Τρίτη, 28 Μαΐ
18oC Αθήνα

Άλλαξε «ρόλο» ο υπερήρωας El Peso Hero – Θα βοηθά απροστάτευτους μετανάστες εργάτες στις ΗΠΑ

Άλλαξε «ρόλο» ο υπερήρωας El Peso Hero – Θα βοηθά απροστάτευτους μετανάστες εργάτες στις ΗΠΑ
Πηγή φωτογραφίας elpesohero.com

Ένας Λατίνος υπερήρωας των κόμικς o El Peso Hero αλλάζει αποστολή και βοηθά τους απροστάτευτους μετανάστες εργάτες στις ΗΠΑ, αντί να κυνηγά κακούς.

Από τη μάχη ενάντια στους κακούς των καρτέλ των ναρκωτικών στην πρώτη γραμμή κατά του κορονοϊού μοιράζοντας μάσκες: ένας δημοφιλής Λατίνο υπερήρωας των κόμικς άλλαξε αποστολή για να υπογραμμίσει τον ρόλο που διαδραματίζουν οι μετανάστες που εργάζονται χωρίς προστασία σε χωράφια και άλλες γεωργικές εργασίες στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο El Peso Hero ο οποίος στις συνήθεις ιστορίες χρησιμοποιεί τις υπερφυσικές του δυνάμεις για να σταματήσει εγκληματίες και να σώσει μετανάστες από τις αρχές αναλαμβάνει άλλου είδους δράση στο τελευταίο τεύχος με τις περιπέτειές του, βοηθώντας μία νοσοκόμα να διανείμει μάσκες και να συνδράμει τους εργάτες στις καλλιέργειες να φορτώνουν τα φορτηγά.

Ο δημιουργός του κόμικ Έκτορ Ροδρίγες τονίζει πως η δουλειά του –που χρησιμοποιεί εναλλάξ ισπανικό και αγγλικό λεξιλόγιο– στόχο έχει να καταπολεμήσει τα στερεότυπα που δημιουργούνται γύρω από τους μετανάστες, ιδίως στο νεανικό κοινό.

“Επιδίωξή μας είναι να περιγράψουμε την κοινότητά μας υπό ένα θετικό πρίσμα, να αναδείξουμε την κοινότητά μας”, δήλωσε ο 37χρονος δημιουργός στο Thomson Reuters Foundation. “Οι ιστορίες μας έχουν σημασία”.

Οι δυστυχίες εκατομμυρίων εργατών, που χαρακτηρίσθηκαν εργαζόμενοι ζωτικής σημασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας — από τους χειρώνακτες στα αγροκτήματα έως τους υπαλλήλους παντοπωλείων και τους οδηγούς στις παραδόσεις– έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, με αμερικανούς βουλευτές να απαιτούν τον Απρίλιο να τους δοθούν καλλίτερες αμοιβές, παροχές για την υγεία και ασφαλιστική κάλυψη.

Μεξικανοί εργάζονται υπό ανθυγιεινές συνθήκες

Οι Μεξικανοί εργάτες στις Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται υπό ανθυγιεινές συνθήκες, χωρίς προστατευτικό εξοπλισμό, σύμφωνα με τους ίδιους και τις οργανώσεις αρωγής. Πολλοί από αυτούς τους εργαζόμενους έχουν προσωρινή βίζα εργασίας, ενώ άλλοι δεν διαθέτουν έγγραφα και όπως δηλώνουν φοβούνται την απέλαση.

Στο κόμικ του Ροδρίγκες –που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο αυτήν την εβδομάδα– οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι ένας απών συνάδελφός τους ενδέχεται να έχει απελαθεί ή να έχει προσβληθεί από την COVID-19. Όταν δε, έρχονται οι εθελοντές για να παραδώσουν προστατευτικές μάσκες προσώπου, οι εργάτες ανησυχούν μήπως έχουν έλθει οι υπηρεσίες μετανάστευσης για να τους συλλάβουν.

Σε προηγούμενες εκδόσεις του κόμικ, ο νεαρός, μυώδης ήρωας έσωζε τους μετανάστες από μια εγκατάσταση κράτησης και βοηθούσε ώστε να σωθούν άλλοι από ένα καρτέλ. Το κόμικ έγινε διάσημο το 2015 όταν ο El Peso Hero εμφανιζόταν να δίνει μία γροθιά στον τότε υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ροδρίγες τονίζει πως και του ίδιου η οικογένεια μετακινείτο ένθεν κακείθεν των συνόρων και πως πλέον διαμένει στο Ντάλας του Τέξας. Ο ίδιος εκφράζει την λύπη του που δεν υπάρχουν πολλοί Λατίνο υπερήρωες, που εκδίδονται από τους μεγάλους εκδότες των κόμικς.

«Πάντα ήταν δευτεροκλασάτα, τριτοκλασάτα πολιτιστικά στερεότυπα”, τονίζει εμφατικά ο ίδιος.

Η επόμενη ιστορία του κόμικ θα αφορά την αστυνομική βαναυσότητα, αποκαλύπτει τέλος ο Ροδρίγες, κάνοντας έμμεση αναφορά στον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, ενός άοπλου μαύρου που πέθανε ενώ τελούσε υπό κράτηση από αστυνομικούς στη Μινεάπολη την περασμένη εβδομάδα. Ο τρόπος του θανάτου του έχει προκαλέσει βίαιες κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις, που έχουν εξαπλωθεί σε δεκάδες πόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και παγκοσμίως.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις