Παρασκευή, 26 Απρ.
22oC Αθήνα

Αλβανία: Η αποχή από τις εκλογές φέρνει νέα πολιτική αναταραχή

Αλβανία: Η αποχή από τις εκλογές φέρνει νέα πολιτική αναταραχή
photo Reuters

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην Αλβανία αναφορικά με την αποχή από τις δημοτικές εκλογές.

Κατά γενική εκτίμηση η αποχή από τις εκλογές στην Αλβανία ήταν η μεγαλύτερη από τις 17 εκλογικές αναμετρήσεις που έχουν διεξαχθεί από το 1991, όμως κυβέρνηση και αντιπολίτευση θεωρούν πως νίκησαν.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από την κεντρική εφορευτική επιτροπή στην Αλβανία η συμμετοχή κυμάνθηκε γύρω στο 21% ενώ κατά την αντιπολίτευση, η οποία παρουσίασε στους ξένους παρατηρητές ογκώδη φάκελο παρατυπιών, η συμμετοχή δεν ξεπέρασε το 15%.

Αυτά τα στοιχεία επικαλούνται κυβέρνηση και αντιπολίτευση και θεωρούν πως η κάθε μια για δικούς της λόγους, είναι ο νικητής των εκλογών στην Αλβανία.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα θεωρεί νίκη το γεγονός ότι στήθηκαν οι κάλπες και δεν επιτράπηκε στην αντιπολίτευση να τις εμποδίσει, κάτι που σύμφωνα με τον Ράμα ήταν ένα γερό μάθημα από την Αλβανία στην παράταξη που επιδίωξε τον εκτροχιασμό της Δημοκρατίας στη χώρα και την πορεία της προς την Ευρώπη.

Αντίθετα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Λιουλεζίμ Μπάσια θεωρεί νίκη τη χθεσινή χαμηλή συμμετοχή στις κάλπες, υποστηρίζοντας ότι ο αλβανικός λαός εγκατάλειψε τον Έντι Ράμα και την προσπάθειά του να εγκαταστήσει τον μονοκομματισμό στην Αλβανία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα, συνεχάρη τον αλβανικό λαό διότι, όπως είπε, απέφυγε χθες το διχασμό, ενώ ειρωνεύτηκε τον πρωθυπουργό λέγοντας πως θα πρέπει να του απονεμηθεί «παράσημο ήρωα σοσιαλιστικών ψήφων» το οποίο θα θεσμοθετηθεί για εκείνον «από την σοσιαλιστική Βουλή του».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις