Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Άλαν Πάτον: Το doodle, το σπουδαίο έργο του και οι δύο γυναίκες της ζωής του

Άλαν Πάτον

Με doodle τιμά σήμερα η Google τον σπουδαίο συγγραφέα και ακτιβιστή Άλαν Πάτον. Διαβάστε για τη ζωή του στη Νότια Αφρική και το έργο του.

Την 115η επέτειο από τη γέννηση του Νοτιοαφρικανού συγγραφέα Άλαν Πάτον, τιμά σήμερα, 11 Ιανουαρίου η Google με ένα doodle. O Άλαν Πάτον δεν ήταν απλά ένας συγγραφέας, ήταν ένας σπουδαίος ακτιβιστής και ο άνθρωπος που μίλησε χωρίς φόβο ενάντια στον φυλετικό διαχωρισμό.

Τα απαιτητικά πρώτα χρόνια της ζωής του Άλαν Πάτον

O Άλαν Πάτον (Alan Stewart Paton) γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 11 Ιανουαρίου 1903 και πέθανε τον Απρίλιο του 1988. Γεννήθηκε και έζησε στην επαρχία Natal (σήμερα KwaZulu-Natal) και τα παιδικά του χρόνια ήταν ιδιαίτερα δύσκολα καθώς ήταν θύμα σωματικής βίας.

Τα βιώματά του τον έκαναν λίγα χρόνια μετά, να εναντιωθεί σε κάθε μορφή αυταρχισμού και σωματικής βίας. Όταν μεγάλωσε, ο ίδιος ο Alan Paton, ήταν διαχειριστής ιδρύματος για την επανένταξη παραβατικών έγχρωμων αφρικανών. Ερχόταν μάλιστα σε καθημερινή επαφή με παραβάτες, και κατάφερε να αναπτύξει ένα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο σύστημα μεταρρύθμισης.

Το βιβλίο «Cry, the Beloved Country»

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Άλαν Πάτον (Alan Paton) περιόδευσε σε πολλά ιδρύματα σωφρονισμού και ιδρύματα επανένταξης σε όλο τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια των περιοδειών αυτών, μάλιστα, άρχισε να γράφει και το βιβλίο «Cry, the Beloved Country».

Για την ιστορία, το βιβλίο του δημοσιεύθηκε το έτος 1948, έτος που άρχισε να κυριαρχεί το απαρτχάιντ στη Νότιο Αφρική, ενώ αποτέλεσε και έμπνευση για 2 κινηματογραφικές ταινίες και το μιούζικαλ Lost in the Stars. Πρόκειται για μια συγκινητική ιστορία της φυλετικής αδικίας, του ανθρώπινου πόνου και της λύτρωσης, καθώς δύο πατέρες καταλήγουν να συμφωνούν με την απώλεια των γιων τους.

https://www.youtube.com/watch?v=l3AnM63MdJo

Η προσωπική ζωή και το τέλος του σπουδαίου συγγραφέα και ακτιβιστή

Ο Άλαν Πάτον γνώρισε την πρώτη του γυναίκα, Dorrie Francis Lusted, όταν ήταν και οι δύο στο σχολείο. Παντρεύτηκαν το 1928 και απέκτησαν 2 γιους πριν τον τραγικό θάνατό της το 1967.

Δύο χρόνια μετά γνώρισε την Anne Hopkins, την οποία και παντρεύτηκε. Έμειναν μαζί μέχρι το τέλος της ζωής του συγγραφέα. Ο Άλαν Πάτον πέθανε από καρκίνο το 1988.

Πηγή βίντεο: CBC και Doodle Celebration Today

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις