Κόσμος

Άγιο Φως: Πώς θα μεταφερθεί σε όλη την Ελλάδα

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος εκατομμύρια πιστοί περιμένουν το Άγιο Φως. Στα Ιεροσόλυμα βρίσκεται από το πρωί και εθνική αντιπροσωπεία, προκειμένου να το παραλάβει. Το κυβερνητικό αεροσκάφος αναμένεται να αφιχθεί στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" στις 18.30.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, τα βλέμματα των Χριστιανών ανά τον κόσμο είναι στραμμένα προς τον Πανάγιο Τάφο, απ’ όπου το “Άγιο Φως” θα ξεκινήσει το ταξίδι του προς κάθε γωνιά.

Στα Ιεροσόλυμα βρίσκεται και η ελληνική αποστολή, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Μάρκο Μπόλαρη, προκειμένου να παραστεί στην τελετή και εν συνεχεία να παραλάβει και να μεταφέρει το Άγιο Φως στην Ελλάδα.

Δείτε ζωντανά την τελετή

Τον υπουργό και την ελληνική αντιπροσωπεία υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο του Τέλ Αβίβ ο πρεσβευτής της Ελλάδας στο Ισραήλ Ηλίας Ηλιάδης και ο γενικός πρόξενος Ιεροσολύμων Χρήστος Σοφιανόπουλος.

Λίγο πριν από τις 9.30 το πρωί η ελληνική αποστολή αναχώρησε για την Παλαιά Πόλη των Ιεροσολύμων, όπου στις 10.15 αναμένεται να φτάσει στο Ελληνορθόδο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Ακολούθως, στις 12.15, η ελληνική αντιπροσωπεία θα μεταβεί με την πομπή του Πατριάρχη και των κληρικών του Αγίου Τάφου στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως προκειμένου να παρακολουθήσει την τελετή Αφής.

Μετά τη λήξη της τελετής, περίπου στις 2.30 μετά το μεσημέρι, η επίσημη αντιπροσωπεία θα μεταβεί στο Πατριαρχείο για την τελετή παραλαβή του Αγίου Φωτός. Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ’ θα παραδώσει το ‘Αγιο Φως στον εκπρόσωπο της ελληνικής πολιτείας, υφυπουργό Εξωτερικών Μάρκο Μπόλαρη, ενώ σε ειδικό φανάρι θα το μεταφέρει στην Αθήνα ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου Δαμιανός.

Πως θα μεταφερθεί σε κάθε γωνιά της Ελλάδας

Το κυβερνητικό αεροσκάφος, με το οποίο θα μεταφερθεί το ‘Αγιο Φως στην Ελλάδα, αναμένεται να αναχωρήσει από το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ στις 16.45 και να αφιχθεί στις 18.30 στην Αθήνα, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, όπου θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή υποδοχής του με τιμές αρχηγού κράτους από άγημα του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας.

Στη συνέχεια το ‘Αγιο Φως θα μεταφερθεί στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος με ιδιωτικό ελικόπτερο, όπου με πτήσεις της Aegean, της Olympic Air και της Sky Express θα ταξιδέψει σε όλες τις γωνιές της ελληνικής επικράτειας.

Την αντιπροσωπεία που μεταβαίνει στην Ιερουσαλήμ αποτελούν ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος και για θέματα εκκλησιαστικής διπλωματίας, Μάρκος Μπόλαρης, ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα κ. Δαμιανός και ο βοηθός του Έξαρχου του Παναγίου Τάφου Γεώργιος Αποστολακίδης. Στην αντιπροσωπεία μετέχουν επίσης οι βουλευτές Γεωργία Γιαννιά και Γιάννης Μιχελογιαννάκης και ως εκπρόσωποι της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας οι βουλευτές Μάξιμος Χαρακόπουλος και Μπούρας Αθανάσιος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Έλον Μασκ: Αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες από τη γαλλική Δικαιοσύνη για Χ και Grok
H κλήση δεν έχει στην παρούσα φάση υποχρεωτικό χαρακτήρα, ωστόσο η γαλλική Δικαιoσύνη θα μπορούσε στη συνέχεια να κλιμακώσει τις πιέσεις της φθάνοντας ως και την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης
Ο Έλον Μασκ
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη καλεί τους Αμερικανούς να μην ταξιδεύουν στο Ιράκ: «Αναχωρήστε αμέσως αν είστε εκεί»
«Μην επιχειρήσετε να προσεγγίσετε την Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη ή το Γενικό Προξενείο στο Ερμπίλ λόγω σοβαρών κινδύνων ασφαλείας», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση
U.S. Embassy is seen across the Tigris River in Baghdad, Tuesday, March 17, 2026. (AP Photo/Hadi Mizban)
Μετρό: Νωρίτερα θα κλείνουν οι σταθμοί από αύριο, στο τμήμα «Αττική-Πανεπιστήμιο» - Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Αναλυτικά οι ώρες που θα αναχωρούν οι τελευταίοι συρμοί, πριν το κλείσιμο των σταθμών - Ο ΟΑΣΑ δρομολογεί για τις ημέρες των εργασιών την προσωρινή λεωφορειακή Γραμμή Χ18 «ΣΤ. ΜΕΤΡΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ - ΣΤ. ΜΕΤΡΟ ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ»
ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕΤΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ.  Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2025  (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ