Σάββατο, 20 Απρ.
18oC Αθήνα

Αίγυπτος: Διαγωνισμός για το όνομα της νέας διοικητικής πρωτεύουσας!

Αίγυπτος: Διαγωνισμός για το όνομα της νέας διοικητικής πρωτεύουσας!
Reuters

Έναν ακριβώς χρόνο, από τον Ιούλιο του 2018, όταν η Αίγυπτος και ο Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι θεμελίωσαν τη νέα διοικητική πρωτεύουσα της χώρας του Νείλου, περίπου 45 χιλιόμετρα ανατολικά του Καΐρου, προκηρύχθηκε δημόσιος διαγωνισμός για το όνομα και το λογότυπο.

Η Αίγυπτος ετοιμάζεται να γράψει ιστορία, καθώς η εταιρεία που διαχειρίζεται την ανέγερση της νεώτερης πρωτεύουσας του κόσμου (“The Administrative Capital for Urban Development Company”) προκήρυξε έναν διαγωνισμό για το όνομα και το λογότυπο της νέας αυτής υπερσύγχρονης πόλης.

Από όσους συμμετάσχουν στον διαγωνισμό που θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Αυγούστου, θα ζητηθεί να προτείνουν ένα όνομα που να εκφράζει την αιγυπτιακή ταυτότητα και να είναι μοναδικό, πρωτότυπο και απλό. Παράλληλα, δε θα πρέπει να υπερβαίνει τις δύο λέξεις και θα πρέπει να μπορεί να προφέρεται εύκολα. Δεν μπορεί να έχει διφορούμενη έννοια ούτε να εκφράζει πολιτικό κόμμα ή θρησκευτικό προσανατολισμό. Πρέπει να είναι γραμμένο στα αραβικά και να μη θεωρείται παραδοσιακό.

Τα έπαθλα για τους νικητές, για τις τρεις καλύτερες ιδέες αλλά και για δέκα ακόμη συμμετοχές, θα είναι συνολικά 250.000 λίρες Αιγύπτου (περίπου 15.023 δολ.).

Η νέα υπερσύγχρονη πρωτεύουσα θα έχει 20 περιφέρειες και θα φιλοξενήσει 6,5 εκατομμύρια μόνιμους κατοίκους.

Θα διαθέτει οδικό δίκτυο μήκους 650 χλμ., ένα διεθνές αεροδρόμιο και ηλεκτρικό τρένο που θα συνδέει την πόλη με τις γειτονικές πόλεις 10η Ραμαντάν και Αλ Σαλάμ και από εκεί με το Κάιρο.

Επίσης, θα διαθέτει 1.250 τζαμιά και εκκλησίες, ένα συνεδριακό κέντρο 5.000 θέσεων, σχεδόν 2.000 σχολεία και κολέγια, πάνω από 600 ιατρικές εγκαταστάσεις και ένα πάρκο που αναμένεται να είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις