Δευτέρα, 17 Ιουν.
27oC Αθήνα

Αίγυπτος και ΗΠΑ στέλνουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα μέσω του Κερέμ Σαλόμ

Αίγυπτος και ΗΠΑ στέλνουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα μέσω του Κερέμ Σαλόμ

Η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να στέλνουν προσωρινά ανθρωπιστική βοήθεια στις υπηρεσίες του ΟΗΕ στη Γάζα μέσω της ισραηλινής μεθοριακής διάβασης Κερέμ Σαλόμ.

Η διάβαση Κερέμ Σαλόμ θα χρησιμοποιείται για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα μέχρι να ανοίξει και πάλι η Ράφα, όπως ανακοίνωσε η Αίγυπτος σε συννενόηση με τις ΗΠΑ.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν λαμβάνοντας υπόψη «τη δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, την έλλειψη μέσων επιβίωσης στη Λωρίδα και την έλλειψη καυσίμων που είναι αναγκαία για τα νοσοκομεία και τα αρτοποιεία».

Η συμφωνία επιτεύχθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα οι πρόεδροι των δύο χωρών, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και Τζο Μπάιντεν.
Η Παλαιστινιακή Αρχή συμφώνησε να σταλεί προσωρινά η βοήθεια μέσω του Κερέμ Σαλόμ, μέχρι να υπάρξει μια συμφωνία για να ανοίξει εκ νέου η διάβαση της Ράφα, μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο WAFA.

Το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας για τη Γάζα από την έναρξη του πολέμου έμπαινε στον θύλακα από την Αίγυπτο, είτε από τη Ράφα, είτε από την κοντινή διάβαση Κερέμ Σαλόμ, στα σύνορα με το Ισραήλ.

Από τις 5 Μαΐου, ακριβώς προτού οι ισραηλινές δυνάμεις θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη διάβαση της Ράφα από την παλαιστινιακή πλευρά, δεν έχει περάσει κανένα φορτηγό με βοήθεια από τη Ράφα. Ελάχιστα μπήκαν από το Κερέμ Σαλόμ, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Οι πρόεδροι Σίσι και Μπάιντεν συμφώνησαν επίσης να εντείνουν τις διεθνείς προσπάθειες για να επιτύχουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες και να τερματιστεί «η παρατεταμένη ανθρώπινη τραγωδία που βιώνει ο παλαιστινιακός λαός», καταλήγει η ανακοίνωση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις