Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Αγιά Σοφιά: Ο κρυφός “άσσος” του Ερντογάν – Τα σημάδια που μαρτυρούσαν το σχέδιο του για το τζαμί

Αγιά Σοφιά
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Καθαρά πολιτική η απόφαση του “σουλτάνου” να κάνει τζαμί την Αγιά Σοφιά. Ο πρόεδρος της Τουρκίας έπαιξε το πιο δυνατό “χαρτί” του, σε μία προσπάθεια να αυξήσει ξανά τη δημοτικότητα του. Πώς άρχισε να… απειλείται η ταυτότητα του ιστορικού μνημείου.

Στα χρόνια της προεδρικής του θητείας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δείξει κατά καιρούς ότι… καλοβλέπει την ιδέα μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί. Ωστόσο, η πρώτη φορά που πήρε ξεκάθαρη θέση ήταν πέρυσι.

Από τότε, δεν σταμάτησε να εκφράζει συνεχώς την πρόθεση του να αλλάξει το… καθεστώς του μνημείου, κάνοντας συχνά προκλητικές δηλώσεις τόσο σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις του, όσο και σε ομιλίες του. Φυσικά, το timing, δεν είναι καθόλου τυχαίο.

Click4more: Αγιά Σοφιά: Ποια θα είναι η επόμενη μέρα της ιστορικής απόφασης

Ο Ερντογάν βρήκε τον ιδανικό τρόπο για να αποπροσανατολίσει τον λαό του από τις πολιτικές του αποτυχίες – με πιο πρόσφατη τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού, να αυξήσει ξανά τη δημοτικότητα του, με επίκεντρο τους φανατικούς μουσουλμάνους και να διατηρήσει την επιρροή του στο κόμμα του, το AKP. Ύστερα από 17 χρόνια στην προεδρία της Τουρκίας, ο “σουλτάνος” στέλνει, πλέον, το πιο ξεκάθαρο μήνυμα στη Δύση: ότι για εκείνον πάνω από όλους και όλα είναι το όραμα του για μια νέα οθωμανική αυτοκρατορία.     

Τα “σημάδια” που μαρτυρούσαν το σχέδιο για την Αγιά Σοφιά

Τα τελευταία χρόνια, υπήρξαν “σημάδια” που έδειχναν ότι η… επίσημη ταυτότητα της Αγιάς Σοφιάς -αυτή του μουσείου δηλαδή – βρισκόταν σε κίνδυνο. Το 2016 ήταν η πρώτη φορά που έγινε μουσουλμανική προσευχή, ύστερα από το 1935. Οι προκλήσεις εντάθηκαν, μετά την απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας στα τέλη του 2019, να μετατραπεί σε τέμενος η Μονή της Χώρας, γνωστή σήμερα ως Καριγιέ Τζαμί.

Click4more: Οργισμένη απάντηση Μητσοτάκη για την Αγιά Σοφιά: Απόφαση που προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της

Υπήρξε ελληνικό χριστιανικό μοναστήρι στην Κωνσταντινούπολη και μετατράπηκε από τους Οθωμανούς σε τζαμί κατά το 16ο αιώνα, ενώ από το 1958 λειτουργούσε ως μουσείο… Έτσι, “άνοιξε” ο δρόμος για την Αγιά Σοφιά. Σε αυτό το σημείο, να αναφέρουμε επίσης ότι το 2013, ανάλογη απόφαση υπήρξε για την Αγιά Σοφιά στην Τραπεζούντα.

Αγιά Σοφιά
Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τον Μάρτιο του 2020 μία ηχογράφηση προσευχής έγινε στο εσωτερικό της Αγιάς Σοφιάς, με οχτώ κάμερες και οχτώ μικρόφωνα, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού. Δύο μήνες αργότερα, ανήμερα της επετείου της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, διαβάστηκε το Κοράνι, με τον Ερντογάν να είναι “παρών” μέσω γιγαντοοθόνης…

Click4more: Ο Ερντογάν… θριαμβολόγησε LIVE! Ανοίγει την Αγιά Σοφιά για προσευχή στις 24 Ιουλίου

Και αυτή ήταν η τελευταία “πράξη”, πριν έρθει η επίσημη ανακοίνωση ότι το ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς θα μεταφερόταν στο τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις