Τρίτη, 7 Μαΐ
24oC Αθήνα

Άλαν Πάτoν στο Google Doodle και 3 πράγματα που δεν γνωρίζετε για τον συγγραφέα

Άλαν Πάτον

Τον Άλαν Πάτον επέλεξε να τιμήσει σήμερα με ένα Doodle η Google. Διαβάστε μερικά χρήσιμα στοιχεία για τον διάσημο συγγραφέα.

Σήμερα συμπληρώνονται 115 χρόνια από τη γέννηση του διάσημου συγγραφέα και ακτιβιστή, Άλαν Πάτον, και η Google γιορτάζει τη μέρα αυτή με ένα Doodle. O Άλαν Πάτον (Alan Stewart Paton) γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 11 Ιανουαρίου 1903 και πέθανε τον Απρίλιο του 1988. Ο διάσημος συγγραφέας και γνωστός για την ανθρωπιστική του δράση ήταν από τους πρώτους διανοούμενους που μίλησαν χωρίς φόβο ενάντια στον φυλετικό διαχωρισμό. Μέσα από τα βιβλία του, μάλιστα, ο Άλαν Πάτον προσπάθησε να μεταδόσει σε όλο τον κόσμο τις ιδέες του αυτές.

Η ζωή του Άλαν Πάτον

Τα πολύ δύσκολα χρόνια που έζησε στην επαρχία Natal (σήμερα KwaZulu-Natal), όπου γεννήθηκε ο Άλαν Πάτον, ήταν αυτά που “στιγμάτισαν” και ολόκληρη τη ζωή του. Από μικρός εκτέθηκε σε σωματική βία, και πέρασε πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια. Μάλιστα, όπως ο ίδιος είχε αναφέρει σε συνέτευξή του, τα δύσκολα παιδικά του χρόνια, αποδείχθηκαν μετά από χρόνια ότι ήταν και η σπίθα για τη δική του “επανάσταση”. Τα βιώματά του ήταν και αυτά που τον οδήγησαν στη διαχρονική αντίθεσή του σε κάθε μορφή αυταρχισμού και σωματικής βίας.

Αρκετά χρόνια αργότερα, ο ίδιος ο Alan Paton, όταν ήταν μάλιστα διαχειριστής ιδρύματος για την επανένταξη παραβατικών έγχρωμων αφρικανών. Eρχόταν σε καθημερινή επαφή με παραβάτες, και κατάφερε να αναπτύξει ένα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο σύστημα μεταρρύθμισης.

Άλαν Πάτον

Ο Άλαν Πάτον και το απαρτχάιντ

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Άλαν Πάτον (Alan Paton) περιόδευσε σε πολλά ιδρύματα σωφρονισμού και ιδρύματα επανένταξης σε όλο τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια των περιοδειών αυτών, μάλιστα, άρχισε να γράφει και το βιβλίο “Cry, the Beloved Country”.

Για την ιστορία, το βιβλίο του δημοσιεύθηκε το έτος 1948, έτος που άρχισε να κυριαρχεί το απαρτχάιντ στη Νότιο Αφρική, ενώ αποτέλεσε και έμπνευση για 2 κινηματογραφικές ταινίες.

Το σημερινό Doodle της Google απεικονίζει τον Άλαν Πάτον σε ένα τρένο, και γιορτάζει με αυτό τον τρόπο τα 115α γενέθλια ενός πραγματικού οραματιστή που έδωσε πολλές μάχες για τις αρχές της μη βίας και της ισότητας.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις