Κόσμος

Αινιγματική δήλωση Στόλτενμπεργκ για Τουρκία: «Κανείς άλλος στο ΝΑΤΟ δεν έχει υποφέρει περισσότερο»

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

«Κανένας άλλος σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν έχει υποστεί περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία», δήλωσε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, αναγνωρίζοντας τις ανησυχίες της Άγκυρας, σε σχέση με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

«Αναγνωρίζω επίσης τη σημασία της αντιμετώπισης των ανησυχιών που έχει εγείρει η Τουρκία», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας παράλληλα ότι η Άγκυρα αποτελεί «σημαντικό σύμμαχο» που είχε «ρόλο-κλειδί» στη μάχη κατά του Daesh και έχει μια «στρατηγική γεωγραφική θέση», η οποία «είναι σημαντική για ολόκληρο το ΝΑΤΟ».

«Πρέπει να καθίσουμε και να βρούμε έναν τρόπο να προχωρήσουμε», είπε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, καθώς η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα που αντιτίθεται σε αυτό, επειδή θέλει να λάβει εγγυήσεις για την ασφάλεια της Συμμαχίας και την αντιμετώπιση των μετακινήσεων των τρομοκρατικών οργανώσεων.

«Το ΝΑΤΟ είχε προετοιμαστεί για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία»

«Η βάναυση εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν μας προκάλεσε έκπληξη», πρόσθεσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, αποκαλώντας τη ως «μια από τις καλύτερα προβλεπόμενες στρατιωτικές επιθέσεις».

https://twitter.com/France24_en/status/1529037808060534785

Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, η κίνηση ταίριαζε με το πρότυπο της Μόσχας να χρησιμοποιεί «στρατιωτική δύναμη για να επιτύχει τους πολιτικούς της στόχους», όπως συνέβη με την «καταστροφή του Γκρόζνι (στην Τσετσενία), την εισβολή (2008) στη Γεωργία, την (2014) προσάρτηση της Κριμαία, (και) ο βομβαρδισμός του Χαλεπίου» στη Συρία.

«Μην ανταλλάσσετε την ασφάλειά σας για οικονομικά κέρδη»

Οι δυτικές χώρες δεν πρέπει να ανταλλάσσουν την ασφάλειά τους για οικονομικά κέρδη, προειδοποίησε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, αναφερόμενος στη συζήτηση σχετικά με τη χρήση κινεζικής τεχνολογίας στα δίκτυα 5G και στην κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2.

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι οικονομικές επιλογές μας έχουν συνέπειες στην ασφάλειά μας. Η ελευθερία είναι πιο σημαντική από το ελεύθερο εμπόριο», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ απευθυνόμενος σε επικεφαλής επιχειρήσεων στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται στο Νταβός της Ελβετίας.

https://twitter.com/France24_en/status/1529040244590489600

«Δεν επιχειρηματολογώ κατά του εμπορίου με την Κίνα, αλλά λέω πως, για παράδειγμα, ο έλεγχος των δικτύων 5G είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια», δήλωσε.

https://twitter.com/France24_en/status/1529041491259170817

https://twitter.com/France24_en/status/1529037808060534785

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι προς όφελος των κερδών και του ελεύθερου εμπορίου θα ανοίξουμε απλώς τα δίκτυα αυτά και για τους προμηθευτές που δεν είναι στην πραγματικότητα αξιόπιστοι όταν πρόκειται για την ασφάλειά μας», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τραμπ για τα Στενά του Ορμούζ: «Δεν θα υπάρχουν διόδια, εκτός αν είναι από τις ΗΠΑ» – Τα «αγκάθια» των συνομιλιών στην Ελβετία
Στην Ελβετία θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζει Ντι Βανς και την ιρανική αντιπροσωπεία να προσπαθούν να βρουν τη χρυσή τομή για την μόνιμη εκεχειρία
FILE PHOTO: A drone view of vessels anchored in the Strait of Hormuz as seen from Musandam, Oman, June 8, 2026. REUTERS/Stringer/File Photo
«Ανοιχτά τα Στενά του Ορμούζ» επιμένει ο αμερικανικός στρατός – Συνεχίζεται το διπλωματικό «θρίλερ»
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι «προπαρασκευαστικές» συνομιλίες μεταξύ διπλωματών στο Μπούργκενστοκ κοντά στην Λουκέρνη με στόχο την διατήρηση του διαλόγου επί την προκαταρκτικής συμφωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν
Vessels in the Strait of Hormuz near the beach of Bandar Abbas, Iran, June 17, 2026. Amirhosein Khorgooi/ISNA/via WANA (West Asia News Agency)/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. ISRAEL OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN ISRAEL. NO ACCESS FOR ISRAELI MEDIA. NO USE BBC PERSIAN. NO USE VOA PERSIAN. NO USE MANOTO. NO USE IRAN INTERNATIONAL. NO USE RADIO FARDA. DIGITAL: NO USE BBC PERSIAN. NO USE VOA PERSIAN. NO USE MANOTO. NO USE IRAN INTERNATIONAL. NO USE RADIO FARDA.
«Κούβα όπως Βενεζουέλα»: Ο Ντόναλντ Τραμπ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στο νησί
Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν απέκλεισε ένα σενάριο επέμβασης στην Κούβα, συγκρίνοντας την κατάσταση με τη Βενεζουέλα και δηλώνοντας πως μια αντίστοιχη επιχείρηση είναι πιθανή
Κούβα