Τετάρτη, 19 Ιουν.
27oC Αθήνα

Ακραία ζέστη στο Μεξικό: «Έρχονται οι υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί ποτέ»

Ακραία ζέστη στο Μεξικό: «Έρχονται οι υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί ποτέ»
Reuters

Ξηρασία, ακραία ζέστη και ένας επικείμενος καύσωνας πιο ισχυρός από ποτέ απειλούν το Μεξικό, κάνοντας την κατάσταση αφόρητη για τους κατοίκους αλλά και για τα ζώα της χώρας.

Η ακραία ζέστη στο Μεξικό έχει ξεπεράσει όλα τα ρεκόρ και έχει προκαλέσει τον θάνατο ανθρώπων και ζώων. Ήδη το 70% του Μεξικού είναι αντιμέτωπο με ξηρασία και το ένα τρίτο της χώρας με ακραία ξηρασία, σύμφωνα με τα στοιχεία της εθνικής επιτροπής υδάτων.

«Τις επόμενες 10 με 15 ημέρες η χώρα θα ζήσει τις υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί ποτέ», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ερευνητές του Εθνικού Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Μεξικού (UNAM).

Η θερμοκρασία στην πρωτεύουσα ενδέχεται να φτάσει το ρεκόρ των 35 βαθμών Κελσίου τις επόμενες δύο εβδομάδες, δήλωσε ο Χόρχε Σαβάλα διευθυντής του ινστιτούτου Ατμοσφαιρικών Επιστημών και Κλιματικής Αλλαγή του UNAM.

Οι περισσότεροι κάτοικοι της μητροπολιτικής περιοχής του Μεξικού, 21 εκατομμύρια άνθρωποι, συνηθισμένοι σε πιο ήπιες καιρικές συνθήκες, δεν διαθέτουν κλιματισμό. Νωρίτερα τον Μάιο η θερμοκρασία σε δέκα πόλεις του Μεξικού, ανάμεσά τους και η πρωτεύουσα, έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό της από τότε που διατηρούνται αρχεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του μεξικανικού υπουργείου Υγείας, τουλάχιστον 26 άνθρωποι έχουν πεθάνει από αιτίες που συνδέονται με τη ζέστη από την έναρξη της θερμής περιόδου, στις 17 Μαρτίου, ως τις 11 Μαΐου.

Η υπερβολική ζέστη έχει πλήξει και απειλούμενα με εξαφάνιση είδη, όπως οι μαϊμούδες του γένους Alouatta (howler monkeys), οι οποίες πεθαίνουν στον νότιο Μεξικό, πιθανόν από αφυδάτωση.

Στην πόλη Λεόν, στην κεντρική πολιτεία Γουαναχουάτο, ένα φράγμα στέρεψε από νερό. Κάτω από μια τέντα ο τοπικός καθολικός αρχιεπίσκοπος Αλφόνσο Κορτές προσευχήθηκε μαζί με κατοίκους της περιοχής για βροχή.

«Θα προσευχηθούμε ώστε ο Θεός να στείλει στην πολιτεία μας και σε όλους τους ανθρώπους το δώρο του νερού», εξήγησε ο Κόρτες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις