weather-icon °C AΘΗΝΑ

Ακιντζί για Συρία: Παρεξηγήθηκαν οι δηλώσεις μου

Ακιντζί για Συρία: Παρεξηγήθηκαν οι δηλώσεις μου
Φωτογρααφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Μουσταφά Ακιντζί, ερωτηθείς σχετικά με τις αντιδράσεις που προκάλεσε η ανάρτηση του στα κατεχόμενα και στην Τουρκία, τόνισε ότι “όπως είπα και στον κ. Ερντογάν και θα το λέω πάντα, δεν χρειάζονται οι πόλεμοι, δεν χρειάζονται νέα θύματα. Αυτή είναι μια άποψη μου που στηρίζω και επαναλαμβάνω πάντοτε”.

Ο Ακιντζί είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι καταλαβαίνουν το σκεπτικό πίσω από τις απόψεις του και πρόσθεσε ότι «όλοι στην Κύπρο ξέρουν σε τι αναφέρομαι. Είμαι παλιός πολιτικός και ξέρουν όλοι που στέκομαι και τι αντιπροσωπεύω».

Ερωτηθείς σχετικά με την δήλωση του για να μεσολαβήσει η διπλωματία και να αρχίσει ένας διάλογος, εξήγησε ότι δεν εννοούσε να αρχίσει διάλογος με το PKK – YPG, αλλά να αρχίσει ένας διάλογος μεταξύ της Συρίας και της Τουρκίας και να ξεκινήσουν οι διπλωματικές επαφές, προσθέτοντας ότι πιστεύει στη δύναμη της διπλωματίας και του διαλόγου. “Δεν εννοώ να αρχίσει ο διάλογος με τις τρομοκρατικές οργανώσεις“, είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν είναι δυνατόν να κατανοήσουμε την ατμόσφαιρα που επικρατεί στην Τουρκία. Το μήνυμα μου παρεξηγήθηκε λόγω της έντονης συναισθηματικής φόρτισης», ανέφερε στη δημοσιογράφο ο Ακιντζί.

Η ανάρτηση του Ακίντζι

«Όταν ήμουν 27 χρονών το 1974, υπηρέτησα όπως κάθε νεαρός Τούρκος στο στρατιωτικό κίνημα της Τουρκίας, το οποίο προκλήθηκε από την φασιστική ελληνική γλώσσα. Οι φίλοι μου μαρτύρησαν στο πλευρό μου σε μάχη στην Λευκωσία όπως πολλοί από εμάς, έζησα τι σημαίνει πόλεμος. Παρόλο που τότε το αποκαλούσαμε «Ειρηνευτική Επιχείρηση», ήταν ένας πόλεμος στον οποίο χύθηκε αίμα. Και τώρα, παρόλο που την αποκαλούμε «Ειρηνική Άνοιξη» δεν είναι νερό που χύνεται, αλλά αίμα. Γι’ αυτό και η μεγαλύτερη επιθυμία μου είναι να ξεκινήσει ο διάλογος και η διπλωματία όσο το δυνατόν συντομότερα», έγραψε ο κ. Ακιντζί.

Έλεγε πως: «Μερικές φορές το να είσαι σιωπηλός δεν είναι επειδή δεν έχεις λόγια να πεις. Μερικές φορές τα πράγματα είναι τόσο περίπλοκα που είναι αδύνατο να πεις » ναι » ή » όχι . Εάν δεν μπορείτε να δείτε την ευκαιρία να επηρεάσετε την κατάσταση με αυτά που λέτε, μπορεί επίσης να χρειαστεί να μείνετε σιωπηλός».

Πρόσθεσε ότι «πρέπει να δημιουργήσουμε μια κατάσταση όπου η Συρία μπορεί να φροντίσει τα δικά της όρια εδάφους και η Τουρκία μπορεί να νιώσει ασφαλής. Για αυτό πιστεύω ότι θα ήταν μεγάλο όφελος να δούμε εκ νέου τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Συρίας. Πέρα από αυτό, είναι η μεγαλύτερη επιθυμία μου να δω τις σχέσεις της Τουρκίας με άλλες χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου. Σε συνεργασία με την ΕΕ, μια Τουρκία που θα είναι καλύτερη για όλους».

Έξαλλος ο Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι εξοργισμένος με τον Ακιντζί, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις που έκανε το μεσημέρι της Κυριακής (13.10.2019).

Δηλώνω ξεκάθαρα ότι η δήλωση του κ. Ακιντζί δείχνει ότι δεν γνωρίζει τα όριά του. Υπάρχει κάποιος άλλος στον κόσμο που μάχεται για λογαριασμό των Τουρκοκυπρίων, για να γίνει κράτος εκτός από εμάς; Κανένας!“, είπε ο Τούρκος πρόεδρος. Και πρόσθεσε: “Ο Ακιντζί παρασύρεται προς ένα επικίνδυνο μέρος. Πρέπει να γνωρίζει τα όριά του. Ο ίδιος πρέπει να τα γνωρίζει. Το αξίωμά του δεν αποκτήθηκε με τη δική του δύναμη. Δημιουργήθηκε με βάση τον αγώνα της Τουρκικής Δημοκρατίας“, είπε, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Ερντογάν τόνισε πως “πιστεύω ότι οι Τουρκοκύπριοι θα δώσουν το απαραίτητο μάθημα (στον Ακιντζί).

Πηγή: Cyprus Times

#TAGS MM