Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Ανακάλυψαν γυμναστήριο των ελληνιστικών χρόνων στην Αίγυπτο [pics, vid]

Ανακάλυψαν γυμναστήριο των ελληνιστικών χρόνων στην Αίγυπτο [pics, vid]

Έναν χώρο που θυμίζει Ελλάδα στα αρχαία της στάδια έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Ουάτφα της Αιγύπτου.

Στην περιοχή που ανακαλύφθηκε το γυμναστήριο, περίπου 100 χιλιόμετρα από το Κάιρο, υπήρχε το αρχαίο χωριό Φιλοτέρης. Το είχε ιδρύσει ο Πτολεμαίος ο Β΄ το 300 π.Χ. και το ονόμασε από την αδελφή του Φιλοτέρα.

الكشف عن بقايا أول جمانزيوم هيلينستي بالفيوم (مبنى خاص بكبار الشخصيات اليونانية) يتم العثور عليه حتى الآن Remaining of the first Hellenistic Gymynasiom #Newdiscovery#fayoum#Gymnasiom#germanmission#Egypt#ministry_antiquitues

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Press office (@ministry_antiquities) στις


Πρόκειται για ένα ελληνιστικό γυμναστήριο όπου οι νέοι της Αιγύπτου στην περιοχή κοντά στην όαση της σημερινής πόλης Φαγιούμ, εκπαιδεύονταν στον αθλητισμό, την ελληνική λογοτεχνία και τη φιλοσοφία. Ανακαλύφθηκε από Γερμανούς και Αιγύπτιους αρχαιολόγους, με επικεφαλής την αρχαιολόγο Κορνέλια Ρόμερ.

https://www.youtube.com/watch?v=UK0C7kxE79M

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αιγυπτιακής ομάδας των ανασκαφών Άιμαν Ασμάουι, το στάδιο-γυμναστήριο περιελάμβανε στο κεντρικό του κτίριο ένα χώρο υποδοχής, που κάποτε ήταν περικοσμημένος με αγάλματα, έναν μεγάλο χώρο συνεδριάσεων και συναντήσεων και έναν αύλειο χώρο.

Υπήρχε επίσης και ο χώρος για την κούρσα των αθλητών, ένας διάδρομος μήκους 200 μέτρων. Ο χώρος περιβάλλονταν από κήπους. Ένας χώρος ιδανικός για την εκμάθηση των νέων, όπως γράφει στο σχετικό της ρεπορτάζ η «Αλ Αχράμ».

Μάθαιναν ελληνικά και φιλοσοφία

Το γυμναστήριο είχε κατασκευαστεί από εύπορους κατοίκους της περιοχής, που ήθελαν να δώσουν στους νέους της ανώτερης τάξης της εποχής μία καθαρά ελληνική εκπαίδευση. Μέσω αυτής μάθαιναν να αθλούνται, να γράφουν και να διαβάζουν ελληνικά. Διδάσκονταν παράλληλα τις μεγάλες φιλοσοφικές ελληνικές ιδέες.

Η αιγυπτιακή εφημερίδα επισημαίνει ότι τέτοιοι χώροι εκπαίδευσης των νέων υπήρχαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις του ελληνιστικού κόσμου. Αναφέρουν ενδεικτικά την Αθήνα και τη Μίλητο στη Μικρά Ασία.

Και μέσω αυτής της μεγάλης ανακάλυψης, η επικεφαλής αρχαιολόγος κ. Ρόμερ αναδεικνύει το γεγονός της μεγάλης επίδρασης του ελληνικού πολιτισμού στην Αίγυπτο, όχι μόνο στην Αλεξάνδρεια, όπως είναι ευρέως γνωστό, αλλά και στην περιφέρεια-επαρχία της χώρας, κατά την εποχή που ο Μέγας Αλέξανδρος μετέτρεψε την Αίγυπτο σε ένα κομμάτι του ελληνιστικού κόσμου, δημιουργώντας ελληνικές πόλεις με ναούς, δημόσια λουτρά και άλλα κτίρια, όπου συμβίωναν οι ντόπιοι με τους Έλληνες που κατά χιλιάδες ταξίδεψαν τότε στην Αίγυπτο, προσδοκώντας να ζήσουν σε ένα κόσμο με ευημερία και ειρήνη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις