Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Ανακοινώνει ΥΠΕΞ ο Τραμπ – Στην κυβέρνηση η κόρη του;

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Αυτή τη φορά (μάλλον) δεν θα το κάνει μέσω του αγαπημένου του twitter. Ο Ντόναλντ Τραμπ, το ‘φερε από ‘δω, το ‘φερε από ‘κει, ετοιμάζεται να ανακοινώσει τον άνθρωπο που θα ηγηθεί της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Μέσω twitter πάντως ανακοίνωσε ότι θα κάνει… ανακοινώσεις για το ποιος θα είναι ο επόμενος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. «Θα ανακοινώσω την απόφασή μου για τον νέο υπουργό Εξωτερικών αύριο το πρωί» έγραψε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Όνομα δεν είπε αλλά σύμφωνα με όλα τα αμερικανικά ΜΜΕ, που επικαλούνται «πηγή με γνώση του θέματος» αυτός θα είναι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Exxon Mobil, Ρεξ Τίλερσον.

Πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχει στενές, επιχειρηματικές, επαφές με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και το τελευταίο όνομα που μπήκε στη λίστα του Ντόναλντ Τραμπ, σχεδόν την ίδια στιγμή που βγήκε από αυτή το όνομα του πρώην δημάρχου της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι.

Φωτογραφία Reuters

Ο 64χρονος Τίλερσον ηγήθηκε της επέκτασης της Exxon Mobil στη Ρωσία και είχε ταχθεί ανοιχτά κατά της επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.

Μάλλον όμως αυτή δεν θα είναι η μοναδική ανακοίνωση που θα κάνει άμεσα ο Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με πηγή που παρακολουθεί τις εξελίξεις και τις κινήσεις της μεταβατικής ομάδας του Τραμπ, ο πρώην κυβερνήτης του Τέξας Ρικ Πέρι αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο Ενέργειας.

Η αναβολή και η… Ιβάνκα

Κι αν οι ανακοινώσεις για τα πρόσωπα που θα συνθέσουν τη νέα κυβέρνηση είναι στην ημερήσια διάταξη, η αποχώρηση του Τραμπ από την ηγεσία της αυτοκρατορίας των επιχειρήσεών του θα καθυστερήσει λίγο. Θα γίνει πάντως πριν από τις 20 Ιανουαρίου, όταν ο Τραμπ θα ορκιστεί πρόεδρος των ΗΠΑ. Το ανακοίνωσε και αυτό μέσω twitter.

«Αν και δεν είμαι υποχρεωμένος από το νόμο να το κάνω, θα αποχωρήσω από τις επιχειρήσεις μου πριν από τις 20 Ιανουαρίου για να μπορέσω να επικεντρωθώ πλήρως στην προεδρία. Δυο από τα παιδιά μου, ο Ντον και ο Έρικ, συν στελέχη, θα τις διαχειρίζονται. Καμία νέα συμφωνία δεν θα γίνει κατά τη διάρκεια της θητείας μου», είπε ο Τραμπ.

Από το μήνυμά του λείπει ένα όνομα, αυτό της Ιβάνκα Τραμπ. Η κόρη του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ είναι το… απόλυτο “δεξί χέρι” του πατέρα της. Και πολλοί είναι εκείνοι που τη χαρακτηρίζουν “σκιώδη Πρώτη Κυρία”. Από το tweet του Τραμπ για το ποια από τα παιδιά του θα διαχειριστούν τις επιχειρήσεις του λείπει το όνομά της.

Και αυτό δίνει τροφή για δημοσιεύματα πως ετοιμάζει κάποια κυβερνητική θέση για την κόρη του. Μένει να δούμε αν και ποια θα είναι αυτή. Ίσως αυτό και πολλά ακόμα να ξεκαθαρίσουν κατά τη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει, άγνωστο ακόμη πότε ο Τραμπ. Και γι’ αυτό πάντως, μας ενημέρωσε μέσω twitter: «Θα δώσω συνέντευξη Τύπου στο άμεσο μέλλον για να συζητήσω για τις επιχειρήσεις, τις κυβερνητικές επιλογές και άλλα θέματα ενδιαφέροντος».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε