Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Άγρια επεισόδια στη Χιλή – Αυξήθηκαν οι νεκροί στις διαδηλώσεις [Pics]

Άγρια επεισόδια στη Χιλή – Αυξήθηκαν οι νεκροί στις διαδηλώσεις [Pics]
Φωτογραφία Reuters

Άγρια επεισόδια σημειώθηκαν στις νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έγιναν σε πόλεις της Χιλής χθες, Πέμπτη, ενώ η κυβέρνηση συνέχιζε να επεξεργάζεται την πρότασή της για την αναθεώρηση του Συντάγματος, με την ελπίδα ότι έτσι θα βάλει τέλος στις ταραχές που μαίνονται από τις 18 Οκτωβρίου.

Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές στο Σαντιάγο, όπου ακούστηκαν αλλεπάλληλες εκρήξεις μολότοφ και η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική εξαιτίας των δακρυγόνων.

Στη Βαλπαραΐσο μια ομάδα διαδηλωτών οπλισμένων με καδρόνια και πέτρες ενεπλάκη σε συγκρούσεις με αστυνομικούς, που έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο 24 Horas.

ΠΡΟΣΟΧΗ! ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Αυξήθηκαν οι νεκροί

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε όταν χτυπήθηκε από αυτοκίνητο στη διάρκεια διαδήλωσης στην Καλάμα (βόρεια), ενώ ένα πτώμα βρέθηκε στα συντρίμμια σούπερ μάρκετ που πυρπολήθηκε κατά τη διάρκεια λεηλασίας στην Αρίκα (βόρεια), σύμφωνα με την εισαγγελία.
Οι δύο νέοι θάνατοι αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της συνεχιζόμενης, άνευ προηγουμένου, κρίσης μετά το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας στη Χιλή σε τουλάχιστον 22 νεκρούς.

Πάνω από 100 καταστήματα, κυρίως λιανικής αλλά και εμπορικά κέντρα, λεηλατήθηκαν, 30 κτήρια υπέστησαν εμπρησμούς και 20 αστυνομικά τμήματα δέχθηκαν επιθέσεις, γνωστοποίησαν οι Αρχές.

Ο συντηρητικός πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα ακύρωσε την αύξηση της τιμής του εισιτηρίου του μετρό — αυτή ήταν ο πυροκροτητής που προκάλεσε το ξέσπασμα της οργής για τις κοινωνικές ανισότητες — προχώρησε σε ανασχηματισμό και εξήγγειλε μέτρα όπως η αύξηση του κατώτερου μισθού και της κατώτερης σύνταξης και η αύξηση των φόρων για τους πολίτες με τα υψηλότερα εισοδήματα και τις μεγαλύτερες περιουσίες. Όμως τα μέτρα αυτά δεν έφεραν αποκλιμάκωση και εντέλει ο πρόεδρος αποδέχθηκε το αίτημα για την αναθεώρηση του Συντάγματος, εν μέρει κληροδότημα της στρατιωτικής δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ.

Ωστόσο η κυβέρνησή του και τα κόμματα της αντιπολίτευσης διαφωνούν ως προς τον μηχανισμό διαβούλευσης για την κατάρτιση του νέου Συντάγματος, ιδίως για το εάν θα υπάρξει δυνατότητα άμεσης συμμετοχής των πολιτών, καταγράφουν δημοσιεύματα σε ΜΜΕ της Χιλής.

Φωτογραφίες Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις