Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Αμβλώσεις: 100 ημέρες μετά την ιστορική απόφαση, 26 κλινικές στις ΗΠΑ έκλεισαν πλήρως

Αμβλώσεις: 100 ημέρες μετά την ιστορική απόφαση, 26 κλινικές στις ΗΠΑ έκλεισαν πλήρως
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Είκοσι έξι κλινικές αμβλώσεων στις ΗΠΑ έκλεισαν πλήρως, 100 ημέρες μετά την ιστορική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που έκρινε ότι το Σύνταγμα της χώρας δεν διασφαλίζει το δικαίωμα των γυναικών σε αυτή.

Πέρασαν 100 ημέρες από την ιστορική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τις αμβλώσεις και, σύμφωνα με μια μελέτη του ινστιτούτου Guttmacher που δόθηκε σήμερα (6.10.2022) στη δημοσιότητα, 13 Πολιτείες απαγόρευσαν πλήρως τις αμβλώσεις και άλλες δύο, το Ουισκόνσιν και η Τζόρτζια, επέβαλαν δραστικούς περιορισμούς στην πρακτική αυτήν.

Σε αυτές τις 15 Πολιτείες, που όλες μαζί διέθεταν 79 κλινικές αμβλώσεων, οι 26 έκλεισαν πλήρως – μεταξύ αυτών και εκείνη του Μισισιπί, που στάθηκε αφορμή για την ιστορική ανατροπή της εμβληματικής απόφασης «Ρόου εναντίον Γουέιντ» του 1973.

Παράλληλα, 40 κλινικές σταμάτησαν να κάνουν αμβλώσεις, όμως συνεχίζουν να παρέχουν άλλου είδους ιατρικές υπηρεσίες, πρόσθεσε το ινστιτούτο, το οποίο αγωνίζεται για την πρόσβαση των γυναικών σε αντισυλληπτικά μέσα και σε αμβλώσεις σε όλον τον κόσμο.

Οι 13 κλινικές που εξακολουθούν να κάνουν αμβλώσεις βρίσκονται όλες στην Τζόρτζια, όπου η άμβλωση παραμένει νόμιμη, μόνο όμως κατά τις πρώτες έξι εβδομάδες της κύησης.

Στις 14 Πολιτείες που δεν διαθέτουν πλέον καμία κλινική (μεταξύ αυτών το Τέξας, το Μισούρι, η Λουιζιάνα και η Αριζόνα), το 2020 έγιναν περισσότερες από 125.000 αμβλώσεις. Μόνο στην Τζόρτζια έγιναν 41.000.

Περίπου 22 εκατομμύρια γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας ζουν σε αυτές τις Πολιτείες, δηλαδή το 29% των Αμερικανίδων αυτής της ηλικιακής ομάδας. Πλέον, οι γυναίκες αυτές «θα πρέπει να ταξιδεύουν σε άλλες Πολιτείες για να κάνουν άμβλωση (αναλαμβάνοντας και το άμεσο ή έμμεσο κόστος των μεταφορικών, της φύλαξης των άλλων παιδιών τους και της απουσίας από την εργασία τους), να κάνουν άμβλωση με δικά τους μέσα ή να συνεχίζουν την εγκυμοσύνη», αναφέρουν οι συντάκτες της μελέτης.

Το κλείσιμο των κλινικών αυτών είχε επίσης ως αποτέλεσμα να «κατακλυσθούν» από αιτήματα, φτάνοντας στα όρια των δυνατοτήτων τους, οι κλινικές αμβλώσεων σε άλλες Πολιτείες.

Η κατάσταση «θα συνεχίσει να επιδεινώνεται», γράφει το ινστιτούτο, καθώς και άλλες Πολιτείες, όπως η Ιντιάνα, το Οχάιο ή η Νότια Καρολίνα, προωθούν νόμους για την απαγόρευση των αμβλώσεων, οι οποίοι όμως έχουν προσωρινά μπλοκαριστεί από τα δικαστήρια. Εντέλει, στις 26 από τις 50 Πολιτείες αναμένεται ότι θα απαγορευθούν πλήρως οι αμβλώσεις ή θα περιοριστούν δραστικά.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις