Πέμπτη, 2 Μαΐ
18oC Αθήνα

Αλεξέι Ναβάλνι: Τελευταίο αντίο στον μεγαλύτερο πολιτικό εχθρό του Πούτιν

Αλεξέι Ναβάλνι: Τελευταίο αντίο στον μεγαλύτερο πολιτικό εχθρό του Πούτιν
Φωτογραφίες: Reuters

Κηδεύεται σήμερα (01.03.2024) στα περίχωρα της Μόσχας ο Αλεξέι Ναβάλνι, με τους δικούς του ανθρώπους να λένε αντιμετώπισαν δυσκολίες ακόμα και για να βρουν νεκροφόρα για να οδηγήσουν τη σορό στην εκκλησία. «Άγνωστοι τηλεφωνούν στα νεκροτομεία και τους απειλούν αν δεχτούν να πάρουν το σώμα του Αλεξέι», λένε.

Δυο εβδομάδες μετά τον θάνατό του – που θεωρείται δολοφονία – σε φυλακή στον Αρκτικό Κύκλο η κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι γίνεται στα περίχωρα της Μόσχας.

Η σορός του Ναβάλνι μεταφέρθηκε εν μέσω χειροκροτημάτων φωνάζοντας το όνομά του οι υποστηρικτές του, λίγο μετά τις 13:00 ώρα Ελλάδας, στην εκκλησία της εικόνας της Παναγίας. Στην επιμνημόσυνη δέηση απέτιναν φόρο τιμής στον Αλεξέι Ναβάλνι και ξένοι διπλωμάτες, μεταξύ των οποίων οι πρεσβευτές της Γαλλίας και των ΗΠΑ.

Η εκπρόσωπος του Ναβάλνι, Kira Yarmysh ευχαρίστησε όλους όσοι παρίσταντο στην τελετή, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της και καλώντας τους να συνεχίσουν τον αγώνα

“Είμαι ευγνώμων σε όσους ήρθαν σήμερα στην εκκλησία και σε όσους θα έρθουν στο νεκροταφείο”, δήλωσε στο κανάλι του YouTube που οργανώθηκε από τους υποστηρικτές του Navalny για την περίσταση.

“Όλοι όσοι υποστηρίζουν τον Αλεξέι και γράφουν γι’ αυτόν, είναι πολύ σημαντικό τώρα και θα είναι ακόμη πιο σημαντικό αργότερα. Γι’ αυτό σας παρακαλώ να μη σταματήσετε”. Δύσκολοι καιροί και μεγαλύτεροι αγώνες βρίσκονται μπροστά μας, πρόσθεσε. “Επομένως, σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να τα παρατήσουμε. Πρέπει να συνεχίσουμε να μιλάμε γι’ αυτό και να το θυμόμαστε”.

Κατά την νεκρώσιμη ακολουθία στην εκκλησία η σορός του Ναβάλνι εκτέθηκε με ανοιχτό το φέρετρο. Οι γονείς του η μητέρα του Lyudmila και ο πατέρας του Anatoly, στέκονταν δίπλα στο φέρετρο κρατώντας κεριά.

Υπό τα συνθήματα “Ναβάλνι”, ορισμένοι πενθούντες έσπρωξαν τα εμπόδια ελέγχου σε μια προφανή προσπάθεια να ακολουθήσουν την κηδεία.

Με την ολοκλήρωση της εξόδιου ακολουθίας, ξεκίνησε η πομπή με τη συνοδεία χιλιάδων υποστηρικτών του, για κοιμητήριο νεκροταφείο Μπορίσοφσκι (Borisovskoye) στην άλλη όχθη του ποταμού Μόσχοβα προς τον νότο, όπου πραγματοποιήθηκε η ταφή του υπό τους ήχους του τραγουδιού του Frank Sinatra, My Way.

 

Η νεκρώσιμη ακολουθία μεταδίδεται επίσης διαδικτυακά και στο κανάλι του Ναβάλνι στο YouTube.

Ο Ναβάλνι πέθανε στις 16 Φεβρουαρίου στη ρωσική φυλακή μέσα στον Αρκτικό Κύκλο. Είχε φυλακιστεί για τρία χρόνια με χαλκευμένες κατηγορίες.

Οι σύμμαχοι του Ναβάλνι –που έχουν υποσχεθεί να μεταδώσουν διαδικτυακά με livestream τα σημερινά γεγονότα— έχουν κατηγορήσει τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι έβαλε να τον δολοφονήσουν επειδή ο Ρώσος ηγέτης φέρεται να μην άντεχε την ιδέα να απελευθερωθεί ο Ναβάλνι σε μια πιθανή ανταλλαγή κρατουμένων. Δεν έχουν παρουσιάσει στοιχεία για να στηρίξουν τον ισχυρισμό αυτό, αλλά έχουν υποσχεθεί ότι θα δείξουν πώς δολοφονήθηκε και από ποιον.

Το Κρεμλίνο αρνείται την όποια κρατική ανάμιξη στον θάνατό του και δηλώνει άγνοια αναφορικά με την όποια συμφωνία για απελευθέρωση του Ναβάλνι. Στο πιστοποιητικό θανάτου του –σύμφωνα με τους συμμάχους του— αναφέρεται ότι πέθανε από φυσικά αίτια.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις