Κόσμος

Αναστασιάδης: «Έχουμε παραγγείλει εμβόλια για δύο εκατομμύρια πληθυσμό»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού στην Κύπρο και μάλιστα έρχονται και άλλα εμβόλια.

«Έχουμε εξουσιοδοτήσει τον υπουργό Υγείας να διαπραγματευτεί την προμήθεια όταν και εφόσον εγκριθούν και άλλα εμβόλια πχ το Σπούτνικ, για το οποίο όμως αναμένουμε την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Πέραν τούτου είναι και οι σημαντικές παραγγελίες που προνοητικά είχαμε βάλει για άλλες φαρμακευτικές εταιρείες όπως οι Pfizer, Μoderna, Johnson and Johnson», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε κέντρο εμβολιασμού, στο χώρο της Κρατικής Έκθεσης στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες με τις οποίες έχει συμβληθεί η ΕΕ είναι επτά και «έχουμε συμμετάσχει με σημαντικό ποσοστό εμβολίων, απλά να αναφέρω ότι έχουμε παραγγείλει και είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε εμβόλια για πληθυσμό δύο εκατομμυρίων».

Ερωτηθείς πότε θα παραληφθούν τα εμβόλια αυτά, ο πρόεδρος είπε «ανάλογα με την παραγωγή των εργοστασίων, δεν είναι θέμα της Κυβέρνησης η οποία έλαβε έγκαιρα τα μέτρα. Το Υπουργείο Υγείας έδωσε οδηγίες, αριθμούς και ό,τι έπρεπε προκειμένου να πετύχουμε τον μεγαλύτερο δυνατόν αριθμό εμβολίων.

Πέραν τούτου είναι και η αθέτηση υποχρεώσεων από φαρμακευτικές εταιρείες που πιθανότατα να αναστέλλει ή να δημιουργεί κάποια ανησυχία όσον αφορά το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Η Κύπρος θεωρείται μια από τις πρώτες χώρες που εφαρμόζει το εμβολιαστικό πρόγραμμα με επιτυχία, είναι από τις πρώτες χώρες που εφαρμόζει με επιτυχία τα τεστ είτε ταχείας είτε μοριακής εξέτασης, είναι η δεύτερη σε μειωμένο αριθμό θανάτων. Συνεπώς κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν να σώσουμε ζωές, να διατηρήσουμε το σύστημα υγείας σε κατάσταση που μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση, και να μεριμνήσουμε ώστε τα μέτρα να μην επιβαρύνουν πλέον τις ελευθερίες του κόσμου αλλά και να δοθεί η οικονομική ένεση που χρειάζεται κάθε κράτος κάθε πολίτης».

Ερωτηθείς για το θέμα των εμβολίων που είχαν ζητηθεί από το Ισραήλ, ο Πρόεδρος είπε ότι υπάρχουν «διαδικαστικά προβλήματα που δημιουργούν προβλήματα, αλλά συνεχίζουμε τις προσπάθειες.

Αυτή τη στιγμή είναι υπό διαμόρφωση η Κυβέρνηση στο Ισραήλ, αντιμετωπίζονται εξίσου σημαντικά προβλήματα στη χώρα και ως εκ τούτου οι νομότυπες διαδικασίες ήταν εκείνες που παρεμπόδισαν τη διαδικασία υλοποίησης της κοινής βούλησης με τον κ. Νετανιάχου να μας προμηθεύσουν ένα αριθμό εμβολίων».

Σε ερώτηση αν έχει συζητήσει με τους επιδημιολόγους ένα ενδεχόμενο lockdown. ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν συζητήσαμε και ούτε αυτή τη στιγμή εξετάζεται κάτι ανάλογο με βάση την επιδημιολογική εικόνα της χώρας».

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αποκαλύψεις στη δίκη του βαρυποινίτη, της 37χρονης Νάταλι και του «εισπράκτορα» στην Κύπρο - Τα τηλεφωνήματα από το κελί, οι θυρίδες και ο πίνακας μεγάλης αξίας
Ο βαρυποινίτης Γιώργος Ζαβράντωνας και η 37χρονη Νάταλι Τζιαπούρα κατάφεραν να κερδίσουν πάνω από 1.000.000 ευρώ, μέσα σε μόλις 6 μήνες
Νάταλι Τζιαπούρα
Σε ελληνόκτητο πλοίο η επίθεση στην Ερυθρά Θάλασσα ανοιχτά της Υεμένης – Δέχτηκε ρουκέτες και αναχαίτισε drones
Το ελληνόκτητο πλοίο υπέστη σημαντικές ζημιές και το πλήρωμα - ανάμεσα στο οποίο δεν υπάρχουν Έλληνες, δέχθηκε εντολή να το εγκαταλείψει για λόγους ασφαλείας
Φωτογραφία αρχείου
Συγκλονίζει 27χρονος που πνίγηκε προσπαθώντας να σώσει την οικογένειά του στο Τέξας - «Συγγνώμη, δε θα τα καταφέρω, σας αγαπώ»
Σε μία απέλπιδα προσπάθεια να σώσει την οικογένειά του, έσπασε με γροθιά ένα παράθυρο, κόβοντας μία αρτηρία, με συνέπεια να πεθάνει από αιμορραγία
Τέξας
1