Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

“Άκυρο” σε δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit!

Brexit
Φωτογραφία: Reuters

Ραγδαίες οι εξελίξεις στην Βρετανία γύρω από το Brexit, με το κοινοβούλιο να δίνει… διπλό άκυρο τόσο σε ενδεχόμενο δεύτερου δημοψηφίσματος, όσο και στην παράταση του άρθρου 50.

Η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε, με ψήφους 327 έναντι 296, την τροπολογία που είχε καταθέσει το Εργατικό κόμμα με την οποία ζητούσε από το κοινοβούλιο να εξετάσει εναλλακτικές λύσεις για να αποτρέψει ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι διαφωνούσε με την τροπολογία αυτή η οποία περιλάμβανε επίσης και την πρόταση για διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος.

Και δεύτερο άκυρο για το Brexit!

Η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε απόψε την τροπολογία που καλούσε τη βρετανική κυβέρνηση να επιδιώξει την παράταση του άρθρου 50, δηλαδή να μην γίνει το Brexit στις 29 Μαρτίου.

Η τροπολογία αυτή ζητούσε επίσης από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να αποκλείσει ένα Brexit χωρίς συμφωνία και να μην βγάλει τον λαό της Σκωτίας από την ΕΕ χωρίς τη θέλησή του. Η πρόταση απορρίφθηκε με ψήφους 327 έναντι 39.

Την ίδια ώρα, η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε την τροπολογία Β που είχε καταθέσει η βουλευτής των Εργατικών Ιβέτ Κούπερ, η οποία θα έδινε τη δυνατότητα στους βουλευτές να καθυστερήσουν το Brexit.

Με την πρόταση της η Κούπερ ζητούσε να περάσει ο έλεγχος του Brexit από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι στα χέρια του κοινοβουλίου. Αν υπερψηφιζόταν θα μπορούσε να έχει βαθιά επίδραση αφού θα έδινε στους βουλευτές που θέλουν να μπλοκάρουν, να καθυστερήσουν ή να επαναδιαπραγματευθούν το Brexit μια νομική οδό για να το πράξουν.

Θα έδινε επίσης στο κοινβούλιο τη δυνατότητα να ζητήσει παράταση του άρθρου 50 αν δεν είχε εγκριθεί μια συμφωνία για το Brexit μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου.

Η τροπολογία απορρίφθηκε με ψήφους 321 έναντι 298.

Εγκρίθηκε η “τροπολογία Σπέλμαν” που απορρίπτει ένα Brexit χωρίς Συμφωνία Αποχώρησης

Η Βουλή των Κοινοτήτων υπερψήφισε την τροπολογία Ι με την οποία επιδιώκεται να αποκλειστεί μια αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Η αποκαλούμενη “τροπολογία Σπέλμαν”, με την οποία διαφωνούσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, εγκρίθηκε με ψήφους 318 υπέρ έναντι 310 κατά.Η τροπολογία ορίζει ότι απορρίπτεται η έξοδος από την ΕΕ “χωρίς μια Συμφωνία Αποχώρησης και ένα πλαίσιο για τη Μελλοντική Σχέση”.

Δεν καθορίζει όμως πώς θα υποχρεωθεί η κυβέρνηση να σταματήσει μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

Η πρωθυπουργός υποστήριζε ότι ο μοναδικός τρόπος για να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο (no deal Brexit) είναι να ψηφίσει το κοινοβούλιο υπέρ μιας συμφωνίας με την ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις