Κόσμος

Αίμα ξανά στην Συρία! Μαίνονται οι εχθροπραξίες στην Ιντλίμπ

Τουλάχιστον 60 αντιμαχόμενοι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις του καθεστώτος, τζιχαντιστές και αντάρτες στην επαρχία Ιντλίμπ, στην Συρία, που η Δαμασκός θέλει να ανακτήσει, σύμφωνα με μια ΜΚΟ.

Το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας Ιντλίμπ (βορειοδυτικά) και γειτονικοί τομείς στις επαρχίες του Χαλεπιού και της Λαττάκειας παραμένουν υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών της Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ, ο πρώην βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Συρία). Στις περιοχές αυτές είναι επίσης παρούσες οργανώσεις ανταρτών, κάποιες από τις οποίες υποστηρίζονται από την Τουρκία.

Με την υποστήριξη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, οι δυνάμεις του καθεστώτος έχουν ανακτήσει τις τελευταίες ημέρες πολλές κοινότητες στο νότιο τμήμα της Ιντλίμπ, συνεχίζοντας τη χερσαία επίθεση που εξαπέλυσαν την 8η Αυγούστου, έπειτα από τρεις μήνες και πλέον σχεδόν καθημερινών βομβαρδισμών από αέρος και με το πυροβολικό.

Δεν έχουν τέλος οι εχθροπραξίες στην Συρία

Ανακατέλαβαν επίσης το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας της Χάμας, που επίσης γειτονεύει με την Ιντλίμπ, με εξαίρεση λίγα χωριά στο βόρειο τμήμα της. Έχουν εξάλλου περικυκλώσει ένα «σημείο παρατήρησης» [σ.σ. προκεχωρημένη βάση] του τουρκικού στρατού, που έχει φτιάξει τα τελευταία σχεδόν δυο χρόνια περίπου δώδεκα τέτοιες εγκαταστάσεις στην Ιντλίμπ και στη Χάμα.

[read4more]

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη Συρία, συνολικά 60 αντιμαχόμενοι —29 στις τάξεις των δυνάμεων του καθεστώτος, 31 σε αυτές των τζιχαντιστών και των ανταρτών— σκοτώθηκαν στις μάχες σε πολλά μέτωπα στην επαρχία Ιντλίμπ, που γειτονεύει προς βορρά με την Τουρκία.

Εξάλλου, 10 άμαχοι σκοτώθηκαν σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς του συριακού καθεστώτος στην ίδια επαρχία, ανέφερε η ίδια ΜΚΟ.

Μετά την ανακατάληψη μιας πόλης στρατηγικής σημασίας, της Χαν Σεϊχούν, στο νότιο τμήμα της Ιντλίμπ, η Δαμασκός βάζει πλέον στο στόχαστρο την περιοχή της Μααρέτ αλ Νούμαν, βορειότερα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αυτές οι δύο πόλεις βρίσκονται πάνω στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει την πρωτεύουσα της Συρίας με το Χαλέπι, που ελέγχει η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Από τα τέλη Απριλίου οι βομβαρδισμοί του συριακού καθεστώτος και της Ρωσίας έχουν στοιχίσει τη ζωή περίπου 900 αμάχων στην περιοχή της Ιντλίμπ, κατά τη ΜΚΟ. Ενώ πάνω από 400.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με υπολογισμούς του ΟΗΕ.

Προσθέστε το newsit.gr στη Google για να βλέπετε περισσότερες ειδήσεις στη μηχανή αναζήτησης
Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αστρονόμοι στην Ιαπωνία ανακάλυψαν ατμόσφαιρα σε παγωμένο «διαστημικό βράχο» στην περιοχή του Πλούτωνα
Ο εν λόγω παγωμένος βράχος, που αποκαλείται (612533) 2002 XV93, βρίσκεται σε απόσταση 40 φορές μεγαλύτερη από την απόσταση Ήλιου - Γης, δηλαδή περίπου 6 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τον Ήλιο
Πλούτωνας
Τραμπ: Το Ιράν θα εξαφανιστεί από προσώπου γης αν χτυπηθούν αμερικανικά πλοία στα Στενά του Ορμούζ
Παράλληλα υποστήριξε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις κατέρριψαν επτά μικρά σκάφη, τα λεγόμενα «fast boats» του Ιράν - Τρεις τραυματίες από το χτύπημα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Φουτζάιρα
Ντόναλντ Τραμπ