Κόσμος

Αμαζόνιος: Η αποψίλωση του τροπικού δάσους «έσπασε» κάθε ρεκόρ

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Στη Βραζιλία, η αποψίλωση του δάσους του Αμαζονίου έσπασε ρεκόρ το πρώτο τρίμηνο, παρότι μειώθηκε τον Μάρτιο. Αποκαλυπτικές εικόνες από δορυφόρους!

Οι εικόνες αυτές, προερχόμενες από ειδικό πρόγραμμα επιτήρησης της βραζιλιάνικης διαστημικής υπηρεσίας INPE, δείχνουν ότι 312 τετραγωνικά χιλιόμετρα του τροπικού δάσους του Αμαζονίου σβήστηκαν από τον χάρτη τον περασμένο μήνα, έναντι 368 τετραγωνικών χλμ. το 2021 και 327 τετραγωνικών χλμ. τον Μάρτιο του 2020.

Όμως η μείωση αυτή ακολούθησε αποψίλωση – ρεκόρ τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, αριθμούς ανησυχητικούς για την περίοδο των βροχών στον Αμαζόνιο, όταν η αποψίλωση συνήθως επιβραδύνεται.

Συνολικά, αποψιλώθηκαν 941 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους το πρώτο τρίμηνο, έκταση άνευ προηγουμένου αφότου άρχισε το πρόγραμμα παρακολούθησης μέσω δορυφόρων το 2015.

Αμαζόνιος: Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Greenpeace

«Βλέπουμε ξεκάθαρα οπισθοχώρηση σε ό,τι αφορά την πολιτική περιβαλλοντικής προστασίας τα τελευταία χρόνια, και το αποτέλεσμα μεταφράζεται σε αυτά τα ρεκόρ αποψίλωσης του δάσους το πρώτο τρίμηνο του 2022 και κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών», τόνισε η Κριστιάνε Μαζέτι, εκπρόσωπος του παραρτήματος της Greenpeace στη Βραζιλία, σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Αφότου ανέλαβε την εξουσία ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, τον Ιανουάριο του 2019, η αποψίλωση του δάσους του Αμαζονίου στη Βραζιλία σε ετήσια βάση κατά μέσον όρο αυξήθηκε κατά 75% σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία.

Μπολσονάρο: Κρατικός «εμπρηστής» 

Η κυβέρνηση Μπολσονάρο κατηγορείται πως ευνόησε την ατιμωρησία των χρυσωρύχων, των γεωργών και των λαθρεμπόρων ξυλείας που επιδίδονται σε παράνομη αποψίλωση, καθώς προχώρησε σε περικοπές του προϋπολογισμού των οργάνων περιβαλλοντικής προστασίας.

«Η προστασία των δασών είναι μια από τις λύσεις που προτείνει η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή για να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5° Κελσίου. Η Βραζιλία θα μπορούσε να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο σε παγκόσμια κλίμακα ως προς την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, όμως η κυβέρνηση αποφάσισε να κινηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση», επισήμανε η κυρία Μαζέτι.

Παρά την πτώση που καταγράφηκε τον Μάρτιο, οι αριθμοί από την αρχή της χρονιάς υποδεικνύουν πως η Βραζιλία, όπου βρίσκεται το 60% του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, οδεύει να καταγράψει ρεκόρ αποψίλωσης το 2022.

Σύμφωνα με δεδομένα άλλου προγράμματος του INPE, από το 1988, που δημοσιοποίησε η υπηρεσία τον Νοέμβριο, η αποψίλωση στο μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου έφθασε τα 13.235 τετραγωνικά χιλιόμετρα την περίοδο αναφοράς από τον Αύγουστο του 2020 ως τον Ιούλιο του 2021, ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί τα τελευταία 15 χρόνια.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο υπουργός Εργασίας της Γαλλίας υπέρ της βερμούδας στο γραφείο εν μέσω καύσωνα: «Αν είναι καλοραμμένη, κανένα πρόβλημα»
«Εγώ φοράω κοστούμι και γραβάτα γιατί αυτό είναι το dress code ενός υπουργού» δήλωσε ο Ζαν-Πιερ Φαραντού - Τι ισχύει με τη βερμούδα στα γραφεία στη Γαλλία
Αστυνομία Γαλλία
Η βίλα Σέρτοσα του Μπερλουσκόνι στη Σαρδηνία πουλήθηκε στη βασιλική οικογένεια Αλ Θάνι του Κατάρ για 350 εκατ. ευρώ
Πρόκειται για έπαυλη στην οποία ο «Καβαλιέρε» φιλοξένησε από τον Βαλντιμίρ Πούτιν μέχρι τον Βρετανό Τόνι Μπλερ και τον Ισπανό πρώην πρωθυπουργό Θαπατέρο αλλά και τα διαβόητα «μπούνγκα -μπούνκα» πάρτι
Η βίλα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στη Σαρδηνία
Ντόναλντ Τραμπ: «Το Ιράν υποστηρίζει ότι δεν εισπράττει διόδια στα Στενά του Ορμούζ, αν λέει ψέματα, οι διαπραγματεύσεις θα τερματιστούν»
«Επιπλέον, κανένα χρηματικό ποσό δεν έχει δοθεί στο Ιράν, ούτε έχει αποδεσμευτεί από τα κεφάλαιά τους προς αυτούς από τις ΗΠΑ», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
τραμπ
Γκάντι Άιζενκοτ: Ο στρατηγός που απειλεί να «ρίξει» τον Νετανιάχου στο Ισραήλ – Έχασε τον γιο του στη Γάζα, τον χλευάζουν για τα αγγλικά του
Ο πρώην αρχηγός του ισραηλινού στρατού εξελίσσεται σε ισχυρό διεκδικητή της πρωθυπουργίας, καθώς η δημοτικότητα του Μπενιαμίν Νετανιάχου καταρρέει στον δρόμο προς τις κάλπες του φθινοπώρου
Γκάντι Άιζενκοτ