Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Αμβλώσεις: Δικαστήριο μπλόκαρε την απαγόρευση στο Άινταχο για έκτακτες περιπτώσεις

Αμβλώσεις: Δικαστήριο μπλόκαρε την απαγόρευση στο Άινταχο για έκτακτες περιπτώσεις

Ομοσπονδιακός δικαστής εμπόδισε το Άινταχο από το να επιβάλει απαγόρευση των αμβλώσεων, όταν οι γυναίκες με επιπλοκές στην εγκυμοσύνη τους πρέπει να λάβουν επείγουσα ιατρική φροντίδα, μία ημέρα μετά από την απόφαση που έλαβε ένας δικαστής στο Τέξας κατά της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν για το ίδιο ζήτημα.

Οι αναφερόμενες δικαστικές αποφάσεις ελήφθησαν για δύο από τις πρώτες αγωγές κατά των προσπαθειών της κυβέρνησης των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, αναφορικά με τη χαλάρωση της πρόσβασης στην άμβλωση, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ τον Ιούνιο να ανατρέψει μία ιστορική δικαστική απόφαση του 1973 (Roe v. Wade) που νομιμοποιούσε τις αμβλώσεις σε παναμερικανικό επίπεδο.

Σύμφωνα με την άποψη ειδικών σε νομικά ζητήματα, οι δύο δικαστικές αποφάσεις σε επίπεδο πολιτειών αν επικυρωθούν σε ανώτερο δικαστικό επίπεδο, θα μπορούσαν να αναγκάσουν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να επαναφέρει το ζήτημα των αμβλώσεων προς συζήτηση.

Περίπου οι μισές από τις αμερικανικές πολιτείες εφαρμόζουν ή αναμένεται να επιδιώξουν την απαγόρευση ή τον περιορισμό των αμβλώσεων, μετά την ανατροπή της δικαστικής απόφασης του 1973. Στις πολιτείες αυτές, συμπεριλαμβάνονται στο Άινταχο και το Τέξας, οι οποίες, όπως και άλλες 11 πολιτείες υιοθέτησαν “προληπτική νομοθεσία” απαγορεύοντας την άμβλωση, υπό την ανατρεπτική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις