Site icon NewsIT

Αγωνιώδης έκκληση για οικονομική βοήθεια από τον Νίγηρα

11.03.2010 | 08:30
ΦΩΤΟ REUTERS

ΦΩΤΟ REUTERS

Έκκληση για οικονομική βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα ζήτησε ο Νίγηρας.

Διεθνή βοήθεια ύψους 123 εκατομμυρίων δολαρίων ζήτησε ο πρωθυπουργός του Νίγηρα, Μαχαμοντού Ντάντα, προκειμένου η χώρα του να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο της έλλειψης σε τρόφιμα για φέτος. 

Η στρατιωτική ηγεσία του Νίγηρα, η οποία ανέλαβε την εξουσία στη χώρα με πραξικόπημα τον περασμένο μήνα, άλλαξε πλεύση όσον αφορά στην πολιτική που ακολουθούσε ο ανατραπείς πρόεδρος της χώρας Μαμαντού Τάντζα και αναφέρεται ανοιχτά στο θέμα της πείνας, που ήταν ένα θέμα ταμπού υπό τον Τάντζα. 

Η διεθνής κοινότητα ασκεί πιέσεις στον Νίγηρα, ο οποίος διόρισε την περασμένη εβδομάδα στην εξουσία μια μεταβατική κυβέρνηση που αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από πολιτικούς κι όχι στρατιωτικούς, για τη διενέργεια εκλογών. 

Ωστόσο τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων που δρουν στη χώρα προειδοποιούν ότι οι ελλείψεις σε τρόφιμα μπορεί να δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερη αστάθεια και να εκτρέψουν από την πορεία της την εκλογική διαδικασία. 

Ο Νίγηρας χρειάζεται τεράστια διεθνή υποστήριξη για να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Θα ήθελα να απευθύνω έκκληση στη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει στις προσπάθειες που γίνονται από τον Νίγηρα για να αντιμετωπίσει την πείνα και να επιτύχει μια βιώσιμη αυτάρκεια σε τρόφιμα, προσέθεσε ο Ντάντα. 

Το συνολικό κόστος γι’ αυτήν την αυτάρκεια σε τρόφιμα ανέρχεται σε 89 δισεκατομμύρια φράγκα CFA (185 εκατομμύρια δολάρια), από τα οποία υπάρχουν ήδη σχεδόν τα 30 δισεκατομμύρια φράγκα CFA. Από το Φεβρουάριο που ανέβηκε στην εξουσία, η κυβέρνηση Ντάντα αποδέχθηκε δημοσίως τους υπολογισμούς του ΟΗΕ, σύμφωνα με τους οποίους τουλάχιστον 200.000 παιδιά αντιμετωπίζουν οξεία προβλήματα υποσιτισμού και χρήζουν νοσηλείας. 

Σχεδόν 8 εκατομμύρια άνθρωποι, ή περίπου το 60% του πληθυσμού του Νίγηρα, μπορεί να αντιμετωπίσει φέτος μέτρια έως σοβαρή έλλειψη τροφίμων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version