Κόσμος

Ανατροπή στην Ολλανδία: Δικαστήριο διατάσσει την άρση του lockdown λόγω κορονοϊού

Ολλανδικό δικαστήριο διέταξε σήμερα την κυβέρνηση να αποσύρει αμέσως τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας την οποία επέβαλε προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού, αποφαινόμενο ότι στερείται σωστής νομικής βάσης.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας, η πρώτη στην Ολλανδία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προκάλεσε πολυήμερες ταραχές από διαδηλωτές κατά του lockdown αφότου εισήχθη αρχικά στις 23 Ιανουαρίου.

“Η απαγόρευση κυκλοφορίας βασίζεται σε έναν νόμο για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης , όπου δεν υπάρχει χρόνος για συζήτηση με το Κοινοβούλιο”, ανέφερε το δικαστήριο στη Χάγη.

“Δεν υπήρχε οποιαδήποτε τέτοια πιεστική ανάγκη σε αυτήν την περίπτωση. Εκτεταμένα μέτρα όπως αυτά πρέπει να στηρίζονται σε κατάλληλους νόμους”.

click4more Ολλανδία – Κορονοϊός: Παρατείνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας ως τις 2 Μαρτίου

Το δικαστήριο ανέφερε πως η κυβέρνηση απέτυχε να καταστήσει σαφές γιατί η απαγόρευση κυκλοφορίας ήταν απολύτως απαραίτητη σε αυτό το στάδιο της πανδημίας, καθώς το ποσοστό μόλυνσης στην Ολλανδία μειωνόταν ήδη προτού τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας, που επιτρέπει τη μετακίνηση εκτός σπιτιού μόνο για λόγους μεγάλης ανάγκης από τις 9.00 μ.μ. έως τις 4.30 π.μ., παρατάθηκε την περασμένη εβδομάδα μέχρι τουλάχιστον τις 3 Μαρτίου.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσε ότι θα χρειαστεί να μελετήσει την απόφαση του δικαστηρίου.

Πηγή: Reuters / AFP / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ρώμη από τις εκρήξεις σε βενζινάδικο: 21 τραυματίες, ανάμεσά τους πυροσβέστες και αστυνομικοί – Δείτε βίντεο
Οι περισσότεροι από τους τραυματίες φέρουν σοβαρά εγκαύματα - Η έκρηξη φαίνεται πως προκλήθηκε όταν φορτηγό προσέκρουσε σε αγωγό ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη ανεφοδιασμός με υγραέριο
Ισχυρή έκρηξη στη Ρώμη
11
Απογοητευμένος ο Τραμπ με τον Πούτιν μετά την επικοινωνία τους: «Δεν σκέφτεται να σταματήσει και είναι πολύ κακό»
Ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να συνομιλήσει και με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι - Τι ανέφερε ο Αμερικανός για το «πάγωμα» στις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία
Ντόναλντ Τραμπ
Σε αργία 139 εργαζόμενοι της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ: Κατηγορούνται πως επέκριναν τις πολιτικές Τραμπ
«Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος έχει πολιτική μηδενικής ανοχής για γραφειοκράτες καριέρας που παρανόμως υπονομεύουν και σαμποτάρουν την ατζέντα της κυβέρνησης»
Ντόναλντ Τραμπ