Κόσμος

Ακρίβεια: Όλο και περισσότερα παιδιά πηγαίνουν για ύπνο νηστικά – Δυσβάσταχτο το κόστος διαβίωσης

Το αυξημένο κόστος διαβίωσης και ο υψηλός πληθωρισμός των τελευταίων ετών σημαίνει πως σε πολλές χώρες του κόσμου αρκετά παιδιά αποκοιμιούνται πεινασμένα, καθώς οι γονείς αδυνατούν να παρέχουν ακόμα και βασικά τρόφιμα για τις οικογένειές τους.

Σύμφωνα με έρευνα σε 16 χώρες για λογαριασμό της ανθρωπιστικής οργάνωσης World Vision International, που ανακοινώνεται ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Τροφίμων τη Δευτέρα, έδειξε ότι ο υψηλός πληθωρισμός επηρέασε σημαντικά τις οικογένειες καθώς το 59% των γονέων που συμμετείχαν σε αυτή ανησυχούν ιδιαιτέρως για την πείνα μεταξύ των παιδιών και τον υποσιτισμό στις οικογένειές τους, με το 46% να ανησυχεί πώς θα βρει χρήματα για να αγοράσει τρόφιμα.

Έδειξε επίσης ότι το 37% των γονέων δήλωσε πως τα παιδιά τους δεν έχουν κατάλληλη σίτιση κάθε μέρα και το 21% δήλωσε ότι τα παιδιά τους έχουν πεινάσει τον τελευταίο μήνα.

Το ποσοστό των παιδιών που πηγαίνουν για ύπνο νηστικά αυξάνεται στο 38% σε χώρες χαμηλού εισοδήματος. Στις ΗΠΑ, το ποσοστό των ερωτηθέντων που δήλωσε ότι στο σπίτι τους το παιδί τους έχει πάει νηστικό για ύπνο διαμορφώθηκε στο 18%.

«Η πείνα είναι παγκόσμιο πρόβλημα και δεν περιορίζεται σε κάποια χώρα ή μέρος του πλανήτη», δήλωσε ο Άντριου Μόρελι, πρόεδρος της World Vision International, σε ανακοίνωση.

Στην έρευνα, που διενεργήθηκε από την Ipsos, συμμετείχαν πάνω από 14.000 άνθρωποι από όλα τα επίπεδα εισοδήματος.

Μεταξύ των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι τα παιδιά τους πήγαν για ύπνο νηστικά, το 46% επικαλέστηκε τον πληθωρισμό και το κόστος διαβίωσης ως τον βασικό λόγο. Οι επόμενοι δύο πιο συνηθισμένοι λόγοι είναι το χαμηλό οικογενειακό εισόδημα (39%) και ότι δεν δίδεται αρκετή προσοχή από τις κυβερνήσεις στις προσπάθειες για τον τερματισμό της πείνας (25%).

Η αύξηση των τιμών έχει επηρεάσει οικονομίες σε όλο τον κόσμο λόγω παραγόντων, όπως τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και οι επιπτώσεις του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός είναι η μεγαλύτερη οικονομική ανησυχία των οικονομολόγων φέτος, σύμφωνα με έρευνες του Reuters.

Στις 16 χώρες περιλαμβάνονται η Αυστραλία, το Μπανγκλαντές, η Βραζιλία, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ιαπωνία, το Μεξικό, το Περού, οι Φιλιππίνες, η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ, όπου η Ipsos ρώτησε περίπου 1.000 ενήλικες σε κάθε κράτος. Στο Τσαντ, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Ιράκ και το Μαλάουι, ρωτήθηκαν περίπου 500 άνθρωποι σε κάθε χώρα.

Ο πληθωρισμός και το αυξημένο κόστος διαβίωσης ήταν ο πιο συχνά αναφερόμενος λόγος για την πείνα των παιδιών σε 11 από τις 16 χώρες, φθάνοντας το υψηλό ποσοστό του 70% στο Μπαγκλαντές. Ωστόσο πλούσιες χώρες, όπως ο Καναδάς (68%), η Αυστραλία (66%) και η Βρετανία (66%) επίσης επικαλούνται τις υψηλότερες τιμές ως τη βασική αιτία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο αρχηγός του ακροαριστερού κόμματος, Ζαν Λυκ Μελανσόν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας το 2027
«Έχουμε λιγότερο από ένα χρόνο μέχρι τον δεύτερο γύρο των εκλογών. Από την πλευρά μας, όλα είναι έτοιμα – υπάρχει ομάδα, πρόγραμμα και ένας μοναδικός υποψήφιος» λέει ο Μελανσόν
Ζαν Λικ Μελανσόν
Ο Τραμπ ανακοίνωσε την «Επιχείρηση ελευθερία» στα Στενά του Ορμούζ για τα πλοία που έχουν εγκλωβιστεί
Η επιχείρηση των ΗΠΑ για την απελευθέρωση των πλοίων στα Στενά του Ορμούζ θα ξεκινήσει τη Δευτέρα το πρωί - Παράλληλα, ο Τραμπ έκανε λόγο για «πολύ θετικές συζητήσεις» με το Ιράν
Ντόναλντ Τραμπ
Deutsche Welle: Μεγαλύτερος ο φόβος της Γερμανίας για απόσυρση πυραύλων Tomahawk παρά για την αποχώρηση 5.000 Αμερικανών στρατιωτών
Προβληματισμό στο Βερολίνο προκαλούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης Τραμπ για μείωση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας και την ακύρωση της ανάπτυξης πυραύλων Tomahawk που θεωρούνταν κρίσιμος παράγοντας αποτροπής
Tomahawk
Οι ΗΠΑ απάντησαν στην πρόταση 14 σημείων του Ιράν – Οι βασικοί άξονες του ειρηνευτικού σχεδίου για την Μέση Ανατολή
Οι Φρουροί της Επανάστασης υποστηρίζουν ότι οι μόνες επιλογές των ΗΠΑ είναι είτε μια «αδύναμη στρατιωτική επιχείρηση είτε μια μη συμφέρουσα συμφωνία»
Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης
Επίθεση στο δείπνο ανταποκριτών του Λευκού Οίκου: Εξακριβώθηκε ότι ο Κόουλ Άλεν πυροβόλησε αστυνομικό, βαραίνει το κατηγορητήριο
Ο 31χρονος Κόουλ Τόμας Άλεν, που κατηγορείται για απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει δηλώσει, μέχρι στιγμής, ένοχος ή αθώος
Cole Tomas Allen