Κόσμος

Αναλένα Μπέρμποκ: «Αν πέσει η Ουκρανία, η Μολδαβία είναι η επόμενη χώρα στη σειρά»

Την ανησυχία της για την επίθεση που έχει εξαπολύσει η Ρωσία στην Ουκρανία εξέφρασε η Αναλένα Μπέρμποκ, καθώς θεωρεί ότι η Μολδαβία μπορεί να είναι η επόμενη.

«Η στήριξη για την Ουκρανία εγγυάται την επιβίωση της γειτονικής Μολδαβίας», δήλωσε σήμερα (17.09.2024) η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ σε διάσκεψη για την αντιμετώπιση των ανησυχιών αναφορικά με τη διεύρυνση της ρωσικής παρέμβασης στην περιοχή.

«Ό,τι κάνουμε για να στηρίξουμε την Ουκρανία σημαίνει επίσης ότι προάγει τη σταθεροποίηση σε ό,τι αφορά τη Μολδαβία», δήλωσε η Αναλένα Μπέρμποκ. «Είναι σαφές ότι η μεγαλύτερη ανησυχία του κόσμου εδώ είναι: ότι εάν πέσει η Ουκρανία, η Μολδαβία είναι η επόμενη χώρα στη σειρά».

Η Μπέρμποκ επισκεπτόταν το Κισινάου για την Πλατφόρμα Σύμπραξης με τη Μολδαβία, μαζί με τους εταίρους της από τη Γαλλία, τη Ρουμανία, την Πολωνία, την Ολλανδία και τη Λιθουανία.

Η Γερμανία, ένας από τους βασικούς στρατιωτικούς υποστηρικτές του Κιέβου στην Ευρώπη, ξεκίνησε την πλατφόρμα αφού η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία το 2022, λέγοντας ότι εντάσσεται στις ευρύτερες προσπάθειές της να σταθεροποιήσει την οικονομία της Μολδαβίας και να την προστατεύσει από τη ρωσική παραπληροφόρηση.

Η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σάντου, που έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι προσπαθεί να ανατρέψει την κυβέρνησή της, δήλωσε ότι η Μολδαβία συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις και κάλεσε τους εταίρους να αυξήσουν τη στήριξή τους.

«Ο ρωσικός πόλεμος κατά της Ουκρανίας, τον οποίο καταδικάσαμε από την πρώτη ημέρα, έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά για την οικονομία μας», δήλωσε η Σάντου.

«Η αβεβαιότητα που προκαλείται από τον πόλεμο συνεχίζει να παρεμποδίζει σοβαρά την οικονομική μας ανάπτυξη και θα συνεχίσει να την παρεμποδίζει για όσο διαρκεί ο πόλεμος», πρόσθεσε η ίδια.

Στο πλαίσιο της πλατφόρμας, υπογράφηκαν συμφωνίες για την παροχή στη Μολδαβία άνω των 300 εκατ. ευρώ σε δάνεια και 80 εκατ. ευρώ σε επιχορηγήσεις, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης.

Οι σύμμαχοι χαιρέτισαν επίσης τις προσπάθειες της Μολδαβίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπό τη Σάντου, η Μολδαβία, που βρίσκεται μεταξύ Ουκρανίας και Ρουμανίας –χώρας μέλους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ– ευελπιστεί να ενταχθεί στο ευρωπαϊκό μπλοκ έως το 2030.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Βρετανία αύξησε σε «σοβαρό» το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής – Διώξεις σε βάρος 45χρονου για αντισημιτική επίθεση
Ο δράστης Έσα Σουλεϊμάν είχε παραπεμφθεί σε κυβερνητικό πρόγραμμα πρόληψης του εξτρεμισμού το 2022, αλλά η υπόθεσή του μπήκε στο αρχείο αργότερα το ίδιο έτος
Η στιγμή που ο δράστης επιτίθεται με μαχαίρι σε Εβραίο άνδρα στο Λονδίνο
Λίντσαραν τον 47χρονο που συνελήφθη για τη δολοφονία της 5χρονης στην Αυστραλία - Επεισόδια έξω από το νοσοκομείο που νοσηλεύεται
Φέρεται πως την απήγαγε από την κοινότητα των Αβορίγινων και στη συνέχεια την σκότωσε - «Συνελήφθη» από τους κατοίκους που συμμετείχαν στην επιχείρηση εντοπισμού της
Αυστραλία: Λίντσαραν τον 47χρονο που συνελήφθη για τη δολοφονία της 5χρονης – Επεισόδια έξω από το νοσοκομείο που νοσηλεύεται
Drone με 50 κιλά εκρηκτικά «καρφώθηκε» σε πλοίο στον Κόλπο του Άντεν – Θρίλερ για την εξουδετέρωσή του
Το drone αντί να εκραγεί, παρέμεινε στο εσωτερικό του πλοίου, δημιουργώντας μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση, καθώς οποιαδήποτε δόνηση ή αύξηση θερμοκρασίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε έκρηξη
Επίθεση με drone στο πλοίο