Κόσμος

Αιθιοπία: 86 νεκροί στις διαδηλώσεις που συγκλονίζουν την χώρα

Τους 86 έφτασαν οι νεκροί στις διαδηλώσεις στην Αιθιοπία, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε επίσημα ο πρωθυπουργός Άμπι Άχμεντ, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να αντισταθούν στις δυνάμεις οι οποίες κατ’ αυτόν επιδιώκουν να εμποδίσουν την πρόοδο της χώρας.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

«Πρέπει να σταματήσουμε τις δυνάμεις εκείνες που προσπαθούν να μας σύρουν να κάνουμε δύο βήματα πίσω κάθε φορά που πάμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σε ΜΜΕ της χώρας του.

Υποστηρικτές του ακτιβιστή Τζαουάρ Μοχάμεντ βγήκαν στους δρόμους την 23η και την 24η Οκτωβρίου όταν ο ίδιος κατήγγειλε ότι η αστυνομία περικύκλωσε το σπίτι του στην Αντίς Αμπέμπα και ότι προσπάθησε να απομακρύνει τους φρουρούς του που έχουν διοριστεί από την κυβέρνηση.

Ο νεότερος απολογισμός — στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ανερχόταν σε 78 νεκρούς διευκρίνισε ο Άμπι Άχμεντ. Τα περισσότερα θύματα ανήκαν στις φυλές Ορόμο και Αμχάρα και ήταν τόσο μουσουλμάνοι (34), όσο και χριστιανοί (40), πρόσθεσε.

Ξέσπασαν εξάλλου τον περασμένο μήνα διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις στην Ορόμια, την πολυπληθέστερη επαρχία της Αιθιοπίας, εν μέσω των συγκρούσεων μεταξύ εθνοτικών ομάδων οι οποίες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έχουν μετατρέψει πάνω από 2 εκατομμύρια ανθρώπους σε εσωτερικά εκτοπισμένους.

“Ματωμένος” δρόμος για εκλογές

Ενόψει τον εκλογών του 2020, ο Άμπι Άχμεντ καλείται να βαδίσει πάνω σε μια λεπτή γραμμή, να αυξήσει τις πολιτικές ελευθερίες την ώρα που προσπαθεί να χαλιναγωγήσει ισχυρούς παράγοντες μεγάλων φυλών που απαιτούν περισσότερη πρόσβαση σε γαίες, πόρους και εξουσία για τις εθνοτικές ομάδες τους.

Αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2018, ο Άμπι Άχμεντ προώθησε πολιτικές μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες εξαίρεται σε διεθνές επίπεδο, αλλά επέτρεψαν να εκδηλωθούν οι εντάσεις ανάμεσα σε φυλετικές ομάδες στο δεύτερο πολυπληθέστερο κράτος της Αφρικής (πάνω από 100 εκατ. κάτοικοι). Ο αιθίοπας πρωθυπουργός τιμήθηκε τον περασμένο μήνα με το βραβείο Νόμπελ ειρήνης για τις προσπάθειές του που οδήγησαν να τερματιστεί η εχθρότητα με την Ερυθραία έπειτα από δύο δεκαετίες.

Ο Τζαουάρ Μοχάμεντ, ακτιβιστής και ιδρυτής του Oromia Media Network, ήταν ως πρότινος σύμμαχος του πρωθυπουργού Άμπι Άχμεντ. Και οι δύο ανήκουν στη φυλή Ορόμο. Αλλά η σχέση τους επιδεινώθηκε το τελευταίο διάστημα, με τον Τζαουάρ Μοχάμεντ να καταφέρεται δημόσια εναντίον πολλών μεταρρυθμίσεων του πρωθυπουργού.

yemen ethiopia

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Μπέλφαστ «φλέγεται» για δεύτερη ημέρα μετά την επίθεση του Σουδανού – Εγκαταλείπουν τα σπίτια τους οι κάτοικοι
Νέα επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας για την απόπειρα αποκεφαλισμού του Σουδανού - Παραμένει σε σοβαρή κατάσταση ο τραυματίας - Έρευνες από τις αρχές για λογαριασμούς στα social media που υποκινούν βία
REUTERS
Οι ΗΠΑ χτύπησαν για δεύτερο βράδυ την Τεχεράνη: Ιρανικά πλήγματα σε Κουβέιτ και Μπαχρέιν – Κλείνουν ξανά τα Στενά του Ορμούζ
«Οι Ιρανοί μας ζήτησαν να σταματήσουμε τις επιθέσεις», ισχυρίστηκε ο Τραμπ - Η Τεχεράνη ανακοίνωσε πως έπληξε πλοία στα Στενά του Ορμούζ - Διαψεύδουν οι ΗΠΑ
Central Command