Παρασκευή, 26 Απρ.
15oC Αθήνα

Αμετανόητος Λουκασένκο: Η πρώτη δημόσια δήλωση που προκαλεί όλο τον κόσμο

Αμετανόητος Λουκασένκο: Η πρώτη δημόσια δήλωση που προκαλεί όλο τον κόσμο

Για πρώτη φορά μετά το περιστατικό με την αεροπειρατεία που ο ίδιος διέταξε σε πτήση της RyanAir από την Αθήνα στο Βίλνιους, ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο τοποθετήθηκε δημόσια. 

Μιλώντας το πρωί στην Βουλή, μίλησε για επίθεση στη χώρα του, η οποία έχει ξεπεράσει τα όρια, αναφερόμενος στις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στη Λευκορωσία.

«Εχθροί μας προσπαθούν να «στραγγαλίσουν» τη Λευκορωσία», είπε. 

Κατήγγειλε την Δύση λέγοντας ότι δεν συμμετέχει στην έρευνα και επέμεινε πως η χώρα του λειτούργησε με βάση το διεθνές δίκαιο.

Click4More Γελένα Λεουτσάνκα: Συγκλονίζει η Λευκορωσίδα του Παναθηναϊκού – Η φυλάκισή της και η οργή για το καθεστώς Λουκασένκο

Επίσης, κατήγγειλε όσους όπως είπε επιθυμούν το κακό της Λευκορωσίας οι οποίοι έχουν προχωρήσει από τη διοργάνωση διαδηλώσεων στην προσπάθεια «στραγγαλισμού» της.

Ο Λουκασένκο υπεραμύνθηκε του τρόπου με τον οποίο η χώρα του διαχειρίστηκε την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair την Κυριακή και κατηγόρησε αυτούς που επέκριναν τη συγκεκριμένη ενέργεια ότι «παραβιάζουν κόκκινες γραμμές» και ότι εγκαταλείπουν την κοινή λογική στις επιθέσεις τους κατά της Λευκορωσίας.

«Ενήργησα νόμιμα προστατεύοντας τον κόσμο», δήλωσε ο Λευκορώσος ηγέτης, σύμφωνα με το πρακτορείο Belta.

Σύμφωνα με το Belta, ο Λουκασένκο δήλωσε επίσης ότι εξωτερικές δυνάμεις διεξάγουν «υβριδικό πόλεμο» κατά της Λευκορωσίας.

Ο Λουκασένκο υποστήριξε ότι τα αμυντικά συστήματα του σταθμού πυρηνικής ενέργειας της χώρας του τέθηκαν σε κατάσταση υψηλού συναγερμού κατά την εκτροπή του αεροσκάφους, σύμφωνα με το Belta, ενώ προσπάθησε να υπερασπιστεί τον τρόπο διαχείρισης του περιστατικού.

“Διαβάζοντας” το βίντεο της συντρόφου του Προτάσεβιτς

Και ενώ ο Αλεξάντρ Λουκασένκο αποφάσισε να… σπάσει τη σιωπή του τρία 24ωρα μετά την «κρατική αεροπειρατεία», σάλος έχει προκληθεί με το δεύτερο βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές της Λευκορωσίας. Μετά την “ομολογία” του ίδιο του Ρομάν Προτάσεβιτς ήρθε κι εκείνη της συντρόφου του, της 23χρονης Σοφία Σαπέγκα, που είναι φοιτήτρια στη Λιθουανία και συνελήφθη μαζί με τον 26χρονο blogger. 

Μιλώντας γρήγορα και μοιάζοντας να αισθάνεται άβολα, Σαπέγκα λέει στο βίντεο πως ήταν συντάκτρια της εφαρμογής μηνυμάτων Telegram η οποία δημοσιοποίησε τα προσωπικά δεδομένα μελών των λευκορωσικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου, κάτι που αποτελεί έγκλημα στη Λευκορωσία. 

Κατά την αντιπολίτευση είναι φανερό ότι εξαναγκάσθηκε να πει ό,τι είπε. 

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως η Σαπέγκα, που είναι Ρωσίδα, μπορεί να αντιμετωπίσει ποινικές κατηγορίες βάσει αρκετών άρθρων του λευκορωσικού ποινικού κώδικα.

Η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, η επικεφαλής της λευκορωσικής αντιπολίτευσης που βρίσκεται στη γειτονική Λιθουανία, έγραψε στο Twitter πως η Σαπέγκα φαινόταν να βρίσκεται κάτω από ψυχολογική πίεση.

Ο Φράνακ Βιατσόρκα, σύμβουλος της Τιχανόφσκαγια, έγραψε στο Twitter πως η ομολογία της Σαπέγκα φαίνεται πως έγινε υπό πίεση. «Είναι ένοχη επειδή είναι φίλη του Ρομάν. Και την ανάγκασαν να ομολογήσει ‘εγκλήματα’ που δεν διέπραξε», έγραψε.

Οι λευκορωσικές αρχές θα κρατήσουν την Σαπέγκα προφυλακισμένη για δύο μήνες, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο τον πατέρα της, τον Σεργκέι Ντούντιτς.

Η μητέρα της Σαπέγκα, η Άννα Ντούντιτς, δήλωσε την Τρίτη, σε συνέντευξή της στο Reuters πως η κόρη της είναι αθώα και βρισκόταν απλώς στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή.

Η Σαπέγκα αισθανόταν καλά και δεν διαμαρτυρήθηκε για ανάρμοστη μεταχείριση, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο την πρεσβεία της Ρωσίας στη Λευκορωσία.

Η 23χρονη είναι φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο του Βίλνιους, της πρωτεύουσας της Λιθουανίας. Την Κυριακή μετέβαινε εκεί μαζί με τον Προτάσεβιτς έπειτα από διακοπές τους στην Ελλάδα και επρόκειτο να υποστηρίξει τη διατριβή της για το μάστερ ενόψει της αποφοίτησής της, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις