Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Ανείπωτος θρήνος στο Λονδίνο για τα 2 θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης

Ανείπωτος θρήνος στο Λονδίνο για τα 2 θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης

Η Βρετανία κλαίει ακόμα για τον χαμό των δυο νεαρών παιδιών που έπεσαν νεκρά από τα χέρια του Ουσμάν Καν που σκόρπισε τον θάνατο την Παρασκευή στην Γέφυρα του Λονδίνου.

Άφησαν για λίγο στην άκρη τις αντιπαραθέσεις ενόψει των εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου και οι Βρετανοί ηγέτες μαζί με τους συγγενείς των θυμάτων τίμησαν την μνήμη των δυο νεαρών παιδιών που έχασαν την ζωή τους από τα χέρια του ανθρώπου που είχαν προσπαθήσει να βοηθήσουν να επανενταχθεί στην κοινωνία.

Ο Τζακ Μέριτ, εργαζόταν για την προσέγγιση του ακαδημαϊκού κόσμου με εκείνον των φυλακών. Μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου από τον Ουσμάν Καν, έναν πρώην κρατούμενο που είχε καταδικαστεί για τρομοκρατία. «Ο Τζακ ζούσε σύμφωνα με τα πιστεύω του (…) Ήταν ένας εξαιρετικός νέος άνδρας» με «αγνό πνεύμα», έγραψε σε ένα τουίτ ο πατέρας του, Ντέιβιντ Μέριτ. «Έκανε μια εξαιρετική δουλειά» και αποτελούσε «πηγή έμπνευσης».

Χθες διοργανώθηκε αγρυπνία στο Κέιμπριτζ στη μνήμη του ενώ στο Twitter αυξάνονται συνεχώς τα μηνύματα που τον περιγράφουν ως έναν στρατευμένο, έξυπνο και γενναιόδωρο άνθρωπο.
«Αναπαύσου εν ειρήνη, αδελφέ», γράφει ο ράπερ Ντέιβ, το άλμπουμ του οποίου “Psychodrama”, που έλαβε το περίβλεπτο βραβείο Mercury, άντλησε την έμπνευσή του από την επανένταξη του αδελφού του που είχε καταδικαστεί σε ισόβια για φόνο. «Ο Τζακ Μέριτ ήταν ο καλύτερος. Αφιέρωσε τη ζωή του στη βοήθεια στους άλλους, ήταν πραγματικά τιμή που γνώρισα κάποιον όπως εσύ».

Νεκρή από τα χέρια του Καν έπεσε και η 23χρονη φοιτήτρια Σάσκια Τζόουνς. Ο πόνος της οικογένειάς της ανείπωτος για τον άδικο χαμό της. Η Σάσκια όπως και ο Τζακ εργαζόταν για την υπεράσπιση των θυμάτων κακοδικίας.

Ο Ουσμάν Καν, 28 ετών, είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους το 2018, έξι χρόνια μετά την καταδίκη του για αδικήματα που σχετίζονταν με την τρομοκρατία. Σκοτώθηκε από την αστυνομία αφού καταδιώχθηκε από πολίτες που χαρακτηρίστηκαν «ήρωες».

Η Γέφυρα του Λονδίνου, στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας, ήταν το θέατρο άλλης μιας επίθεσης, την ευθύνη για την οποία είχε αναλάβει το ΙΚ, που προκάλεσε οκτώ θανάτους το 2017.

Να αλλάξει ο νόμος

Στην αποφυγή πανομοιότυπων τρομοκρατικών επιθέσεων, σαν αυτή της Παρασκευής στη Γέφυρα του Λονδίνου, και στην εξάλειψη τέτοιων απειλών στοχεύουν οι υπηρεσίες ασφαλείας της Βρετανίας, που διευρύνουν τις έρευνές τους και σε άλλους καταδικασμένους τρομοκράτες που αποφυλακίστηκαν υπό όρους, όπως ο Ουσμάν Καν, ο ένοπλος δράστης της πρόσφατης επίθεσης.

Οι αστυνομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι, στο πλαίσιο των ερευνών αυτών, συνελήφθη χθες το βράδυ, σε επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στα Μίντλαντς, ο 34χρονος Ναζάμ Χουσείν, που φαίνεται ότι υπήρξε συνεργάτης του δράστη της Γέφυρας του Λονδίνου, και θεωρήθηκε ύποπτος για προετοιμασία τρομοκρατικής ενέργειας, αν και δεν είχε σχέση με την επίθεση στη Γέφυρα του Λονδίνου.

Ο Χουσεΐν ήταν ένας από τους υπό παρακολούθηση 74 καταδικασμένους τρομοκράτες, γύρω από τους οποίους σφίγγει ο κλοιός των αστυνομικών αρχών, εξαιτίας του περιστατικού της Παρασκευής. Είχε φυλακιστεί μαζί με τον Ουσμάν Καν το 2012 για τρομοκρατικά παραπτώματα, και αποφυλακίστηκαν και οι δύο υπό όρους την ίδια μέρα, μετά από έφεση για τη μείωση της ποινής τους. Παρόμοιες, επείγουσες έρευνες της αντιτρομοκρατικής έγιναν και σε άλλους έξι συλληφθέντες που συμμετείχαν στην ομάδα που επρόκειτο να επιτεθεί στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, και οι οποίοι τελικά αφέθηκαν πριν να ολοκληρώσουν την ποινή τους.

Σύμφωνα με την Telegraph, οι συγκεκριμένες έρευνες αναμένεται να οδηγήσουν έναν σημαντικό αριθμό υπόπτων ξανά στην φυλακή, τις επόμενες μέρες, καθώς θα συνεχίζεται η επιχείρηση παρακολουθήσεων. Επικαλείται πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης, σύμφωνα με τις οποίες εξετάζονται επισταμενα οι εγκληματίες και αναμένονται άμεσα σχετικές εκθέσεις στο γραφείο του υπουργού Ρόμπερτ Μπάκλαντ προκειμένου να επιβεβαιωθεί εάν οι άδειες υπό όρους δόθηκαν σύμφωνα με όσα προβλέπονται.

Μιλώντας σήμερα στο BBC, o Μπάκλαντ επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν αυστηρότερες ποινές για τους έγκλειστους που έχουν καταδικαστεί για αδικήματα τρομοκρατίας ή εξτρεμισμού. Εξάλλου, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε σε χθεσινή του συνέντευξη στο BBC ότι η κυβέρνηση επανεξετάζει τους όρους αποφυλάκισης των 74 τζιχαντιστών, που έχουν αφεθεί πριν ολοκληρώσουν την ποινή τους.

Η υπόθεση της τρομοκρατικής επίθεσης της Παρασκευής, έχει μεταφερθεί στην προεκλογική αρένα, καθώς ο πρωθυπουργός σε συνεντεύξεις του επέρριψε ευθύνες στους νόμους που εισήγαγε η «αριστερή κυβέρνηση» και οδήγησαν στο δρόμο τον δράστη Ουσμάν Καν, πριν να ολοκληρώσει την ποινή του. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών είπε με τη σειρά του ότι για την επίθεση ευθύνονται οι περικοπές στις δημόσιες υπηρεσίες και προειδοποίησε ότι οι πολίτες δεν μπορούν να παραμένουν ασφαλείς «με φθηνούς τρόπους».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις