Κόσμος

Ανείπωτη τραγωδία στην Ισπανία: Δεκάδες οι νεκροί από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Βαλένθια

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σοκάρει ο απολογισμός από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Βαλένθια. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η Ισπανία θρηνεί 62 ανθρώπους τους οποίους κατάπιαν τα ορμητικά νερά. 

Σύμφωνα με τις αρχές της Βαλένθια οι νεκροί από τις πλημμύρες έχουν ξεπεράσει τους 60 και ανάμεσά τους είναι και πολλά παιδιά. 

Μερικές ώρες νωρίτερα, ο επικεφαλής της περιοχής της Βαλένθια είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους ότι έχει εντοπιστεί αδιευκρίνιστος αριθμός πτωμάτων, αλλά δεν ανέφερε αριθμό «από σεβασμό στις οικογένειες». «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ορισμένα πτώματα έχουν ήδη βρεθεί», σημείωσε ο Κάρλος Μαθόν σε δηλώσεις που έκανε σε μέσα ενημέρωσης, προσθέτοντας ότι οι αρχές δεν μπορούν να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες καθώς οι οικογένειες δεν έχουν ακόμη ενημερωθεί. «Αντιμετωπίζουμε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση, που κανένας δεν έχει ξαναδεί», πρόσθεσε ο επικεφαλής της περιφέρειας.

valenciaAP

valencia

Καταρρακτώδεις βροχές που έφερε ψυχρό μέτωπο κινούμενο κατά μήκος του νότιου και του ανατολικού τμήματος της Ιβηρικής χερσονήσου προκάλεσαν ξαφνικές πλημμύρες, εξωθώντας τις αρχές στις περιοχές που υφίστανται τα σοβαρότερα πλήγματα να παροτρύνουν τους πολίτες να παραμείνουν σπίτια τους και να αποφεύγουν κάθε μη απολύτως απαραίτητη μετακίνηση μέχρι νεοτέρας.

 

 

Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, με την υποστήριξη μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (drones), εργάζονταν όλη τη νύχτα για τον εντοπισμό των αγνοουμένων στην Λετούρ. Παράλληλα η αστυνομία της πόλης Λ’Αλκούντια δήλωσε ότι αναζητεί έναν οδηγό φορτηγού που αγνοείται από χθες το απόγευμα.

Η κεντρική κυβέρνηση δημιούργησε έναν πυρήνα αντιμετώπισης κρίσεων, ο οποίος συνήλθε πρώτη φορά χθες το βράδυ και απέστειλε στην Βαλένθια μια μονάδα του στρατού που είναι ειδικευμένη στις επιχειρήσεις διάσωσης.

 

Οι δημοτικές αρχές της Βαλένθια ανακοίνωσαν ότι όλα τα σχολεία θα μείνουν κλειστά σήμερα (30/10/24), όπως και τα δημόσια πάρκα, και ότι όλες οι αθλητικές εκδηλώσεις ακυρώθηκαν.

Δώδεκα πτήσεις που θα προσγειώνονταν στο αεροδρόμιο της Βαλένθια εκτράπηκαν σε άλλες πόλεις της Ισπανίας λόγω των καταρρακτωδών βροχών και των ισχυρών ανέμων, ανακοίνωσε ο ισπανικός φορέας διαχείρισης αεροδρομίων Aena.

Άλλες δέκα πτήσεις που αναμενόταν να αναχωρήσουν ή να φτάσουν στο αεροδρόμιο ακυρώθηκαν.

Επίσης ο εθνικός φορέας διαχείρισης σιδηροδρομικών υποδομών Adif ανακοίνωσε ότι ανέστειλε τα δρομολόγια τρένων υψηλής ταχύτητας ανάμεσα στη Μαδρίτη και τη Βαλένθια λόγω των επιπτώσεων της καταιγίδας στα βασικά σημεία του σιδηροδρομικού δικτύου.

Αμαξοστοιχία υψηλής ταχύτητας που μετέφερε 276 επιβάτες εκτροχιάστηκε στην νότια περιφέρεια της Ανδαλουσίας, χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί, ανακοίνωσαν οι περιφερειακές αρχές.

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης παρείχαν βοήθεια σε δεκάδες ανθρώπους στην Αλόρα, στην Ανδαλουσία, σε ορισμένους μέσω ελικοπτέρου, μετά την υπερχείλιση ποταμού.

Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία Aemet κήρυξε κόκκινο συναγερμό στην περιοχή της Βαλένθια και ανέβασε στη δεύτερη υψηλότερη βαθμίδα τον συναγερμό σε ορισμένα τμήματα της Ανδαλουσίας. Προειδοποίησε ότι οι βροχές θα συνεχιστούν τουλάχιστον ως αύριο Πέμπτη (31/10/24).

Πολλοί δρόμοι έχουν αποκλειστεί και στις δύο περιοχές λόγω πλημμυρών.

Η περιοχή της Βαλένθια και η ισπανική ακτή στην Μεσόγειο υφίστανται εν γένει συχνά το φθινόπωρο το καιρικό φαινόμενο του «γκότα φρία» (κρύα σταγόνα), που προκαλεί ξαφνικές και εξαιρετικά σφοδρές πλημμύρες, ορισμένες φορές για αρκετές ημέρες.

Στα βίντεο που θα δείτε είναι χαρακτηριστική η ορμή των νερών. Σε μια περίπτωση διαλύουν στην κυριολεξία και εξαφανίζουν μια γέφυρα. 

Δείτε το βίντεο

 

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από τις επιχειρήσεις διάσωσης αλλά και από πολίτες που προσπαθούν να αποδράσουν από σπίτια και καταστήματα με το νερό να έχει φτάσει έως τη μέση τους. 

 

Η ορμή ήταν τέτοια που έπεσαν μέσα σε 4 ώρες 343 χιλιοστά βροχής.

Η μανία του ανεμοστρόβιλου που χτύπησε περιοχή κοντά στην πόλη της Βαλένθια, την Ριμπέρα Άλτα.

Εικόνες που δεν χωράει ο ανθρώπινος νους.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο υπουργός Εργασίας της Γαλλίας υπέρ της βερμούδας στο γραφείο εν μέσω καύσωνα: «Αν είναι καλοραμμένη, κανένα πρόβλημα»
«Εγώ φοράω κοστούμι και γραβάτα γιατί αυτό είναι το dress code ενός υπουργού» δήλωσε ο Ζαν-Πιερ Φαραντού - Τι ισχύει με τη βερμούδα στα γραφεία στη Γαλλία
Αστυνομία Γαλλία
Η βίλα Σέρτοσα του Μπερλουσκόνι στη Σαρδηνία πουλήθηκε στη βασιλική οικογένεια Αλ Θάνι του Κατάρ για 350 εκατ. ευρώ
Πρόκειται για έπαυλη στην οποία ο «Καβαλιέρε» φιλοξένησε από τον Βαλντιμίρ Πούτιν μέχρι τον Βρετανό Τόνι Μπλερ και τον Ισπανό πρώην πρωθυπουργό Θαπατέρο αλλά και τα διαβόητα «μπούνγκα -μπούνκα» πάρτι
Η βίλα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στη Σαρδηνία
Ντόναλντ Τραμπ: «Το Ιράν υποστηρίζει ότι δεν εισπράττει διόδια στα Στενά του Ορμούζ, αν λέει ψέματα, οι διαπραγματεύσεις θα τερματιστούν»
«Επιπλέον, κανένα χρηματικό ποσό δεν έχει δοθεί στο Ιράν, ούτε έχει αποδεσμευτεί από τα κεφάλαιά τους προς αυτούς από τις ΗΠΑ», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
τραμπ
Γκάντι Άιζενκοτ: Ο στρατηγός που απειλεί να «ρίξει» τον Νετανιάχου στο Ισραήλ – Έχασε τον γιο του στη Γάζα, τον χλευάζουν για τα αγγλικά του
Ο πρώην αρχηγός του ισραηλινού στρατού εξελίσσεται σε ισχυρό διεκδικητή της πρωθυπουργίας, καθώς η δημοτικότητα του Μπενιαμίν Νετανιάχου καταρρέει στον δρόμο προς τις κάλπες του φθινοπώρου
Γκάντι Άιζενκοτ