Κόσμος

Ακόμα… ψάχνει την πλειοψηφία στη Βουλή ο Ζάεφ

Η κρίσιμη διαδικασία για τη συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ ξεκινά σήμερα (15.10.2018) στη Βουλή της χώρας, με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ να μην έχει εξασφαλίζει ακόμα τους βουλευτές που απαιτούνται για την πλειοψηφία των 2/3.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

«Η πλειοψηφία των 2/3 αβέβαιη» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος του πρακτορείου Mia για τη διαδικασία που ξεκινά στη σκοπιανή Βουλή. Ο Ζόραν Ζάεφ ξέρει πως αν η Συνταγματική Αναθεώρηση (η οποία προβλέπεται στη Συμφωνία των Πρεσπών) δεν περάσει, θα αναγκαστεί να πάει σε εκλογές.

Για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες προετοιμάζεται ήδη το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ, το, VMRO. Δικούς του βουλευτές χρειάζεται ο Ζάεφ για να εξασφαλίσει τις 80 ψήφους για να περάσει τις αλλαγές στο Σύνταγμα. Αλλά σύμφωνα με την αντιπολίτευση των Σκοπίων, οι βουλευτές του VMRO δεν θα ψηφίσουν και ήδη το κόμμα προετοιμάζεται για τις εκλογές.

[read4more]

Η συζήτηση για τις συνταγματικές αλλαγές στην ΠΓΔΜ ξεκίνησε από τις αρμόδιες επιτροπής. Την Παρασκευή ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην Επιτροπή των Συνταγματικών Υποθέσεων της ΠΓΔΜ. Στην ψηφοφορία που έγινε, 10 βουλευτές της συμπολίτευσης τάχθηκαν υπέρ της Συνταγματικής Αλλαγής που προτείνει η κυβέρνηση Ζάεφ, ενώ επτά βουλευτές της αντιπολίτευσης καταψήφισαν.

Στην Ολομέλεια, η διαδικασία θα διαρκέσει μέχρι 10 ημέρες και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, η οποία θα αφορά αποκλειστικά στο αν θα προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος με βάση τις κατευθύνσεις που περιλαμβάνονται στην πρόταση της κυβέρνησης. Για τη λήψη της σχετικής απόφασης απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να περάσει στα επόμενα στάδια που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής.

Από αυτήν την άποψη, η πρώτη ψηφοφορία στην Ολομέλεια είναι αυτή που θα κρίνει αν η κυβέρνηση μπορέσει να εξασφαλίσει τη στήριξη κάποιων βουλευτών της αντιπολίτευσης, προκειμένου να διαμορφωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία δύο τρίτων για την τροποποίηση του Συντάγματος. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε θα ακολουθήσει η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών – πιθανότατα στις 2 ή στις 9 Δεκεμβρίου.

Η πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για αλλαγή του Συντάγματος φέρεται να υποστηρίζεται από 72 βουλευτές και για να εξασφαλιστεί πλειοψηφία δύο τρίτων χρειάζεται η συγκατάθεση οχτώ βουλευτών του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού, του οποίου ηγείται το VMRO-DPMNE, το οποίο διαθέτει 48 έδρες στη Βουλή.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες από την σύγκρουση των τρένων στην Ισπανία: «Άνθρωποι και καθίσματα εκσφενδονίζονταν στον αέρα» - Στους 74 οι νεκροί
Επιζώντες περιγράφουν τις εφιαλτικές στιγμές τη στιγμή του δυστυχήματος - Κίνδυνος για την κυβέρνηση Σάντσεθ πριν τις εκλογές - Διαδηλώσεις στη Μαδρίτη
Ισπανία
Μέγκαν Μαρκλ: Στο «μικροσκόπιο» της βρετανικής υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου της αστυνομίας η επιστολή σε βάρος του πατέρα της
Η αστυνομία είχε ήδη παραδεχτεί ότι δεν είχε προωθήσει την επιστολή στις αρμόδιες δικαστικές αρχές και είχε δηλώσει ότι «εξετάζει» την ανάγκη παραπομπής του θέματος στη μονάδα εσωτερικών υποθέσεων
Ο πατέρας της Μέγκαν Μαρκλ, Τόμας
Δεύτερο τηλεφώνημα Τραμπ σε Ερντογάν μέσα σε ένα 24ωρο – Στο επίκεντρο η σύνοδος των τουρκογενών κρατών
Η νέα συνομιλία πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια επίσημου δείπνου με ξένους ηγέτες στην Άγκυρα, μία ημέρα μετά την επικοινωνία τους για τη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία
Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Αμπάς σε Χριστοδουλίδη: Η Κύπρος μπορεί να μεσολαβήσει μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης για την επανέναρξη των συνομιλιών
Η προοπτική νέων συνομιλιών, η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων στη Λευκωσία
Μάχμουντ Αμπάς και Νίκος Χριστοδουλίδης