Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Άγιος Βαλεντίνος και ερωτευμένοι

Άγιος Βαλεντίνος και ερωτευμένοι

Άγιος Βαλεντίνος και ερωτευμένοι… Η 14η Φεβρουαρίου, η ημέρα των ερωτευμένων, έχει τις ρίζες της στον εορτασμό της μνήμης του Βαλεντίνου, ενός καθολικού ιερέα που μαρτύρησε για την πίστη του την ίδια ημερομηνία, το 270 μ.Χ. στους διωγμούς του αυτοκράτορα Κλαύδιου.

Ο Βαλεντίνος καταδικάστηκε σε θάνατο, λόγω του ότι τελούσε γάμους ανάμεσα σε ζευγάρια, διαδίδοντας και στερεώνοντας έτσι τη χριστιανική πίστη. Η Καθολική Εκκλησία αναγνώρισε αργότερα τον Βαλεντίνο ως Αγιο, που κατέστη προστάτης των ερωτευμένων. Η γιορτή ορίστηκε στις 14 Φεβρουαρίου, συμπίπτοντας σχεδόν (15 Φεβρουαρίου) και αντικαθιστώντας μια παγανιστική τελετή γονιμότητας, που διαρκούσε αιώνες, από την προ Χριστού εποχή κιόλας. Με το πέρασμα του χρόνου, η γιορτή πέρασε από την Ιταλία στην Ευρώπη και από τη Βρετανία στην Αμερική.

Από τον 16ο αιώνα και μετά, η θρησκευτική αυτή γιορτή αρχίζει να παίρνει κοσμικές διαστάσεις. Δώρα, λουλούδια, ρομαντικά δείπνα, ερωτικές επιστολές, ευχετήριες κάρτες με καρδούλες, σοκολατάκια αποτελούν αρκετά διαδεδομένη πρακτική για ορισμένες χώρες της Δυτικής Ευρώπης του 18ο αιώνα. Η γιορτή πήρε εντελώς άλλη μορφή στις αρχές του 20ού αιώνα.

Τότε, έξυπνοι marketers στις ΗΠΑ ανακαλύπτουν την τάση που προϋπήρχε και την ενισχύουν, με το λανσάρισμα στην αγορά πολλών σχετικών προϊόντων και υπηρεσιών. Η Ελλάδα θα έπρεπε να περιμένει πολύ ακόμη. Η πρώτη επαφή με τον ξενόφερτο Αγιο έγινε αρχικά μέσω των εδώ παραρτημάτων πολυεθνικών εταιρειών λουλουδιών, κοσμημάτων, δώρων, που στο πλαίσιο της διεθνοποίησης απευθύνθηκαν και στους Ελληνες ερωτευμένους, εισάγοντας επικοινωνιακά τον εορτασμό.

Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου προκαλεί αντιδράσεις στον μη Χριστιανικό κόσμο. Στην Ινδία οι φανατικοί ινδουιστές και μουσουλμάνοι αντιτίθεται στη γιορτή. Τη θεωρούν πολιτιστικό μίασμα και προϊόν της παγκοσμιοποίησης. Στο Πακιστάν, το τοπικό ισλαμικό κόμμα ζητά την κατάργησή της, καθώς, όπως υποστηρίζει, αντιβαίνει τον Ισλαμικό Πολιτισμό. Την ίδια άποψη έχουν και οι συντηρητικοί κύκλοι του θεοκρατικού Ιράν.

Η Google τιμάει με τρία Google Doodle τη σημερινή μέρα. Δείτε τα.

Συμβουλές… ευτυχίας

Εδώ σου έχουμε 40 πρωτότυπα και διασκεδαστικά tips για να απολαύσεις τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου, είτε είσαι σε σχέση είτε είσαι single… Για να δώσεις στο αγόρι σου μια αξέχαστη εμπειρία αλλά και για να νιώσεις τέλεια που είσαι ελεύθερη και δεν έχεις να δώσεις λογαριασμό σε κανέναν! Το  να μαγειρεύετε μαζί μπορεί να μην είναι κάτι πρωτότυπο αλλά μπορείτε να το κάνετε ιδιαίτερο! Για παράδειγμα φτιάξτε μαζί ένα μενού με θαλασσινά, αφροδισιακά φαγητά, σοκολάτα και πολύ κρασί… Σίγουρα θα βάλει φωτιά στο βράδυ σας!

Αυτή τη φορά προτίμησε εσώρουχα που δεν έχεις συνηθίσει το σύντροφό σου. Φόρεσέ τα και βάλε τον να καθίσει στον καναπέ προσφέροντάς του το πιο απολαυστικό show! Μπορείς να κάνεις μια εναλλακτική επίδειξη μόδας, μια πριβέ πασαρέλα, όπου θα φορέσεις δυο-τρία διαφορετικά σετ εσωρούχων για να διαλέξει. Γράψτε και οι δύο 5 ερωτήσεις για αλήθεια και 5 για θάρρος και ρίξτε τες σε ένα μπολ. Να είναι όμως προκλητικές και ιδιαίτερα τολμηρές! Μην γράψεις ερωτήσεις που μπορεί να πυροδοτήσουν καυγάδες. Να παίξουμε και να διασκεδάσουμε θέλουμε.

Δεν χρειάζεται να έχει ομοιοκαταληξίες. Αρκεί να είναι λόγια που έχεις γράψει μέσα από την καρδιά σου για τον αγαπημένο σου. Κι αν δεν είσαι τόσο λυρικός τύπος, να ξέρεις ότι και το χιούμορ είναι ιδιαιτέρως αφροδισιακό.
Διαβάστε εδώ περισσότερα

Δείτε εδώ “ερωτικές” φωτογραφίες για να ανεβάσετε στα social media

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε