Τρίτη, 7 Μαΐ
17oC Αθήνα

Εκλογές Αμερική 2016: Εσείς τι γνωρίζετε για τις εκλογές στις ΗΠΑ;

Εκλογές Αμερική 2016: Εσείς τι γνωρίζετε για τις εκλογές στις ΗΠΑ;

Άνοιξαν οι κάλπες στις ΗΠΑ για τις αμερικάνικες εκλογές 2016. Χαμογελαστή και συνοδευόμενη από τον Μπιλ Κλίντον ψήφισε η Χίλαρι στη Νέα Υόρκη, “χάσιμο χρημάτων και χρόνου αν δεν κερδίσω” λέει ο Τραμπ.

Η μεγάλη μέρα για τις ΗΠΑ έφτασε! Η Αμερική αποφασίζει ποιός θα είναι ο 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Θα είναι η Χίλαρι Κλίντον ή ο Ντόναλντ Τραμπ; Θα γίνει η έκπληξη (βλ. Τραμπ) ή η Χίλαρι θα κάνει “περίπατο”; Όλα είναι ανοικτά μέχρι την τελευταία στιγμή. Το newsit.gr θα σας μεταδίδει λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού σε συνεχή ροή και κατά την διάρκεια της νύχτας.

Αμερικάνικες εκλογές: Δείτε 12+1 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε

Οι πρώτες επίσημες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ έγιναν το 1789 με την Τζορτζ Ουάσινγκτον, να γίνεται ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ. Μόνο 10 από τις 13 (τότε) Πολιτείες συμμετείχαν, καθώς η Νέα Υόρκη δεν διάλεξε εκλέκτορες και Β. Καρολίνα και Ρόουντ Άϊλαντ δεν είχαν κυρώσει το Σύνταγμα.

Το Άρθρο 2 του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών προβλέπει ότι, για να μπορέσει κάποιος να εκλεγεί Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, θα πρέπει να έχει γεννηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, να είναι τουλάχιστον 35 χρονών και να κατοικεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για τουλάχιστον 14 χρόνια.

Σε όλες τις πολιτείες εκτός από το Μέιν και τη Νεμπράσκα, ο νικητής με τις περισσότερες ψήφους σε κάθε μία από αυτές κερδίζει το σύνολο της ψήφου των εκλεκτόρων που αντιστοιχούν σε αυτή (αν και τα πολιτειακά νομοθετικά σώματα μπορούν, σύμφωνα με το νόμο, να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο κατανέμονται οι ψήφοι των εκλεκτόρων).

Για τις φετινές εκλογές, οι σημαντικές αμφίρροπες πολιτείες είναι η Φλόριδα, το Οχάιο και η Πενσιλβάνια. Άλλες σημαντικές πολιτείες είναι το Ουινσκόνσιν, το Νιου Χάμσαϊαρ, η Μινεσότα, η Άιοβα, το Μίσιγκαν, η Νεβάδα, το Κολοράντο και η Βόρεια Καρολίνα.

Οι εκλογές στις ΗΠΑ γίνονται πάντα Τρίτη και πάντα Νοέμβρη. Είναι μια παράδοση από το 1845. Για πολλά χρόνια η Αμερική ήταν μια αγροτική κοινωνία. Οι νομοθέτες πριν ορίσουν το μήνα των εκλογών έλαβαν υπόψη τους ότι ο Νοέμβριος βόλευε τους αγρότες. Η Τρίτη επελέγη επίσης για πρακτικούς λόγους. Συνήθως οι ψηφοφόροι ταξίδευαν Κυριακή και έτσι δεν προλάβαιναν να φτάσουν τη Δευτέρα.

Η εκλογή του προέδρου των ΗΠΑ είναι έμμεση, αφού γίνεται από ένα σώμα 538 εκλεκτόρων («Εκλεκτορικό Κολέγιο»), που αντιστοιχεί αριθμητικά στα 435 μέλη της Βουλής, τα 100 μέλη της Γερουσίας και τους 3 εκπροσώπους της πρωτεύουσας Ουάσιγκτον. Για να εκλεγεί κάποιος από τους υποψηφίους πρόεδρος των ΗΠΑ θα πρέπει να λάβει την στήριξη 270 εκλεκτόρων. Αν δεν συγκεντρώσει τον αναγκαίο αριθμό εκλεκτόρων, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εκλέγεται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Αν και οι ψηφοφόροι επιλέγουν τον πρόεδρο τον Νοέμβρη, ένας υποψήφιος δεν έχει εκλεγεί επισήμως πριν την τρίτη Δευτέρα του Δεκεμβρίου, όταν οι εκλέκτορες ανακοινώνουν επισήμως την επιλογή τους.

Κάθε πολιτεία έχει αριθμό εκλεκτόρων ανάλογο με τον αριθμό των εκπροσώπων της στο Κογκρέσο και των γερουσιαστών της. Όσο και αν φαίνεται περίεργο η Ουάσινγκτον έχει μόλις 3 εκλέκτορες, όσους δηλαδή και οι πιο μικρές σε πληθυσμό Πολιτείες.

Στη Νεβάδα, από το 1976, επιτρέπεται στους ψηφοφόρους να προτιμήσουν την επιλογή «κανέναν από τους ανωτέρω» που υπάρχει στο ψηφοδέλτιο.

Οι πολίτες σε Περιοχές των ΗΠΑ, όπως το Πουέρτο Ρίκο, το Γκουάμ, οι Αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι, οι Νήσοι Βόρειες Μαριάνες, Αμερικανική Σαμόα, και οι Αμερικανικές Μικρές Απομονωμένες Νήσοι μπορούν να ψηφίσουν στις προκριματικές εκλογές, αλλά όχι στις προεδρικές εκλογές. Στις προεδρικές εκλογές ψηφίζουν μόνο οι πολιτείες.

Περισσότερες από 700 προτάσεις για τροπολογίες που αλλάζουν ή καταργούν το Κολέγιο των Εκλεκτόρων και τάσσονται υπέρ του συστήματος άμεσης καθολικής ψηφοφορίας έχουν υποβληθεί  στο Κογκρέσο τα τελευταία 200 χρόνια. Όλες απορρίφθηκαν.

Μέχρι το 1937, οπότε οι μετακινήσεις και η καταμέτρηση αποτελούσαν χρονοβόρα υπόθεση, η ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ γινόταν την 4η Μαρτίου μετά τις εκλογές. Έκτοτε το μεταβατικό διάστημα συντομεύτηκε και η ορκωμοσία πραγματοποιείται στις 20 Ιανουαρίου.

Εκτός του πρώτου Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Ουάσιγκτον που εξελέγη ως ανεξάρτητος, όλοι οι εκάστοτε ένοικοι του Λευκού Οίκου ανήκαν σε κάποιο από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της κάθε εποχής. Υποψήφιοι τρίτου κόμματος δεν κατόρθωσαν παρά α αναδειχθούν μέχρι την δεύτερη θέση – μόλις δύο φορές στους δύο αιώνες αμερικανικής ιστορίας.

Δείτε εδώ LIVE, λεπτό προς λεπτό όλες τις ειδήσεις για τις αμερικάνικες εκλογές 2016.
Δείτε ΕΔΩ τα πάντα για τις ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε