Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Άλαν Πάτον: Η συγκινητική ιστορία του βιβλίου “Κλάψε Αγαπημένη Χώρα”

Άλαν Πάτον

Με Google doodle τιμάται σήμερα ο Άλαν Πάτον. Το βιβλίο του “Κλάψε Αγαπημένη Χώρα” τον ανέδειξε ως έναν από τους σημαντικότερους συγγραφείς της Νοτίου Αφρικής.

Το σπουδαίο έργο του Άλαν Πάτον τιμά σήμερα η Google με ένα doodle. Ο συγγραφέας και ακτιβιστής, γνωστός για την ανθρωπιστική του δράση, ήταν από τους πρώτους διανοούμενους που μίλησαν χωρίς φόβο ενάντια στον φυλετικό διαχωρισμό.

Άλαν Πάτον: Η ζωή και το έργο του

Ο γνωστός συγγραφέας και ακτιβιστής γεννήθηκε και έζησε στην επαρχία Natal (σήμερα KwaZulu-Natal) της Νότιας Αφρικής. Εκεί, έζησε δύσκολα καθώς βίωσε σωματική βία που στο μέλλον τον έκανε να κάνει τη δική του “επανάσταση” μέσα από τη δράση και τα βιβλία του.

Τα βιώματά του ήταν και αυτά που τον οδήγησαν στη διαχρονική αντίθεσή του σε κάθε μορφή αυταρχισμού και σωματικής βίας. Ήταν διαχειριστής ιδρύματος για την επανένταξη παραβατικών έγχρωμων αφρικανών και ερχόταν σε καθημερινή επαφή με παραβάτες, και κατάφερε να αναπτύξει ένα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο σύστημα μεταρρύθμισης.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Άλαν Πάτον (Alan Paton) περιόδευσε σε πολλά ιδρύματα σωφρονισμού και ιδρύματα επανένταξης σε όλο τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια των περιοδειών αυτών, μάλιστα, άρχισε να γράφει και το βιβλίο «Cry, the Beloved Country».

Τα βιβλία και άγνωστες πτυχές της προσωπικής του ζωής

Το βιβλίο του δημοσιεύθηκε το έτος 1948, έτος που άρχισε να κυριαρχεί το απαρτχάιντ στη Νότιο Αφρική, ενώ αποτέλεσε και έμπνευση για 2 κινηματογραφικές ταινίες και το μιούζικαλ Lost in the Stars. Πρόκειται για μια συγκινητική ιστορία της φυλετικής αδικίας, του ανθρώπινου πόνου και της λύτρωσης, καθώς δύο πατέρες καταλήγουν να συμφωνούν με την απώλεια των γιων τους.

Aκολούθησε το 1953 το μυθιστόρημα « Too Late the Phalarope» («Ήρθε αργά ο φαλαρόποδας»). Και τα δυο αυτά μυθιστορήματα, τον ανέδειξαν ως έναν από τους σημαντικότερους συγγραφείς της Νοτίου Αφρικής.

Εξ αιτίας της πολιτικής του δράσης του αφαιρέθηκε το διαβατήριο από το 1960 έως το 1970. Τα άρθρα και οι ομιλίες του κυκλοφόρησαν σε δύο τόμους το 1968 και το 1975. Το 1973 δημοσιεύτηκε το τρίτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Ah, But Your Land Is Beautiful» («Ω, είναι όμως όμορφος ο τόπος σου»).

Ο Άλαν Πάτον γνώρισε την πρώτη του γυναίκα, Dorrie Francis Lusted, όταν ήταν και οι δύο στο σχολείο. Παντρεύτηκαν το 1928 και απέκτησαν 2 γιους πριν τον τραγικό θάνατό της το 1967. Δύο χρόνια μετά γνώρισε την Anne Hopkins, την οποία και παντρεύτηκε. Έμειναν μαζί μέχρι το τέλος της ζωής του συγγραφέα. Ο Άλαν Πάτον πέθανε από καρκίνο το 1988.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας Cry, The Beloved Country:

Πηγή βίντεο: Raja Sharma και YouTube Movies

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις