Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Αγιά Σοφιά: Μόνιμες οι κουρτίνες για να… εξαφανίσουν κάθε ίχνος χριστιανισμού – Τι θα γίνει με το γυναικωνίτη

Αγιά Σοφιά

Όσα συμβαίνουν μέσα στην Αγιά Σοφιά μετά την μετατροπή της σε τζαμί. Η βιασύνη του Ερντογάν και οι… συνέπειες. Δείτε φωτογραφίες.

Έχουν περάσει δέκα ημέρες από την πρώτη προσευχή μουσουλμάνων μέσα στην Αγιά Σοφιά. Από την 24η Ιουλίου, όταν άνοιξε ξανά και άρχισε να λειτουργεί ως τζαμί, πλήθος κόσμου επισκέπτεται καθημερινά το θρυλικό μνημείο, που -όπως δήλωσε επανειλημμένα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – “δεν ανήκει μόνο στους μουσουλμάνους, αλλά σε όλη την ανθρωπότητα”. Είναι, όμως, έτσι; 

Τόσο ο υπουργός Πολιτισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, όσο και ο πρόεδρος της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Ερμπάς, διαβεβαίωναν ότι οι κουρτίνες που τοποθετήθηκαν θα κάλυπταν τις αγιογραφίες και τα ψηφιδωτά μόνο κατά τη διάρκεια της προσευχής. Ωστόσο, τις πρώτες δέκα ημέρες λειτουργίας της ως τζαμί, οι κουρτίνες έχουν… μονιμοποιηθεί, με αποτέλεσμα οι επισκέπτες να μην μπορούν να δουν τίποτα από το εσωτερικό του ναού.

Ξεναγοί της Κωνσταντινούπολης που μίλησαν στο newsit.gr ανέφεραν πως δεν έχουν καμία ενημέρωση, σχολιάζοντας, μάλιστα, ότι το υπάρχον καθεστώς δυσκολεύει τη δουλειά τους. Η ανεπίσημη… δικαιολογία είναι πως υπάρχουν πολλοί μουσουλμάνοι που πάνε στην Αγιά Σοφιά για να προσευχηθούν εκτός των προγραμματισμένων ωρών προσευχής, και γι’ αυτό δεν μπορούν να αφήσουν ακάλυπτα τα χριστιανικά στοιχεία. Κάποιοι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού υποστηρίζουν ότι οι εργασίες μέσα στην Αγιά Σοφιά δεν έχουν ολοκληρωθεί -μιας και ο Ερντογάν… βιαζόταν για να την μετατρέψει σε τζαμί- και τους επόμενους μήνες θα λειτουργήσει κανονικά ο μηχανισμός για να ανοίγουν και να κλείνουν οι κουρτίνες. 

Στις παρακάτω αγιογραφίες βλέπετε πώς έχουν καλυφθεί τα χριστιανικά στοιχεία:

Στον εξωνάρθηκα του ναού έχουν τοποθετηθεί πανιά που καλύπτουν τις τοιχογραφίες.

Τα μωσαϊκά της Θεοτόκου και του Γαβριήλ, 6,5 και 7,5 μέτρα αντίστοιχα, καλύπτονται από κουρτίνες.

Η σκαλωσιά, που υπάρχει μέσα στην Αγιά Σοφιά για τις εργασίες, έχει καλυφθεί από ένα κόκκινο πανί και πάνω του είναι γραμμένα εδάφια του Κορανίου. 

Τι θα γίνει με το γυναικωνίτη

Ο γυναικωνίτης παραμένει κλειστός, λόγω εργασιών συντήρησης, κυρίως στο δάπεδο. Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο πότε θα ανοίξει, ενώ – σύμφωνα με πληροφορίες- υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: το ένα είναι να χρησιμοποιηθεί και αυτός ο χώρος για τις ώρες της προσευχής. Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι να ανοίξει ο γυναικωνίτης μόνο για τους τουρίστες. 

Ο γυναικωνίτης ήταν ο χώρος όπου δεν μπορούσαν οι άνδρες να δουν τις γυναίκες. Η αυτοκράτειρα ανέβαινε με κοχλία. Δεν περπατούσε, καθόταν σε φορείο, το οποίο κρατούσαν 4 ευνούχοι και την ανέβαζαν στο υπερώο, δηλαδή στο γυναικωνίτη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις