Τρίτη, 19 Μαρ.
14oC Αθήνα

Άλεκ Μπάλντουιν: Νέα στοιχεία για την παραγωγή της ταινίας Rust – Τα κενά ασφαλείας και οι αποχωρήσεις λόγω συνθηκών εργασίας

Άλεκ Μπάλντουιν: Νέα στοιχεία για την παραγωγή της ταινίας Rust – Τα κενά ασφαλείας και οι αποχωρήσεις λόγω συνθηκών εργασίας

Στο μικροσκόπιο των αρχών βρίσκεται η παραγωγή της ταινίας Rust μετά το τραγικό συμβάν με τον Άλεκ Μπάλντουιν να σκοτώνει τη διευθύντρια φωτογραφίας Χαλίνα Χάτσινς με όπλο που νόμιζε πως ήταν άσφαιρο.

Χθες ο σκηνοθέτης Τζόελ Σόουζα που τραυματίστηκε και αυτός όταν ο ηθοποιός Άλεκ Μπάλντουιν πυροβόλησε δήλωσε «καταρρακωμένος» από τον θάνατο της Χάτσινς, ενώ την ίδια ώρα περισσότερες λεπτομέρειες προκύπτουν που υποδηλώνουν ότι η παραγωγή της ταινίας παρουσίαζε προβλήματα ακόμη και πριν το τραγικό συμβάν.

Ο Σόουζα, ο οποίος χτυπήθηκε στον ώμο την Πέμπτη όταν ο Μπάλντουιν πυροβόλησε με ένα όπλο που απροσδόκητα περιείχε αληθινές σφαίρες κατά την πρόβα μιας σκηνής, έσπασε τη σιωπή του χθες καθώς οι έρευνες συνεχίζονται για τρίτη ημέρα, με πολλά ερωτηματικά να παραμένουν για το πώς συνέβη το συμβάν στα γυρίσματα αυτής της ταινίας γουέστερν στην Πολιτεία του Νέου Μεξικού.

«Είμαι καταρρακωμένος από την απώλεια της φίλης και συναδέλφου μου, Χαλίνα. Ήταν ευγενική, δυναμική, απίστευτα ταλαντούχα, πάλευε για το οτιδήποτε και πάντα με ωθούσε να γίνομαι καλύτερος», είπε ο Σόουζα σε μια ανακοίνωση.

Η σφαίρα χτύπησε την 42χρονη Χάτσινς στο στήθος και τον Σόουζα, που καθόταν πίσω της, στον ώμο, σύμφωνα με το γραφείο του σερίφη της κομητείας της Σάντα Φε. Η Χάτσινς υπέκυψε στα τραύματά της και ο Σόουζα διακομίστηκε στο νοσοκομείο και αργότερα πήρε εξιτήριο.

Λίγες ώρες πριν από το συμβάν της Πέμπτης, πολλά μέλη της ομάδας παραγωγής αυτής της χαμηλού προϋπολογισμού ταινίας αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι για κακές συνθήκες εργασίας, σύμφωνα με πολλά ειδησεογραφικά δίκτυα.

Είχαν προηγηθεί πυροβολισμοί… κατά λάθος

Η εφημερίδα Los Angeles Times ανέφερε ότι την περασμένη εβδομάδα ο κασκαντέρ σωσίας του Μπάλντουιν πυροβόλησε κατά λάθος δύο σφαιρές με ένα «υποκατάστατο πυροβόλο όπλο» («prop firearm»), αφού του είχαν πει ότι ήταν ένα «κρύο όπλο» («cold gun») ένας όρος που χρησιμοποιεί η βιομηχανία για όπλα που δεν είναι γεμισμένα με σφαίρες, συμπεριλαμβανομένων των κενών. Τουλάχιστον ένας εργαζόμενος παραπονέθηκε σε έναν διευθυντή παραγωγής για την ασφάλεια των όπλων στα γυρίσματα, ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη μέλη της ομάδας παραγωγής, που δεν κατονομάζονταν στο δημοσίευμα.

Το ίδιο λάθος μπορεί να συνέβη και την Πέμπτη, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα. Ένας βοηθός σκηνοθέτη, ο Ντέιβ Χολς έδωσε στον Μπάλντουιν το υποκατάστατο όπλο και του είπε ότι ήταν ένα «κρύο όπλο», σύμφωνα με μια ένορκη γραπτή κατάθεση του γραφείου του σερίφη που υποβλήθηκε στο πλαίσιο εντάλματος έρευνας.

Ένας δικαστής της Σάντα Φε ενέκρινε την Παρασκευή την έκδοση εντάλματος, επιτρέποντας στις αρχές να κατασχέσουν πυροβόλα όπλα, ρουχισμό, κάμερες, κινηματογραφικό υλικό και σφαίρες από το Μπονάνζα Κρικ Ροντς έξω από τη Σάντα Φε.

Click4more: Ο Άλεκ Μπάλντουιν στην κηδεία της Χαλίνα Χάτσινς – Ένα ράκος ο διάσημος ηθοποιός

Η εταιρεία παραγωγής της ταινίας ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή ότι δεν γνώριζε για οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια, αλλά ερευνά το περιστατικό.

«Αν και δεν είχαμε ενημέρωση για επίσημα παράπονα σχετικά με την ασφάλεια των όπλων ή των υποκατάστατων όπλων κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, θα διεξάγουμε εσωτερική έρευνα των διαδικασιών μας όσο η παραγωγή δεν συνεχίζεται», ανέφερε η εταιρεία. Ο Μπόλντουιν είναι συμπαραγωγός της ταινίας.

Δεν έχει καταστεί σαφές γιατί το όπλο περιείχε πραγματικές σφαίρες. Ο υπεύθυνος για τα όπλα σε γυρίσματα ταινιών είναι γνωστός ως οπλουργός. Η οπλουργός για την ταινία «Rust», η Χάνα Γκουτιέρες είχε ρυθμίσει το όπλο και άλλα δύο, σύμφωνα με την ένορκη κατάθεση.

Δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για την υπόθεση και η αστυνομία είπε ότι η έρευνα παραμένει ανοιχτή. Φρουροί ασφαλείας τοποθετήθηκαν το Σάββατο κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί στο ράντσο όπου γινόντουσαν τα γυρίσματα της ταινίας.

Η Διεθνής Ένωση Κινηματογραφιστών (International Cinematographers Guild), σχεδίαζε να πραγματοποιήσει μια αγρυπνία με κεριά για την Χάτσινς, το βράδυ του Σαββάτου στο Αλμπουκέρκι, περίπου 64 χιλιόμετρα από το ράντσο. Μια άλλη αγρυπνία έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή στην περιοχή του Λος Άντζελες.

«Η Χαλίνα μας ενέπνεε με το πάθος και το όραμά της και η κληρονομιά που αφήνει είναι πάρα πολύ σημαντική για να περιγραφεί με λέξεις. Η απώλεια μας είναι τεράστια», έγραψε ο σύζυγός της Ματ Χάτσινς στο Twitter.

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (American Film Institute) δημιούργησε προς τιμήν της Χάτσινς ένα πρόγραμμα υποτροφιών για γυναίκες κινηματογραφίστριες.

Ο 63χρονος Μπάλντουιν, γνωστός για τους ρόλους του στην τηλεοπτική κωμική σειρά «30 Rock» και εξαιρετικά δημοφιλής τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ, κυρίως για το ότι μιμείτο τον Ντόναλντ Τραμπ στη σατιρική εκπομπή Saturday Night Live δήλωσε την Παρασκευή σοκαρισμένος και συντετριμμένος από τον θάνατο της Χάτσινς και ότι συνεργάζεται πλήρως με τις αρχές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις