Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Ακύρωσε το ταξίδι του στο Λονδίνο ο Τραμπ!

Τραμπ Λονδίνο Μέι

Όλοι και κυρίως ο ίδιος περίμενε πως και πως τη στιγμή που θα επισκεπτόταν ως πρόεδρος το Λονδίνο. Πως θα γινόταν δεκτός στο παλάτι του Μπάκιγχαμ από τη βασίλισσα Ελισάβετ. Όταν εκείνη ουσιαστικά του έριξε… πόρτα, η ιδέα του ταξιδιού στη Βρετανία ξεθώριασε. Και τελικά, ο Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε την πολυαναμενόμενη επίσκεψη.

Λίγες ώρες αφού είδαν το φως της δημοσιότητας τα ντροπιαστικά του σχόλια για τους “μετανάστες από χώρες του κ…», ο Ντόναλντ Τραμπ (φυσικά μέσω twitter) επιβεβαίωσε δημοσιεύματα πως δεν θα ταξιδέψει στο Λονδίνο. Γιατί; Γιατί… δεν συμπαθεί τον Ομπάμα και δεν συμφωνεί με τις αποφάσεις της κυβέρνησης του.

Τρικυμία εν κρανίω είπατε; Για τον Τραμπ μιλάμε!

Άφησε τη… Μέι στα κρύα του λουτρού

Αν και δεν είχε ανακοινωθεί επίσημα, όλοι (και ειδικά η Τερέζα Μέι) περίμεναν πως ο Τραμπ θα επισκεπτόταν το Λονδίνο στις 26 και 27 Φεβρουαρίου. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός ήταν η πρώτη ηγέτης που επισκέφτηκε τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο απ’ όταν ορκίστηκε.

Οι δυο τους είχαν συμφωνήσει πως ο Αμερικανός πρόεδρος θα ανταπέδιδε την επίσκεψη. Και μάλλον περίμενε μεγαλεία ανάλογα με εκείνα του… Τζον Κένεντι: δεξίωση στο Μπάκιγχαμ, δείπνο από τη Βασίλισσα.

Αλλά η Βασίλισσα Ελισάβετ δεν φάνηκε να έχει καμία τέτοια πρόθεση. Και από «επίσημη» επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου υπήρξε η… “υποβάθμιση” σε «επίσκεψη εργασίας» για να εγκαινιαστεί η νέα αμερικανική πρεσβεία στο Λονδίνο.

Τραμπ: Δεν πάω πουθενά!

Με ένα tweet, ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για ακύρωση του ταξιδιού του στη Βρετανία. Και ποιος φταίει γι’ αυτό; Ο Ομπάμα φυσικά!

«Ο λόγος που ακύρωσα το ταξίδι μου στο Λονδίνο είναι πως δεν είμαι μεγάλος θαυμαστής της κυβέρνησης Ομπάμα που πούλησε ίσως την καλύτερη και στην πιο καλή τοποθεσία πρεσβεία στο Λονδίνο για “ψίχουλα”, μόνο για να χτίσει μια ολοκαίνουργια σε μια τοποθεσία εκτός έναντι 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Κακή συμφωνία. Ήθελαν να κόψω εγώ την κορδέλα. ΌΧΙ» έγραψε.

Και η αλήθεια για την πρεσβεία

Ο Τραμπ θα λέει λίγο… κομμένα και ραμμένα στα μέτρα του της της πρεσβείας. Γιατί δεν ήταν η κυβέρνηση του (Δημοκρατικού) Μπαράκ Ομπάμα που αποφάσισε τη “μετακόμιση” της πρεσβείας. Η απόφαση ελήφθη στις 2 Οκτωβρίου 2008 (σ.σ. πριν καν γίνουν οι εκλογές που κέρδισε ο Ομπάμα δηλαδή), επί προεδρίας του (Ρεπουμπλικάνου) Τζορτζ Μπους. Ο Ομπάμα ανέλαβε στις 20 Ιανουαρίου 2009.

Η απόφαση για μετακόμιση ελήφθη από την αρμόδια υπηρεσία και για λόγους ασφαλείας.

Το παλιό κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας χρονολογούνταν από το 1960 και βρισκόταν στην πολυτελή περιοχή του Λονδίνου Γκρόσβενορ Σκουέρ. Η περιοχή ήταν γνωστή ως «Μικρή Αμερική» στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, όταν στην πλατεία βρίσκονταν το στρατιωτικό αρχηγείο του Αϊζενχάουερ.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ… σήμερα

Η νέα πρεσβεία των ΗΠΑ, ένα πραγματικό φρούριο που έχει χτιστεί τουλάχιστον 30 μέτρα μακριά από τα γύρω κτίρια, βρίσκεται στην Σάουθ Μπανκ, ενώ περιλαμβάνει και ένα κτίριο στο οποίο διαμένουν Αμερικανοί πεζοναύτες.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ… αύριο

Η κατασκευή του συγκροτήματος αυτού, που κόστισε 1 δισεκατομμύριο δολάρια, χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από την πώληση άλλων ιδιοκτησιών των ΗΠΑ στο Λονδίνο.

Γιατί, πραγματικά, έκανε πίσω ο Τραμπ;

Ο Ντόναλντ Τραμπ ήθελε μεγαλεία στο Λονδίνο. Αλλά η απουσία βασιλικής εμπλοκής στην επίσκεψή του τον αποθάρρυνε. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτός ο λόγος.

Ήταν δεδομένο και διαδεδομένο ότι η παρουσία του στο Λονδίνο θα προκαλούσε αντιδράσεις. Και διαδηλώσεις. Και αυτό τον είχε “τρομάξει”. Πριν από καιρό, άλλωστε, φέρεται να είχε πει στη Μέι πως δεν ήθελε να πραγματοποιήσει την επίσκεψη μέχρι η βρετανική κοινή γνώμη να τη στηρίζει.

Αλλά και ο ίδιος δεν έκανε τίποτα για να… βοηθήσει σε αυτό. Μάλλον το αντίθετο.

Και κάπως έτσι, ένα ταξίδι για το οποίο ελέχθησαν πολλά και πολλοί το περίμεναν, ακυρώθηκε.

Με πληροφορίες από Daily Mail και ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις