Κόσμος

Άγιο Φως: Πώς θα μεταφερθεί σε όλη την Ελλάδα

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος εκατομμύρια πιστοί περιμένουν το Άγιο Φως. Στα Ιεροσόλυμα βρίσκεται από το πρωί και εθνική αντιπροσωπεία, προκειμένου να το παραλάβει. Το κυβερνητικό αεροσκάφος αναμένεται να αφιχθεί στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" στις 18.30.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, τα βλέμματα των Χριστιανών ανά τον κόσμο είναι στραμμένα προς τον Πανάγιο Τάφο, απ’ όπου το “Άγιο Φως” θα ξεκινήσει το ταξίδι του προς κάθε γωνιά.

Στα Ιεροσόλυμα βρίσκεται και η ελληνική αποστολή, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Μάρκο Μπόλαρη, προκειμένου να παραστεί στην τελετή και εν συνεχεία να παραλάβει και να μεταφέρει το Άγιο Φως στην Ελλάδα.

Δείτε ζωντανά την τελετή

Τον υπουργό και την ελληνική αντιπροσωπεία υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο του Τέλ Αβίβ ο πρεσβευτής της Ελλάδας στο Ισραήλ Ηλίας Ηλιάδης και ο γενικός πρόξενος Ιεροσολύμων Χρήστος Σοφιανόπουλος.

Λίγο πριν από τις 9.30 το πρωί η ελληνική αποστολή αναχώρησε για την Παλαιά Πόλη των Ιεροσολύμων, όπου στις 10.15 αναμένεται να φτάσει στο Ελληνορθόδο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Ακολούθως, στις 12.15, η ελληνική αντιπροσωπεία θα μεταβεί με την πομπή του Πατριάρχη και των κληρικών του Αγίου Τάφου στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως προκειμένου να παρακολουθήσει την τελετή Αφής.

Μετά τη λήξη της τελετής, περίπου στις 2.30 μετά το μεσημέρι, η επίσημη αντιπροσωπεία θα μεταβεί στο Πατριαρχείο για την τελετή παραλαβή του Αγίου Φωτός. Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ’ θα παραδώσει το ‘Αγιο Φως στον εκπρόσωπο της ελληνικής πολιτείας, υφυπουργό Εξωτερικών Μάρκο Μπόλαρη, ενώ σε ειδικό φανάρι θα το μεταφέρει στην Αθήνα ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου Δαμιανός.

Πως θα μεταφερθεί σε κάθε γωνιά της Ελλάδας

Το κυβερνητικό αεροσκάφος, με το οποίο θα μεταφερθεί το ‘Αγιο Φως στην Ελλάδα, αναμένεται να αναχωρήσει από το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ στις 16.45 και να αφιχθεί στις 18.30 στην Αθήνα, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, όπου θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή υποδοχής του με τιμές αρχηγού κράτους από άγημα του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας.

Στη συνέχεια το ‘Αγιο Φως θα μεταφερθεί στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος με ιδιωτικό ελικόπτερο, όπου με πτήσεις της Aegean, της Olympic Air και της Sky Express θα ταξιδέψει σε όλες τις γωνιές της ελληνικής επικράτειας.

Την αντιπροσωπεία που μεταβαίνει στην Ιερουσαλήμ αποτελούν ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος και για θέματα εκκλησιαστικής διπλωματίας, Μάρκος Μπόλαρης, ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα κ. Δαμιανός και ο βοηθός του Έξαρχου του Παναγίου Τάφου Γεώργιος Αποστολακίδης. Στην αντιπροσωπεία μετέχουν επίσης οι βουλευτές Γεωργία Γιαννιά και Γιάννης Μιχελογιαννάκης και ως εκπρόσωποι της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας οι βουλευτές Μάξιμος Χαρακόπουλος και Μπούρας Αθανάσιος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τραμπ: «Αν δεν τηρηθεί η συμφωνία για εκεχειρία, θα ξεκινήσει το πιστολίδι»
Ο Αμερικανός πρόεδρος «υποσχέθηκε» σφοδρές επιθέσεις σε περίπτωση που δεν τηρηθεί για «οποιονδήποτε λόγο» η κατάπαυση του πυρός – Δήλωσε πως ο στρατός των ΗΠΑ ξεκουράζεται μέχρι την επόμενη κατάκτησή του
Ντόναλντ Τραμπ 6
Εύθραυστη εκεχειρία στη Μέση Ανατολή: Στα χέρια του Ιράν η παγκόσμια οικονομία – Η Ευρώπη καλείται να πληρώσει τα σπασμένα Τραμπ
Η εκεχειρία κρίνεται στα Στενά του Ορμούζ - Η μερική ή πλήρης διακοπή της ναυσιπλοΐας για εβδομάδες έχει προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις
FILE PHOTO: Cargo ships in the Gulf, near the Strait of Hormuz, as seen from northern Ras al-Khaimah, near the border with Oman’s Musandam governance, amid the U.S.-Israeli conflict with Iran, in United Arab Emirates, March 11, 2026. REUTERS/Stringer/File Photo/File Photo
Ιράν και Χεζμπολάχ κατηγορούν ΗΠΑ και Ισραήλ για παραβίαση της εκεχειρίας – Κρανίου τόπος ο Λίβανος από τους βομβαρδισμούς
Την Παρασκευή ξεκινούν οι συνομιλίες στο Πακιστάν για τον τερματισμό του πολέμου - Νέες αιχμές Τραμπ για τις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ - Κρανίου τόπος ο Λίβανος
Πολυκατοικία
Wall Street Journal: Η Ελλάδα στη λίστα των χωρών του ΝΑΤΟ που θα επιβραβεύσει ο Τραμπ – Ποιες θα «τιμωρηθούν»
«Είναι αρκετά λυπηρό το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ γύρισε την πλάτη στον αμερικανικό λαό τις τελευταίες έξι εβδομάδες, ενώ αυτός είναι που χρηματοδοτεί την άμυνά του», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου
Ντόναλντ Τραμπ και Κυριάκος Μητσοτάκης 17
Το Ιράν δεν ανοίγει τα Στενά του Ορμούζ, πετρελαιοφόρο ανέκρουσε πρύμναν, εκατόμβη νεκρών στον Λίβανο, στον «αέρα» η εκεχειρία
Περισσότεροι από 182 νεκροί το τελευταίο 24ωρο στον Λίβανο - «Η συμφωνηθείσα ανακωχή δεν αφορά την εκστρατεία κατά της Χεζμπολάχ», ξεκαθαρίζει ο Νετανιάχου
Διασώστες σε κατεστραμμένο κτίριο μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, στη Βηρυτό του Λιβάνου
5