Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Αίγυπτος: Επανέρχεται το αίτημα για “επιστροφή” της Νεφερτίτης από τη Γερμανία

Αίγυπτος: Επανέρχεται το αίτημα για “επιστροφή” της Νεφερτίτης από τη Γερμανία
photo epa

Το αίτημα της επιστροφής της προτομής της Νεφερτίτης από την Γερμανία στην Αίγυπτο επανέφερε ο αιγυπτιολόγος και πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Ζάχι Χαουάς.

«Η προτομή της Νεφερτίτης βγήκε παράνομα από την Αίγυπτο και ζητώ την επιστροφή της, για να μπορούν να τη δουν οι Αιγύπτιοι στα εγκαίνια του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου» είπε ο κ.Χαουάς κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην πόλη του Σάο Πάολο, που διοργάνωσε η πρεσβεία της Αιγύπτου στη Βραζιλία.

Όπως αναφέρει και η εφημερίδα Egypt Independent, «η ιστορία της προτομής της Νεφερτίτης μας πάει πίσω στο 1912, όταν μια γερμανική αρχαιολογική αποστολή με επικεφαλής τον αιγυπτιολόγο Λούντβιχ Μπορσάρντ, επισκέφθηκε το Κάιρο και υπέγραψε σύμβαση με την αιγυπτιακή κυβέρνηση, η οποία της έδωσε το δικαίωμα να αποκτήσει μερικά από τα αντικείμενα που βρέθηκαν στην περιοχή Τελ ελ-Αμάρνα, που χτίστηκε από τον Αχενατέν και στέγασε την πρωτεύουσα αντί της Θήβας. Μεταξύ των αντικειμένων που μεταφέρθηκαν από την αποστολή εκτός Αιγύπτου, ήταν η προτομή της Νεφερτίτης».

Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι «η προτομή της Νεφερτίτης έγινε ένα πολιτιστικό σύμβολο του Βερολίνου και πυροδότησε μία έντονη συζήτηση μεταξύ της Αιγύπτου και της Γερμανίας, σχετικά με το αίτημα της Αιγύπτου να το επιστρέψει ανάμεσα στα λαθραία αντικείμενα».

Να σημειωθεί ότι η Νεφερτίτη έζησε τον 14ο αιώνα π.Χ. και ήταν σύζυγος του Αιγυπτίου Φαραώ Αχενατέν, ενός από τους βασιλιάδες της 18ης Δυναστείας στην αρχαία Αίγυπτο που κυβέρνησε την Αίγυπτο από το 1352 π.Χ. έως το 1336 π.Χ.. Μαζί, προανήγγειλαν μια θρησκευτική επανάσταση, βασισμένη στη λατρεία του ήλιου ή “Aton”.

Το 1925, η αιγυπτιακή κυβέρνηση κήρυξε απαγόρευση των γερμανικών αποστολών, μέχρι η προτομή της γυναίκας Φαραώ να επιστρέψει στην Αίγυπτο. Τα τελευταία χρόνια, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, ψήφισαν νόμο που θεωρούσε οποιοδήποτε έργο που έχει γίνει δεκτό στο έδαφός του για 25 χρόνια, ως εθνικό θησαυρό, κάτι που αποτέλεσε μια πολιτική και νομική κρίση σχετικά με το άγαλμα της Νεφερτίτης.

Η αιγυπτιακή εφημερίδα καταλήγει ότι «ο Χαουάς ισχυρίστηκε ότι το άγαλμα της Νεφερτίτης εξήχθη παράνομα από την Αίγυπτο και θα έπρεπε επομένως να επιστραφεί. Και κάλεσε το 2005 τη Γερμανία να αποδείξει ότι έλαβε νομίμως το άγαλμα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις