Κόσμος

Αιθιοπία: 86 νεκροί στις διαδηλώσεις που συγκλονίζουν την χώρα

Τους 86 έφτασαν οι νεκροί στις διαδηλώσεις στην Αιθιοπία, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε επίσημα ο πρωθυπουργός Άμπι Άχμεντ, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να αντισταθούν στις δυνάμεις οι οποίες κατ’ αυτόν επιδιώκουν να εμποδίσουν την πρόοδο της χώρας.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

«Πρέπει να σταματήσουμε τις δυνάμεις εκείνες που προσπαθούν να μας σύρουν να κάνουμε δύο βήματα πίσω κάθε φορά που πάμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σε ΜΜΕ της χώρας του.

Υποστηρικτές του ακτιβιστή Τζαουάρ Μοχάμεντ βγήκαν στους δρόμους την 23η και την 24η Οκτωβρίου όταν ο ίδιος κατήγγειλε ότι η αστυνομία περικύκλωσε το σπίτι του στην Αντίς Αμπέμπα και ότι προσπάθησε να απομακρύνει τους φρουρούς του που έχουν διοριστεί από την κυβέρνηση.

Ο νεότερος απολογισμός — στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ανερχόταν σε 78 νεκρούς διευκρίνισε ο Άμπι Άχμεντ. Τα περισσότερα θύματα ανήκαν στις φυλές Ορόμο και Αμχάρα και ήταν τόσο μουσουλμάνοι (34), όσο και χριστιανοί (40), πρόσθεσε.

Ξέσπασαν εξάλλου τον περασμένο μήνα διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις στην Ορόμια, την πολυπληθέστερη επαρχία της Αιθιοπίας, εν μέσω των συγκρούσεων μεταξύ εθνοτικών ομάδων οι οποίες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έχουν μετατρέψει πάνω από 2 εκατομμύρια ανθρώπους σε εσωτερικά εκτοπισμένους.

“Ματωμένος” δρόμος για εκλογές

Ενόψει τον εκλογών του 2020, ο Άμπι Άχμεντ καλείται να βαδίσει πάνω σε μια λεπτή γραμμή, να αυξήσει τις πολιτικές ελευθερίες την ώρα που προσπαθεί να χαλιναγωγήσει ισχυρούς παράγοντες μεγάλων φυλών που απαιτούν περισσότερη πρόσβαση σε γαίες, πόρους και εξουσία για τις εθνοτικές ομάδες τους.

Αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2018, ο Άμπι Άχμεντ προώθησε πολιτικές μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες εξαίρεται σε διεθνές επίπεδο, αλλά επέτρεψαν να εκδηλωθούν οι εντάσεις ανάμεσα σε φυλετικές ομάδες στο δεύτερο πολυπληθέστερο κράτος της Αφρικής (πάνω από 100 εκατ. κάτοικοι). Ο αιθίοπας πρωθυπουργός τιμήθηκε τον περασμένο μήνα με το βραβείο Νόμπελ ειρήνης για τις προσπάθειές του που οδήγησαν να τερματιστεί η εχθρότητα με την Ερυθραία έπειτα από δύο δεκαετίες.

Ο Τζαουάρ Μοχάμεντ, ακτιβιστής και ιδρυτής του Oromia Media Network, ήταν ως πρότινος σύμμαχος του πρωθυπουργού Άμπι Άχμεντ. Και οι δύο ανήκουν στη φυλή Ορόμο. Αλλά η σχέση τους επιδεινώθηκε το τελευταίο διάστημα, με τον Τζαουάρ Μοχάμεντ να καταφέρεται δημόσια εναντίον πολλών μεταρρυθμίσεων του πρωθυπουργού.

yemen ethiopia

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Washington Post: Οι ΗΠΑ έχασαν τα μισά αντιπυραυλικά τους αποθέματα για να υπερασπίσoυν το Ισραήλ
Tο Ιράν φέρεται να έχει εξουδετερώσει πάνω από 24 μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου MQ-9 Reaper, τα οποία χρησιμοποιούσαν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις από την αρχή της σύγκρουσης.
Τα αναχαιτιστικά THAAD των ΗΠΑ
Οι ελπίδες για συμφωνία Τραμπ – Ιράν «απογείωσαν» τη Wall Street που έκλεισε με ιστορικό ρεκόρ
Οι επενδυτές »βλέπουν» προοπτικές συμφωνίας μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης για τη λήξη της σύρραξης και την αποκατάσταση των ενεργειακών ροών μέσω των κρίσιμων Στενών του Ορμούζ
Wall Street
«Μήνυμα ισχύος» των ΗΠΑ στην Κούβα - Έστειλαν το αεροπλανοφόρο USS Nimitz στην Καραϊβική
Δεν είναι τυχαία η άφιξη του αεροπλανοφόρου στη νότια Καραϊβική, την ίδια ημέρα που το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε κατηγορίες κατά του πρώην προέδρου της Κούβας, Ραούλ Κάστρο
Πλοίο