Τρίτη, 30 Απρ.
17oC Αθήνα

Αλλαγές στην Κομισιόν μετά τη φυγή της Βεστάγκερ: Περισσότερες αρμοδιότητες σε Σχοινά, Γιούροβα, Ρέιντερς

Αλλαγές στην Κομισιόν μετά τη φυγή της Βεστάγκερ: Περισσότερες αρμοδιότητες σε Σχοινά, Γιούροβα, Ρέιντερς

Η μέχρι σήμερα εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργκρέτε Βεστάγκερ. Θέλει να γίνει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και αποχωρεί από την Επιτροπή. Τις αρμοδιότητές της μοιράζονται ο Μαργαρίτης Σχοινάς, η Βιέρα Γιούροβα και ο Ντιντιέ Ρέιντερς.

Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ ενημέρωσε την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πως θέλει να είναι η υποψήφια που θα προτείνει η κυβέρνηση της Δανίας για τη θέση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και ζήτησε άδεια άνευ αποδοχών για τη διάρκεια της εκστρατείας.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της έδωσε άδεια άνευ αποδοχών, υπογραμμίζοντας ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου εξακολουθούν να ισχύουν οι σχετικές διατάξεις των Συνθηκών και του Κώδικα Δεοντολογίας για τα μέλη της Επιτροπής.

Κατά την περίοδο της προσωρινής αποχώρησης της Εκτελεστικής Αντιπροέδρου Βεστάγκερ από τις εργασίες της Επιτροπής, η πρόεδρος αποφάσισε να αναθέσει την ευθύνη διεύθυνσης και συντονισμού για την «Ευρώπη κατάλληλη για την ψηφιακή εποχή» στην Αντιπρόεδρο Γιούροβα και το χαρτοφυλάκιο για τον ανταγωνισμό στον Επίτροπο Ρέιντερς ο οποίος θα αναφέρεται απευθείας στην Πρόεδρο.

Η φον ντερ Λάιεν αποφάσισε επίσης να αναθέσει προσωρινά την ευθύνη του χαρτοφυλακίου για την Καινοτομία και την Έρευνα στον Αντιπρόεδρο Μαργαρίτη Σχοινά έως ότου διοριστεί νέο μέλος της Επιτροπής που θα αντικαταστήσει την Επίτροπο Γκάμπριελ.

Η Επιτροπή ενημερώνει επίσης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με αυτές τις προσωρινές αλλαγές.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις