Κόσμος

«Αμετανόητος» ο Τζο Μπάιντεν για την απόσυρση από το Αφγανιστάν

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

O πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, «δεν μετανιώνει» για την απόφασή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν. «Δεν μετανιώνω για την απόφασή μου», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας την Τρίτη (10/8) σε δημοσιογράφους από τον Λευκό Οίκο και κάλεσε τους Αφγανούς «να πολεμήσουν για τη χώρα τους».

Οι τελευταίοι στρατιώτες των ΗΠΑ αναμένεται να αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν στις 31 Αυγούστου, έπειτα από 20 χρόνια που βρίσκονταν στην εμπόλεμη χώρα. Από τότε που ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, πριν περίπου ένα μήνα, οι Ταλιμπάν έχουν εξαπολύσει μια ευρεία επιχείρηση στο πλαίσιο της οποίας έχουν καταλάβει μεγάλο μέρος της χώρας καθώς και εννέα πρωτεύουσες επαρχιών μέσα σε μόλις έξι ημέρες.

Οι Αφγανοί «πρέπει να θέλουν να πολεμήσουν» και «πρέπει να πολεμήσουν οι ίδιοι για τη χώρα τους», επισήμανε ο Μπάιντεν. «Δαπανήσαμε περισσότερο από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια σε διάστημα είκοσι ετών, εκπαιδεύσαμε και εξοπλίσαμε (…) περισσότερους από 300.000 Αφγανούς στρατιώτες», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι οι Αμερικάνοι «θα τηρήσουν την υπόσχεσή τους» να εξακολουθήσουν να στηρίζουν τον αφγανικό στρατό και να τον χρηματοδοτούν.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις, ο οποίος υπογράμμισε χθες ότι οι αφγανικές ένοπλες δυνάμεις «είναι πολύ περισσότερες αριθμητικά» από τους Ταλιμπάν και ότι «έχουν τη δυνατότητα να επιφέρουν πιο σημαντικά πλήγματα».

«Αυτή η εντύπωση ότι η προέλαση των Ταλιμπάν δεν μπορεί να ανασχεθεί (…) δεν είναι η πραγματικότητα επί του πεδίου», εκτίμησε.

Στο μεταξύ εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο al Jazeera χθες ότι οι αντάρτες παραμένουν δεσμευμένοι στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Ντόχα με την Καμπούλ και δεν επιθυμούν την κατάρρευσή τους.

Μέλος της αντιπροσωπείας της αφγανικής κυβέρνησης μίλησε στο ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο και δήλωσε ότι η Καμπούλ ζητεί να οριστεί μεσολαβητής στις συνομιλίες «προκειμένου να καθορίσει τη σοβαρότητα των πλευρών».

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν επισήμανε ότι «η κυβέρνηση είναι αυτή που απορρίπτει κατ’ αρχήν τον μεσολαβητή, όχι οι Ταλιμπάν», σύμφωνα με το al Jazeera.

«Ζητάμε από τη διεθνή κοινότητα να εκτιμήσει με ακρίβεια την πραγματικότητα επί του πεδίου», πρόσθεσε.

Ωστόσο το μέλος της αντιπροσωπείας της κυβέρνησης κατήγγειλε ότι οι αντάρτες «δεν ενδιαφέρονται για τις διαπραγματεύσεις, αλλά για να πετύχουν τους στόχους τους με τη βία». «Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να πιέσει τους Ταλιμπάν να επιδείξουν σοβαρότητα», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ρωσία: Η Ουκρανία χτύπησε δύο στρατιωτικά εργοστάσια στο Μπριάνσκ
Ένα εργοστάσιο της Kremniy EL Group που κατασκευάζει εξαρτήματα για στρατιωτικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και ένα εργοστάσιο χημικών που παρασκευάζει συστατικά καυσίμου για πυραύλους και εκρηκτικές ύλες
FILE PHOTO: Ukrainian service members of the 33rd Separate Mechanised Brigade practice firing an anti-tank guided missile weapon system MILAN as they attend a military drill near a frontline, amid Russia's attack on Ukraine, in Donetsk region, Ukraine June 13, 2024. REUTERS
Σύνοδος ΝΑΤΟ: Επενδύσεις 40 δισ. δολ. σε συστήματα αντι-drone ανακοίνωσε ο Ρούτε για να πείσει τον Τραμπ ότι η Ευρώπη ενισχύει την άμυνά της
Πρόκειται για την πρώτη αγορά από τη Συμμαχία μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων Triton τα οποία θα συμπληρώσουν τον τρέχοντα στόλο του ΝΑΤΟ
Ρούτε
Ο Λευκός Οίκος δημοσίευσε φωτογραφία του Ντόναλντ Τραμπ με τη Νίκι Μινάζ στο Οβάλ Γραφείο
Η αυτοαποκαλούμενη «βασίλισσα της ραπ», που στο παρελθόν είχε ασκήσει σφοδρή κριτική στον Τραμπ και ιδιαίτερα στη μεταναστευτική του πολιτική, δηλώνει πλέον «No1 θαυμάστριά του»
Ο Λευκός Οίκος δημοσίευσε φωτογραφία του Ντόναλντ Τραμπ με τη Νίκι Μινάζ στο Οβάλ Γραφείο