Κόσμος

Αλβανός ΥΠΕΞ: “Με την Ελλάδα δεν συζητάμε για αλλαγή συνόρων”

Για τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών, Ντιτμίρ Μπουσάτι. Ο Αλβανός ΥΠΕΞ μιλώντας σε δημοσιογράφους ανέφερε ότι η διαδικασία θέλει χρόνο για να περατωθεί, ενώ τόνισε ότι με την Ελλάδα, η χώρα του έχει 3 συμφωνίες για να κλείσει, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν γίνονται συζητήσεις για αλλαγή συνόρων.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο υπουργός Εξωτερικών, μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Ο Μπουσάτι δήλωσε ότι δεν υπάρχει συμφωνία για αλλαγή των συνόρων, αλλά μια τεχνική διαδικασία για τη συντήρηση των πυραμίδων (συνοριακών σημείων) που υπάρχουν επί της μεθοριακής γραμμής.

Ερωτηθείς για το ρόλο του προέδρου Ιλίρ Μέτα για την υπογραφή συμφωνίας, ο Μπουσάτι δήλωσε ότι ο πρόεδρος έχει δώσει την εξουσιοδότηση και ότι τον ογκώδη φάκελο (χιλίων σελίδων) μελετούν οι εμπειρογνώμονες.

Ο επικεφαλής της αλβανικής διπλωματίας δήλωσε ότι το αλβανικό Δημοκρατικό Κόμμα αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την ένταση στις σχέσεις με την Ελλάδα. Ιδιαίτερης σημασίας είναι η δήλωσή του για την ΑΟΖ όπου ουσιαστικά αποκαλύπτει πως τα δεδομένα είναι διαφορετικά σε σχέση με την παλαιότερη συμφωνία που είχαν υπογράψει οι δυο χώρες το 2009.

«Υπάρχει μια μεγάλη παραπληροφόρηση, ειδικά από το Δημοκρατικό Κόμμα. Μιλάνε για τετραγωνικά χιλιόμετρα θάλασσας, για ενδεχόμενες πετρελαϊκές περιοχές, για τη διαγραφή του θέματος των Τσάμηδων, είναι προφανές ότι υπάρχει μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια να διατηρηθεί αυτή η ένταση στις σχέσεις μας. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε. Έχουμε ένα πλεονέκτημα σε σχέση με την Ελλάδα, έχουμε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που μας λέει σαφώς τι δεν πρέπει να κάνουμε. Έχουμε συμμορφωθεί με αυτήν την απόφαση. Δεν πρέπει να τροφοδοτούμε την κοινή γνώμη με ψευδαισθήσεις. Η Ελλάδα δεν έχει χάσει κανέναν πόλεμο μαζί μας, ούτε εμείς μαζί της», είπε.

Ο Μπουσάτι δήλωσε ότι δεν υπάρχει συμφωνία αλλαγής συνόρων, αλλά από την άλλη πλευρά δεν έδωσε προθεσμίες. Ερωτηθείς για τη δήλωση του Χαν ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα πρέπει να κλείσουν εντός δύο εβδομάδων, ο Μπουσάτι δήλωσε ότι η διαδικασία αυτή χρειάζεται χρόνο.

Δεν απέφυγε να δώσει και μια απάντηση στον πρώην πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα που κάθε τόσο παρεμβαίνει στα ΜΜΕ.

«Ο μόνος που κάνει, σαν να μην καταλαβαίνει, είναι ο Μπερίσα, δεν πρόκειται για αναδιάρθρωση συνόρων. Πρόκειται για διεθνείς πράξεις, είναι μια τεχνική διαδικασία για τη συντήρηση των πυραμίδων. Έχουμε παρόμοια συμφωνία και με άλλες χώρες που συνορεύουμε. Ο νόμος είναι σαφής. Για κάθε γύρο διαπραγματεύσεων, ζητάμε την έγκριση του Προέδρου να υπογράψει τη συμφωνία. Οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν τελειώσει. Χρειαζόμαστε χρόνο, δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ότι θα τελειώσουν σε δύο εβδομάδες», είπε.

Πηγή: Himara.gr

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συναγερμός στη Βρετανία: Έρευνα για εκρηκτικά σε βάση της βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας που χρησιμοποιείται και από αμερικανικές δυνάμεις
Ειδικό κλιμάκιο εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών του στρατού βρίσκεται στο σημείο, στο Γουέλφορντ, πραγματοποιώντας ελέγχους σε οχήματων
(REUTERS
Ο Νετανιάχου διαψεύδει δημοσίευμα ότι η Αίγυπτος τον είχε προειδοποιήσει για τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου
«Ψευδής κατηγορία που είχε διαψευστεί αλλά τώρα ανακυκλώνεται για να χειραγωγηθεί η κοινή γνώμη του Ισραήλ», τονίζεται από το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου
«Πυρά» Λαβρόφ από ΟΗΕ: «Η Ευρώπη κάνει τα πάντα για να αποτρέψει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας»
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας κατά την ομιλία του στον ΟΗΕ, στην οποία δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα επιτύχει τους στόχους της όσον αφορά την Ουκρανία
Σεργκέι Λαβρόφ
9
Η «κρυφή» εγγονή του Πούτιν με το επώνυμο Ζελένσκι: Η 8χρονη Έλσα φέρει το επίθετο της μητέρας της και όχι του πατέρα της
Το κορίτσι, γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 2017 και φέρεται να είναι παιδί της μικρότερης κόρης του Πούτιν, Κατερίνας Τιχόνοβα και του Ρώσου χορευτή μπαλέτου και σκηνοθέτη Ιγκόρ Ζελένσκι
Βλαντίμιρ Πούτιν