Κόσμος

Αναβλήθηκε η δίκη του Νικολά Σαρκοζί

Για τις 20 Μαΐου αναβλήθηκε η δίκη του πρώην προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος κατηγορείται για παράνομη χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας του.

Η αναβολή δόθηκε επειδή ένας από τους συγκατηγορούμενους του Σαρκοζί δήλωσε στους δικαστές ότι ο συνήγορός του ασθενεί με Covid-19. Όλα αυτά, δύο εβδομάδες μετά την καταδίκη του σε ποινή φυλάκισης χωρίς αναστολή για διαφθορά.

Η δίκη του πρώην προέδρου της Γαλλίας, για τη λεγόμενη υπόθεση Bygmalion, αφορά τις υπερβολικές δαπάνες της προεκλογικής του εκστρατείας για τις προεδρικές του 2012.

 ο πρώην πρόεδρος δικάζεται αυτή τη φορά για «παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας».

Τα νέα μπλεξίματα του Νικολά Σαρκοζί

Ο Ζερόμ Λαβριγέ, πρώην αναπληρωτής διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του τότε απερχόμενου προέδρου, ήταν ο πρώτος που ομολόγησε πως συμμετείχε σε μια εκτεταμένη απάτη με πλαστά τιμολόγια, υποτιμημένες δαπάνες και έξοδα που παραλείπονταν εσκεμμένα από τους λογαριασμούς που υποβάλλονταν για τον τελικό έλεγχο. Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως ο Λαβριγέ έφθασε στο δικαστήριο χωρίς δικηγόρο και δεν τον χαιρέτησε κανένας.

Οι συνήγοροι των συνολικά 14 κατηγορουμένων –πρώην στελέχη της εταιρείας Bygmalion και του συντηρητικού κόμματος UMP (Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα, μετεξελίχθηκε στους Ρεπουμπλικάνους), λογιστές– προσυπέγραψαν άπαντες το αίτημα για αναβολή.

Ο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος έχει αποσυρθεί από την πολιτική από το 2016, παραμένει πολύ δημοφιλής στη δεξιά παράταξη, όπου καμιά προσωπικότητα δεν έχει επιβληθεί για να αντιπροσωπεύσει το συντηρητικό κόμμα «Οι Ρεπουμπλικάνοι» στις εκλογές.

Ενώ ορισμένοι στη δεξιά παράταξη τον θεωρούσαν πιθανό υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές του 2022, ο Σαρκοζί καταδικάσθηκε την 1η Μαρτίου σε φυλάκιση τριών ετών, εκ των οποίων το ένα χωρίς αναστολή, για διαφθορά και αθέμιτη επιρροή στην λεγόμενη υπόθεση των «υποκλοπών».

Τώρα κινδυνεύει να του επιβληθούν ποινή φυλάκισης ενός έτους και πρόστιμο 3.750 ευρώ για «παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας» στην υπόθεση Bygmalion, η οποία είχε προκαλέσει αλλεπάλληλες αναταράξεις στη δεξιά με διαδοχικές αποκαλύψεις.

Μολονότι έχει δηλώσει πως «δεν θα κρυφτεί», ο Σαρκοζί έκανε γνωστό πως δεν θα παρευρεθεί στις ακροαματικές συνεδριάσεις που τον αφορούν.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μουσουλμάνος φοιτητής από το Πακιστάν ο ένας δράστης του αιματοκυλίσματος στο Σίδνεϊ - Η στιγμή που Αυστραλός πολίτης τον αφοπλίζει
O 24χρονος Ναβίτ Άκραμ είναι από τη Λαχόρη του Πακιστάν, μουσουλμάνος και φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Central Queensland στο Σίδνεϊ, στο Πανεπιστήμιο Hamdard στο Ισλαμαμπάντ και στο Ινστιτούτο Al Murad
Η αστυνομία αποκλείει μια περιοχή στην παραλία Bondi μετά από αναφορά για πυροβολισμούς στο Σίδνεϊ
Συγκλονίζουν τα βίντεο από το αιματοκύλισμα σε παραλία στο Σίδνεϊ - 12 νεκροί, βρέθηκε και βαν με εκρηκτικά
Μεταξύ των 29 τραυματιών υπάρχουν και παιδιά - Δείτε τα 9 λεπτά του τρόμου στην πολυσύχναστη παραλία του Σίδνεϊ κατά τη διάρκεια εβραϊκής γιορτής και έναν από τους δράστες να πέφτει νεκρός
Τρομοκρατική επίθεση στην Αυστραλία
9
Τρομοκρατική επίθεση με πυροβολισμούς σε διάσημη παραλία του Σίδνεϊ - 12 οι νεκροί, οι δράστες στόχευαν παιδιά
Ενοπλοι κατέβηκαν από βαν και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως εναντίον του κόσμου που ήταν στην παραλία για μια εβραϊκή γιορτή - 29 τραυματίες, βρέθηκε βαν με εκρηκτικά - Σοκαριστικά βίντεο από την επίθεση
Πυροβολισμοί σε παραλία στο Σίδνεϊ
Ανανεώθηκε πριν 3 ώρες
40
Ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη του μακελειού στο πανεπιστήμιο Μπράουν των ΗΠΑ – Δύο οι νεκροί, 7 σοβαρά τραυματίες
Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο ύποπτος, ένας άνδρας γύρω στα 30, που φορά μαύρα ρούχα και να φεύγει από το πανεπιστήμιο - Οι στιγμές τρόμου των φοιτητών
Νεκροί και τραυματίες από πυροβολισμούς στο Πανεπιστήμιο Μπράουν των ΗΠΑ
Συνελήφθησαν 5 ύποπτοι που σχεδιάζαν επίθεση με αυτοκίνητο σε χριστουγεννιάτικη αγορά της Βαυαρίας
Πρόκειται για έναν Αιγύπτιο, τρεις Μαροκινούς και έναν Σύρο που συνελήφθησαν την Παρασκευή με τις αρχές να υποπτεύονται πως πίσω από τα σχέδια για την επίθεση υπάρχει «ισλαμιστικό κίνητρο»
Χριστουγεννιάτικη αγορά στη Γερμανία