Δευτέρα, 6 Μαΐ
24oC Αθήνα

Ανέγερση Μνημείου στη Βιέννη για τους λιποτάκτες της ναζιστικής Βέρμαχτ

Ανέγερση Μνημείου στη Βιέννη για τους λιποτάκτες της ναζιστικής Βέρμαχτ

Την έναρξη των εργασιών για την ανέγερση Μνημείου στη Βιέννη για τους Αυστριακούς αντιστασιακούς-λιποτάκτες από τη γερμανοναζιστική Βέρμαχτ, την περίοδο της ναζιστικής κατοχής της Αυστρίας, από την εισβολή των στρατευμάτων του Χίτλερ τον Μάρτιο του 1938 μέχρι την απελευθέρωση της χώρας από τα συμμαχικά στρατεύματα το Μάιο του 1945, ανακοίνωσε σήμερα ο δημοτικός σύμβουλος Πολιτισμού της Βιέννης, Αντρέας Μάιλαντ-Ποκόρνι.

Η ανέγερση του Μνημείου είχε συμπεριληφθεί στη συμφωνία συνασπισμού, μετά τις τελευταίες δημοτικές και τοπικές εκλογές στη Βιέννη τον Οκτώβριο του 2010, των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων στο Δήμο και στην τοπική κυβέρνηση στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βιέννης, των Σοσιαλδημοκρατών του δημάρχου και κυβερνήτη Μίχαελ Χόιπλ και των Πρασίνων της ελληνικής καταγωγής αντιδημάρχου και αναπληρώτριας κυβερνήτη, Μαρίας Βασιλάκου.

Το Μνημείο —η ανέγερση του οποίου αρχίζει στα μέσα Απριλίου και η αποπεράτωση αναμένεται στις αρχές του ερχόμενου φθινοπώρου— θα βρίσκεται στην ιστορική Πλατεία “Μπάλχαουσπλατς”, ανάμεσα στο προεδρικό μέγαρο (πτέρυγα των πρώην χειμερινών ανακτόρων Χόφμπουργκ) και στο μέγαρο της καγκελαρίας, στο κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας.

Ως ιδανική ημέρα των επίσημων αποκαλυπτηρίων του Μνημείου, ο κ. Μάιλαντ-Ποκόρνι ανέφερε την 26η Οκτωβρίου που γιορτάζεται η επέτειος της Ανεξαρτησίας και Ουδετερότητας της Αυστρίας.

Την 26η Οκτωβρίου 1955 η χώρα —έπειτα από δέκα χρόνια διαίρεσής της σε τέσσερις ζώνες επιρροής μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου— ανακτούσε την πλήρη κυριαρχία της, με την αποχώρηση και του τελευταίου ξένου στρατιώτη των τεσσάρων συμμαχικών δυνάμεων (ΗΠΑ, Σοβιετική Ένωση, Γαλλία και Αγγλία), και η αυστριακή Βουλή ψήφιζε το συνταγματικό νόμο για τη διαρκή ουδετερότητα.

Το Μνημείο, ένα κατά τρεις βαθμίδες υπερυψωμένο σύμπλεγμα γλυπτών που θα παριστάνει ένα τεράστιο “Χ”, θα κατασκευαστεί στη βάση των σχεδίων του γεννημένου στη Γερμανία καλλιτέχνη Όλαφ Νικολάι, που είχε κερδίσει το πρώτο βραβείο στον σχετικό διεθνή διαγωνισμό το περασμένο καλοκαίρι και ο οποίος, κατά την σημερινή ανακοίνωση της έναρξης της ανέγερσης, εξέφρασε την ευχή ο χώρος του να αποτελέσει τόπο συνάντησης και δράσης της Κοινωνίας των Πολιτών.

Όπως ανακοίνωσε ο δημοτικός σύμβουλος Πολιτισμού της Βιέννης, δίπλα στο μνημείο —του οποίου η κατασκευή θα στοιχίσει περίπου 200.000 ευρώ— θα τοποθετηθούν πίνακες με επεξηγηματικά κείμενα στη γερμανική και αγγλική γλώσσα, τα οποία θα συνταχθούν σε συνεργασία με την Επιτροπή Προσωπικοτήτων “Δικαιοσύνη για τα θύματα της ναζιστικής στρατονομίας”.

Η Επιτροπή αυτή ιδρύθηκε το 2008 και αγωνίζεται για την κοινωνική και νομική αποκατάσταση των ανθρώπων που είχαν πληρώσει, πολλοί με τη ζωή τους, την αντίστασή τους κατά των ναζιστών, ενώ θεωρεί πως το Μνημείο πρέπει να αντανακλά και το πνεύμα δικτύωσης της ναζιστικής στρατονομίας: αφού ήταν πολλοί οι θεσμοί που εμπλέκονταν στις διώξεις κατά των αντιστασιακών-λιποτακτών της ναζιστικής Βέρμαχτ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βρέθηκε γκιλοτίνα με την οποία οι Ναζί εκτέλεσαν αντιστασιακούς της οργάνωσης «Λευκό Ρόδο»

Η γενέτειρα του Χίτλερ προσπαθεί να αποτινάξει αυτή την κατάρα!

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε