Εκκλησία”. 

Με πληροφορίες από Belgelerle Gerçek Tarih 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις