Κόσμος

Αμερικανίδα δικαστής ετοιμάζεται να μπλοκάρει την απόφαση Τραμπ για το Χάρβαρντ

Ο πρόεδρος του Χάρβαρντ, Άλαν Γκάρμπερ καταχειροκροτήθηκε, όταν ανέφερε ότι στην απονομή των πτυχίων ήταν παρόντες αλλοδαποί φοιτητές
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Μία δικαστής της Μασαχουσέτης προανήγγειλε ότι θα μπλοκάρει την απόφαση της Κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ για το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Η δικαστής, Άλισον Μπάροους από την Πολιτεία της Μασαχουσέτης, όπου εδρεύει το Χάρβαρντ, ανακοίνωσε την Πέμπτη (29.05.2025) ότι προτίθεται να μπλοκάρει προσωρινά την απόφαση που έλαβε ο Ντόναλντ Τραμπ για να εμποδίσει το Χάρβαρντ να εγγράφει αλλοδαπούς φοιτητές.

Η Μπάροους ανέφερε, επίσης, ότι σκοπεύει να παράσχει ορισμένα μέτρα προστασίας «στους διεθνείς φοιτητές» του ιδρύματος.

Έπειτα από «βιτριολικές» δηλώσεις, προτροπές να αλλάξει το πρόγραμμα σπουδών και περικοπές στις κρατικές επιδοτήσεις για την έρευνα, η Κυβέρνηση Τραμπ έγραψε την περασμένη εβδομάδα ένα νέο κεφάλαιο στην επίθεσή της εναντίον του Χάρβαρντ:

Ανακάλεσε την πιστοποίηση SEVIS του διάσημου πανεπιστημίου, του συστήματος μέσω του οποίου οι αλλοδαποί φοιτητές επιτρέπεται να σπουδάζουν στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του πανεπιστημίου, ενός από τα καλύτερα παγκοσμίως, οι απόφοιτοι του οποίου έχουν κερδίσει 162 βραβεία Νόμπελ, τη φετινή χρονιά οι «διεθνείς φοιτητές» ήταν 6.700, δηλαδή το 27% του συνόλου.

Το Χάρβαρντ προσέφυγε στη Δικαιοσύνη κατά του μέτρου. Την περασμένη εβδομάδα η δικαστής Μπάροους ανέστειλε προσωρινά την εφαρμογή της απόφασης, μέχρι τις 29 Μαΐου, την ίδια ημέρα που το πανεπιστήμιο απονέμει τα πτυχία στους αποφοίτους.

Στην ακροαματική διαδικασία της Πέμπτης, η δικαστής είπε ότι θα μπλοκάρει, για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα, το μέτρο της Κυβέρνησης που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις μεταξύ των φοιτητών και των καθηγητών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος του Χάρβαρντ, Άλαν Γκάρμπερ καταχειροκροτήθηκε, όταν ανέφερε στην ομιλία του για την απονομή των πτυχίων, ότι είναι παρόντες αλλοδαποί φοιτητές μαζί με τις οικογένειές τους «όπως πρέπει». Δεν έκανε ωστόσο κανένα άμεσο σχόλιο για τη δικαστική διαμάχη του πανεπιστημίου με την Κυβέρνηση.

 

Πολλοί αλλοδαποί φοιτητές και ερευνητές του Χάρβαρντ νιώθουν «έντονη συναισθηματική φόρτιση που επηρεάζει την ψυχική υγεία τους και καθιστά δύσκολο να επικεντρωθούν στις σπουδές τους», σχολίασε χθες η Μορίν Μάρτιν, η διευθύντρια της υπηρεσίας αλλοδαπών του πανεπιστημίου. «Αμέτρητοι αλλοδαποί φοιτητές ενημερώθηκαν για την πιθανότητα μετεγγραφής τους σε άλλο ίδρυμα», πρόσθεσε η Μάρτιν, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το θρίλερ της συμφωνίας ΗΠΑ και Ιράν: Στον «αέρα» μετά το ισραηλινό χτύπημα στον Λίβανο – Τραμπ: «Μπορεί να υπογραφεί και μέσα στη νύχτα»
Έξαλλος ο Τραμπ με τον Νετανιάχου: «Τα έκανε όλα άνω κάτω. Καθυστέρησε την υπογραφή» - «Δεν έχει καμία γαμ... ικανότητα κρίσης. Του το είπα»
REUTERS
Τραγωδία στη Βραζιλία: Ο τραγουδιστής Oliver Tree, ανάμεσα στους νεκρούς της σύγκρουσης ελικοπτέρων στο Ρίο ντε Τζανέιρο
Ο 32χρονος μουσικός, γνωστός για τα viral βίντεό του, ανάμεσα στους έξι ανθρώπους που σκοτώθηκαν όταν δύο ελικόπτερα συγκρούστηκαν στο Ρίο ντε Τζανέιρο
Oliver Tree
Η Γενεύη «φλέγεται»: Συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία ενόψει της Συνόδου Κορυφής της G7 στη Γαλλία
Διαδηλωτές στη Γενεύη συγκρούστηκαν με την αστυνομία, έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητο και έσπασαν τα παράθυρα μιας τράπεζας, λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής της G7 στη γειτονική Γαλλία
Γενεύη
Οι ισραηλινές επιθέσεις στη Βηρυτό απειλούν να τορπιλίσουν μια συμφωνία ΗΠΑ και Ιράν - Τραμπ: «Είπα στον Νετανιάχου τι στο διάολο κάνεις;»
Μετά τα πλήγματα στη Βηρυτό, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται για μια «πιθανή» επίθεση στην ισραηλινή επικράτεια
REUTERS