Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Ακόμη ένας νεκρός στη Γερμανία από τα μολυσμένα αγγούρια

ΦΩΤΟ REUTERS

Μια γυναίκα 91 ετών είναι το τελευταίο θύμα του βακτηρίου E.coli που έχει σπείρει τρόμο και πανικό σε όλη την Ευρώπη και κυρίως στη Γερμανία.

Η ηλικιωμένη γυναίκα αντιμετώπιζε και άλλα προβλήματα υγείας όταν μολύνθηκε από το εντεροαιμορραγικό E. coli (EHEC). Άφησε την τελευταία της πνοή την Κυριακή στο Πάντερμπορν, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Πρόκειται για το πρώτο θύμα εκτός βόρειας Γερμανίας. Εμφάνισε το ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο (ΟΑΣ), που προκαλεί από απλές ως θανάσιμες αιμορραγικές διάρροιες.

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί, στην πλειοψηφία τους γύρω από το Αμβούργο και εξ αυτών τουλάχιστον 319 ασθενείς έχουν εμφανίσει ΟΑΣ, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, όπως ονομάζεται το γερμανικό ομοσπονδιακό κέντρο ελέγχου επιδημιών.

Οι αρχές στη Γερμανία «κάλεσαν τους πολίτες να μην καταναλώνουν λαχανικά που χρησιμοποιούνται για σαλάτες ώσπου να υπάρξει περισσότερη σαφήνεια σχετικά με την μόλυνση και οι Γερμανοί καταναλωτές ακολουθούν τη συμβουλή», δήλωσε εκπρόσωπος της CBL, του συνδέσμου των εταιριών λιανικής πώλησης τροφίμων.

Η Γερμανία αποδίδει το ξέσπασμα σε βιολογικά αγγουράκια που εισάγονται από την Ισπανία, αν και η Ισπανίδα υπουργός Υγείας Λέιρε Παχίν δήλωσε ότι δεν υπάρχει «ουδεμία απόδειξη, ουδέν στοιχείο» που να υποστηρίζει τις κατηγορίες αυτές.

Η ισπανική κυβέρνηση ανέφερε πως η υπουργός Αγροτικών Υποθέσεων Ρόζα Αγκιλάρ θα ζητήσει από τη Γερμανία να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με την μόλυνση. Η Ισπανία θα ζητήσει από την ΕΕ αποζημίωση για την «ανεπανόρθωτη και άδικη» ζημία που έχει προκαλέσει η υπόθεση στα ισπανικά λαχανικά, δήλωσε η Αγκιλάρ.

Υπουργοί της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των κρατιδίων επρόκειτο να συναντηθούν στο Βερολίνο για να συζητήσουν σχετικά με το θέμα.

Απαγόρευση των εισαγωγών στο Βέλγιο
Οι αρχές του Βελγίου αποφάσισαν να απαγορεύσουν προσωρινά τις εισαγωγές αγγουριών από δύο ισπανικές εταιρίες διανομής, τα προϊόντα των οποίων υπάρχουν υποψίες ότι προκάλεσαν μαζική μόλυνση στη Γερμανία, ανακοίνωσε η υπουργός Γεωργίας.

«Ζήτησα από την ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφάλειας της αλυσίδας τροφίμων (Afsca) να απαγορεύσει τις εισαγωγές αυτών των δύο εταιριών», δήλωσε η Σαμπίν Λαριέλ στο περιθώριο μιας συνόδου των υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ντέμπρετσεν, στην ανατολική Ουγγαρία.

Πρόσθεσε πάντως ότι σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους ελέγχους, δεν «έχουν εισαχθεί από το χειμώνα» ισπανικά αγγουράκια. Η υπόθεση καταδεικνύει τα προβλήματα της παγκοσμιοποίησης, εκτίμησε. «Ένα πρόβλημα με τα ισπανικά αγγουράκια και η Ευρώπη τρέμει», είπε η Λαριέλ.

Στο μεταξύ, η Ρωσία απαγόρευσε τις εισαγωγές λαχανικών από τη Γερμανία και την Ισπανία και απείλησε ότι θα απαγορεύσει τις παραδόσεις και από όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. «Δώσαμε εντολή να τα μπλοκάρουν στα σύνορα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκενάντι Ονιτσένκο. «Αν η κατάσταση δεν αλλάξει, θα αποκλείσουμε όλα τα λαχανικά από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν προειδοποιήσεις για τους πιθανούς κινδύνους από την κατανάλωση εισαγόμενων λαχανικών και οι επιθεωρητές δημόσιας υγείας απομακρύνουν προϊόντα από τη Γερμανία και την Ισπανία από τα ράφια των σούπερ-μάρκετ, πρόσθεσε ο Ονιτσένκο, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παγκόσμιος συναγερμός για τα αγγούρια – 10 νεκροί στη Γερμανία

Ενοχοποιούνται οι βιολογικές καλλιέργειες για τα φονικά αγγούρια;

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε