Κόσμος

Αλγερία: Ξεκινά μια νέα εποχή μετά την παραίτηση Μπουτεφλίκα

Μετά από ένα μήνα διαδηλώσεων ο Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα παραιτήθηκε και μια νέα εποχή ξεκινά για την Αλγερία.

Και πως να μην ξεκινά καθώς ο Μπουτεφλίκα ήταν πρόεδρος της χώρας επί δυο δεκαετίες και τελικά έπεσε από τις συνεχείς διαδηλώσεις και με την πίεση του στρατού.

[read4more]

Αντιμέτωπος με αυτή την πρωτοφανούς έκτασης και διάρκειας λαϊκή κινητοποίηση, ο 82χρονος Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα κατέβαλλε μέχρι τέλους προσπάθειες να παραμείνει στην εξουσία. Ο άλλοτε πανίσχυρος πρόεδρος εγκατέλειψε τελικά χθες, Τρίτη, το βράδυ, μερικές ώρες αφότου είχε αμφισβητηθεί ανοικτά από τις ένοπλες δυνάμεις.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος Μπουτεφλίκα είναι πλέον πολύ εξασθενημένος μετά το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη το 2013, όμως τον Φεβρουάριο εξακολουθούσε να διεκδικεί μια πέμπτη θητεία, με αποτέλεσμα να γνωρίσει την λαϊκή οργή που όλο και αυξανόταν.

Έτσι ο Μπουτεφλίκα υπέβαλλε την παραίτησή του μέσω επιστολής στο Συνταγματικό Συμβούλιο ενώ στις εικόνες που προβλήθηκαν μοιάζει κουρασμένος και καταβεβλημένος να παραδίδει την επιστολή αυτή, που βρίσκεται μέσα σ’ έναν φάκελο με το έμβλημα της προεδρίας, στον πρόεδρο του Συνταγματικού Συμβουλίου Τάγεμπ Μπελαΐζ.

Στην επιστολή του , που δόθηκε στη δημοσιότητα από το επίσημο πρακτορείο APS, αναφέρει πως αυτή του η απόφαση έχει στόχο «έχει στόχο να συμβάλει στον κατευνασμό της καρδιάς και του πνεύματος των συμπατριωτών μου ώστε να τους επιτρέψει να προβάλουν μαζί την Αλγερία προς το καλύτερο μέλλον στο οποίο είναι θεμιτό να ελπίζουν».

algeria
Reuters

Πλέον μετά την παραίτηση Μπουτεφλίκα θα πρέπει μέσα σε μια περίοδο 90 ημερών, να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές. Στο μεταξύ ο τύπος στην Αλγερία αναφέρεται στο τέλος μια εποχής, ενώ δεν αναφέρεται και με τα καλύτερα λόγια στον μέχρι χθες ισχυρό άνδρα της χώρας.

Η ανεξάρτητη γαλλόφωνη εφημερίδα El Watan γράφει πως ο Μπουτεφλίκα “ουδέποτε θα φανταζόταν μια έξοδο τόσο θλιβερή, αυτός που είχε ορκιστεί να πεθάνει στην εξουσία”, ενώ επίσης ανεξάρτητη και γαλλόφωνη Liberte βλέπει μια κατάληξη άξια μιας «αίρεσης» για μια «ομάδα» που ήταν «αιχμάλωτη της αδυναμίας της να παραδεχθεί το τέλος της, κλεισμένη σε μια ασυνάρτητη και αυτοκτονική αναταραχή».

Τέλος η αραβόφωνη El Khabar γράφει ότι “το τσουνάμι της λαϊκής κινητοποίησης αποκαθιστά τον λαό στην εξουσία”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συγκλονιστικά βίντεο από την πυραυλική επίθεση του Ιράν στην Ντιμόνα στο Ισραήλ
Η Τεχεράνη ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση πυραύλου εναντίον της Ντιμόνα, χαρακτηρίζοντάς την ως «ανταπόδοση» της «εχθρικής» επίθεσης στις πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Νατάνζ του κεντρικού Ιράν
Βίντεο από την πυραυλική επίθεση του Ιράν στην Ντιμόνα
Ο Τραμπ απειλεί με αφανισμό τους σταθμούς ενέργειας του Ιράν αν δεν ανοίξουν τα Στενά του Ορμούζ – Απαντά με αντίποινα η Τεχεράνη
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα πλήξουν και θα αφανίσουν τους διάφορους σταθμούς παραγωγής ενέργειας (στη χώρα), ξεκινώντας από τον μεγαλύτερο», αναφέρει ο Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ 19
Βρετανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο έφτασε στην Αραβική Θάλασσα – Είναι εξοπλισμένο με πυραύλους Tomahawk
Το υποβρύχιο HMS Anson – εξοπλισμένο με πυραύλους Tomahawk Block IV και τορπίλες Spearfish – αναχώρησε προ ημερών από το Περθ της Αυστραλίας και διένυσε περίπου 5.500 μίλια (8.850 χλμ) προκειμένου να φθάσει στην Αραβική Θάλασσα.
Tο υποβρύχιο HMS Anson