Κόσμος

Αμβλώσεις: Το Πεντάγωνο των ΗΠΑ θα συνεχίσει να τις προσφέρει βάσει ομοσπονδιακού νόμου

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το Πεντάγωνο των ΗΠΑ θα συνεχίσει να προσφέρει αμβλώσεις περιορισμένα σε όλες τις γυναίκες που είναι μέλη του στρατού ή δουλεύουν στις εγκαταστάσεις του, ανεξάρτητα από την απαγόρευσή τους από το Ανώτατο Δικαστήριο και από τις αλλαγές που θα τεθούν σε ισχύ σε κάθε Πολιτεία.

Αυτό συμβαίνει γιατί το Πεντάγωνο λειτουργεί βάσει του ομοσπονδιακού νόμου των ΗΠΑ, κάτι που σημαίνει ότι οι αμβλώσεις επιτρέπονται σε όλες τις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ που είναι «σύμφωνες με την ομοσπονδιακή νομοθεσία», όπως ανακοίνωσε ο Γκιλ Σίσνερος, υφυπουργός Άμυνας αρμόδιος για το προσωπικό και την ετοιμότητά του.

Πιο συγκεκριμένα, σε μια ανακοίνωση που δημοσίευσε μεταξύ των βάσεων και των μελών του στρατού των ΗΠΑ, ο υφυπουργός Άμυνας εξήγησε ότι τα ιατρικά κέντρα σε στρατιωτικές βάσεις είναι ομοσπονδιακές εγκαταστάσεις και δεν θα αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας τους βάσει της νέας απόφασης.

Η διαφορά του ομοσπονδιακού νόμου με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

Σημειώνεται ότι ο ομοσπονδιακός νόμος ορίζει ότι οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις προσφέρουν αμβλώσεις σε περιπτώσεις όπου η ζωή της μητέρας τίθεται σε κίνδυνο ή η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας. Απαγορεύει στο Υπουργείο Άμυνας (DOD) να πληρώνει ή να προσφέρει άλλους τύπους αμβλώσεων.

Την περασμένη Παρασκευή (24.6.2022) το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε να ανατρέψει την ιστορική απόφαση του 1973 στην υπόθεση Roe v Wade που έθεσε ως Συνταγματικό δικαίωμα τις αμβλώσεις σε εθνικό επίπεδο.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε όλο τον κόσμο, καθώς οι Πολιτείες έχουν το δικαίωμα να απαγορέψουν εντελώς τις αμβλώσεις, κάτι που σημαίνει ότι οι γυναίκες θα αναγκάζονται να παραμένουν έγκυες, ακόμα και αν η σύλληψη προκύψει από βιασμό ή αιμομιξία.

pentagono

«Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου δεν απαγορεύει στο τμήμα να συνεχίσει να πραγματοποιεί αμβλώσεις, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή νομοθεσία. Δεν θα υπάρξει διακοπή σε αυτή τη φροντίδα», ανέφερε το σημείωμα του Σίσνερος.

Καμία Πολιτεία «δεν επιτρέπεται να επιβάλλει ποινική ή αστική ευθύνη σε ομοσπονδιακούς υπαλλήλους που εκτελούν τα καθήκοντά τους με τρόπο που επιτρέπεται από την ομοσπονδιακή νομοθεσία», σημειώνει ο Σίσνερος στην ανακοίνωσή του.

Το Πεντάγωνο πραγματοποίησε 91 αμβλώσεις στις εγκαταστάσεις του από το 2016 έως το 2021, σύμφωνα με εσωτερική έκθεση που αποκάλυψε το USA Today.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Ώρα μηδέν» για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή: ΗΠΑ και Ιράν ξεκινούν τις συνομιλίες στην Ελβετία με φόντο τις συγκρούσεις στον Λίβανο
Ισραήλ και Χεζμπολάχ συνεχίζουν τον πόλεμο στον Λίβανο, παρά την συμφωνία για κατάπαυση του πυρός - «Διπλωματικό θρίλερ» στα Στενά του Ορμούζ λίγο πριν την τελευταία συμφωνία ΗΠΑ με Ιράν
Τζέι Ντι Βανς
Τραμπ για τα Στενά του Ορμούζ: «Δεν θα υπάρχουν διόδια, εκτός αν είναι από τις ΗΠΑ» – Τα «αγκάθια» των συνομιλιών στην Ελβετία
Στην Ελβετία θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζει Ντι Βανς και την ιρανική αντιπροσωπεία να προσπαθούν να βρουν τη χρυσή τομή για την μόνιμη εκεχειρία
FILE PHOTO: A drone view of vessels anchored in the Strait of Hormuz as seen from Musandam, Oman, June 8, 2026. REUTERS/Stringer/File Photo