Κυριακή, 5 Μαΐ
22oC Αθήνα

Αλεξέι Ναβάλνι: «Ο Πούτιν είναι ένας άπληστος, φοβισμένος γέρος» λέει ο Βλαντιμίρ Καρά, ηγετική μορφή της αντιπολίτευσης

Αλεξέι Ναβάλνι: «Ο Πούτιν είναι ένας άπληστος, φοβισμένος γέρος» λέει ο Βλαντιμίρ Καρά, ηγετική μορφή της αντιπολίτευσης

«Η ευθύνη για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι βαρύνει προσωπικά τον Βλαντιμίρ Πούτιν, διότι ο Αλεξέι ήταν ο προσωπικός του κρατούμενος», έγραψε ο Βλαντιμίρ Καρά-Μουρζά.

Ο Καρά είναι κορυφαία προσωπικότητα της αντιπολίτευσης της Ρωσίας και φίλος του Ναβάλνι που βρίσκεται στην φυλακή. Το μήνυμά του δημοσιεύθηκε από την ομάδα του στα social media.

«Πεθαίνουν οι καλύτεροι, οι πιο θαρραλέοι, οι πιο ειλικρινείς, οι λιγότερο αδιάφοροι. Ολοι θα επιστρέψουν εκτός από εκείνους που έχουμε περισσότερη ανάγκη», έγραψε επαναλαμβάνοντας τους στίχους του Ρώσου ποιητή και τραγουδιστή Βλαντιμίρ Βισότσκι (Vladimir Vyssotski, 1938-1980).

«Ένας εκδικητικός, φοβισμένος, άπληστος γέρος κρατάει την αρπάγη του θανάτου καταστρέφοντας ό,τι αντιλαμβάνεται ως απειλή για την εξουσία του», γράφει ο Καρά-Μουρζά για τον Πούτιν.

Ο Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά, Ρωσοβρετανός πολίτης, έχει καταδικασθεί σε κάθειρξη 25 ετών για προδοσία, διάδοση «ψευδών πληροφοριών» για τον ρωσικό στρατό και σχέσεις με «ανεπιθύμητη οργάνωση».

Είναι η βαρύτερη ποινή που έχει επιβληθεί σε πρόσωπο της ρωσικής αντιπολίτευσης στην πρόσφατη ιστορία της Ρωσίας.

Ο Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά έχει πέσει θύμα δηλητηρίασης ήδη δύο φορές, έχει βρεθεί στα πρόθυρα του θανάτου και η κατάσταση της υγείας του είναι πολύ κακή έπειτα από τις δύο αυτές απόπειρες δολοφονίας.

Στο μήνυμά του διευκρινίζει ότι έμαθε για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι από το ραδιόφωνο, στο κελί του, στις 16 Φεβρουαρίου, την ημέρα της μετάδοσης σύντομης ανακοίνωσης των σωφρονιστικών αρχών για τον θάνατο του υπ’ αριθμόν 1 πολιτικού αντιπάλου του Πούτιν.

Στο κελί της φυλακής της έμαθε την είδηση του θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι και η συνεργάτιδά του, η Λίλια Τσανίσεβα, η οποία καταδικάσθηκε τον Ιούνιο 2023 σε ποινή φυλάκισης 7,5 ετών για «ίδρυση εξτρεμιστικής οργάνωσης».

Η Λίλια Τσανίσεβα, υπεύθυνη της οργάνωσης του Ναβάλνι στην Ουφά της κεντρικής Ρωσίας, ήταν από τους πρώτους συνεργάτες του που συνελήφθησαν και καταδικάσθηκαν.

Έγραψε ότι δεν μπορεί να πει τι σκέφτεται για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι λόγω της λογοκρισίας των σωφρονιστικών αρχών. «Τα συλλυπητήριά μου στους δικούς του και στους γονείς του. Πενθώ», έγραψε σε ένα από τα μηνύματα που έστειλε στους συνεργάτες της και αναρτήθηκαν στο Telegram.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις