Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Ανέκριναν Ρώσο ολιγάρχη για πληρωμές στον Μάικλ Κόεν – Αποκαλύψεις από Στόρμι Ντάνιελς

Ανέκριναν Ρώσο ολιγάρχη για πληρωμές στον Μάικλ Κόεν – Αποκαλύψεις από Στόρμι Ντάνιελς

Η ομάδα έρευνας του ειδικού ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ ανέκρινε έναν Ρώσο ολιγάρχη σχετικά με τις πληρωμές εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων, που η θυγατρική της εταιρίας του στις ΗΠΑ φέρεται να έκανε στον προσωπικό δικηγόρο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Μάικλ Κόεν.

Οι πληρωμές αυτές φαίνεται ότι έγιναν μετά τις προεδρικές εκλογές του 2016, μεταδίδει το CNN, επικαλούμενο πηγή η οποία έχει λάβει γνώση των εξελίξεων. Ο Βίκτορ Βέξελμπεργκ, πρόεδρος και διαχειριστής του επιχειρηματικού ομίλου Renova Group, είναι ολιγάρχης που βρίσκεται κοντά στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Τον προηγούμενο μήνα η κυβέρνηση Τραμπ τον συμπεριέλαβε σε λίστα με Ρώσους επιχειρηματίες σε βάρος των οποίων εφαρμόζονται περιορισμοί για τις δραστηριότητές τους και πλέον δεν μπορεί να ταξιδέψει στις ΗΠΑ.

Ο σκοπός των πληρωμών, οι οποίες έχουν προηγηθεί των κυρώσεων, αλλά και η φύση της επιχειρηματικής σχέσης μεταξύ του Βέξελμπεργκ και του Κόεν δεν έχουν διευκρινιστεί.

Η έρευνα που πραγματοποιείται σχετικά με τις πληρωμές αυτές μεγαλώνει τα νομικά προβλήματα με τα οποία και βρίσκεται αντιμέτωπος ο Κόεν. Τόσο η οικία του, όσο και το γραφείο του, αλλά και το δωμάτιο ενός ξενοδοχείου το οποίο χρησιμοποίησε ερευνήθηκαν από το FBI τον προηγούμενο μήνα στο πλαίσιο ποινικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή του Μανχάταν. Στις έρευνες αυτές κατασχέθηκαν τουλάχιστον οκτώ κουτιά με έγγραφα και περισσότερες από δώδεκα ηλεκτρονικές συσκευές.

Όπως έγινε γνωστό από δικαστικά έγγραφα, ένα τουλάχιστον μέρος της έρευνας αυτής πραγματοποιήθηκε μετά από σχετικό παραπεμπτικό που εκδόθηκε από το γραφείο του Μάλερ.

Οι ερωτήσεις που έγιναν στον Βέξελμπεργκ δηλώνουν ότι η ομάδα έρευνας του Μάλερ διερευνά μερικές από τις επιχειρηματικές σχέσεις του Κόεν στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016. Ο Βέξελμπεργκ είναι ο ένας από τους δύο Ρώσους ολιγάρχες τους οποίους συνέλαβε το FBI νωρίτερα μέσα στο 2018 κι αφού τα ιδιωτικά τους αεροσκάφη είχαν προσγειωθεί σε αεροδρόμια της ευρύτερης περιοχής της Νέας Υόρκης.

Οι ανακριτές ρώτησαν επίσης τον Βέξελμπεργκ σχετικά με τις δωρεές που έκανε ο επικεφαλής της εταιρίας του στις ΗΠΑ, τόσο προς την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, όσο και προς το ταμείο της συγκέντρωσης χρημάτων για την επίσημη τελετή της προεδρικής ορκωμοσίας του, σύμφωνα με δηλώσεις πηγών.

Ο δικηγόρος της πρωταγωνίστριας αισθησιακών ταινιών Στόρμι Ντάνιελς, που φέρεται να έλαβε το ποσό των 130.000 δολαρίων προκειμένου να μην αποκαλύψει την σεξουαλική σχέση που είχε με τον πρόεδρο Τραμπ πριν από δέκα χρόνια, δημοσιοποίησε το απόγευμα της Τετάρτης πληροφορίες, οι οποίες προσθέτουν περισσότερες λεπτομέρειες στο ρεπορτάζ του CNN. Ο Μάικλ Αβενάτι άφησε να εννοηθεί ότι ο Κόεν έλαβε περίπου 500.000 δολάρια από μία εταιρία που συνδέεται με τον Βέξελμπεργκ, στους μήνες που ακολούθησαν την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Ο Αβενάτι πρόσθεσε ότι το παραπάνω ποσό κατατέθηκε σε τραπεζικό λογαριασμό της εταιρίας Essential Consultants, εταιρία κάλυψης που ίδρυσε ο Κόεν πριν από τις εκλογές και την οποία χρησιμοποίησε για να πληρώσει τη Στόρμι Ντάνιελς. Σύμφωνα με τον δικηγόρο, οι πληρωμές έγιναν από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο του 2017.

Το CNN έχει επεξεργαστεί έγγραφα τα οποία δείχνουν τις πληρωμές αυτές, χωρίς ωστόσο να έχει ανεξάρτητα επιβεβαιωθεί η γνησιότητα των εγγράφων.

Στον Κόεν δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σχετικά με οποιασδήποτε πράξεις που συνδέονται με τις πληρωμές ή άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητές του.

Οι πράκτορες του FBI ρώτησαν τον Βέξελμπεργκ για τις πληρωμές που η θυγατρική της εταιρίας του Columbus Nova έκανε προς τον Κόεν, σύμφωνα με μία πηγή. Δέχθηκε επίσης ερωτήσεις και για πολιτικές δωρεές περίπου 300.000 δολαρίων που έκανε ο Άντριου Ιντρέιτερ, που είναι ξάδελφός του και επικεφαλής της Columbus Nova, σύμφωνα με δηλώσεις πηγών.

Παράλληλα ο Ιντρέιτερ έχει ανακριθεί από μέλη της ομάδας ερευνών του Μάλερ, δήλωσαν δύο πηγές στο CNN.

Οι πληρωμές έγιναν την ίδια περίοδο που ο Κόεν προσπαθούσε να ιδρύσει μία συμβουλευτική εταιρία και νομικό γραφείο, περίπου τη χρονική περίοδο που έφυγε από τις επιχειρήσεις Τραμπ. Την περίοδο εκείνη, εξακολουθούσε να είναι ο προσωπικός δικηγόρος του προέδρου Τραμπ. Ακόμη και τον προηγούμενο μήνα, όταν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την πληρωμή της Στόρμι Ντάνιελς, ο Τραμπ αναφέρθηκε στον Κόεν λέγοντας: “Ο Μάικλ είναι ο δικηγόρος μου.”

Σε δικαστικά έγγραφα, ο δικηγόρος του Κόεν δήλωσε ότι ο πελάτης του, έχει επτά πελάτες στους οποίους προσφέρει “στρατηγικές συμβουλές, αλλά και συμβουλές για τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.” Ωστόσο ο δικηγόρος του Κόεν δεν γνωστοποίησε αν η Columbus Nova, είναι μεταξύ των πελατών αυτών.

Μετά τη δημοσιοποίηση των πληροφοριών η εταιρία προχώρησε σε ανακοίνωση μέσω του δικηγόρου της Ρίτσαρντ Όουενς: “Η Columbus Nova είναι μία εταιρία διοίκησης, η οποία ανήκει και ελέγχεται αποκλειστικά από Αμερικανούς,” ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

“Μετά την επίσημη τελετή ορκωμοσίας του προέδρου Τραμπ, η εταιρία προσέλαβε τον Μάικλ Κόεν ως επιχειρηματικό σύμβουλο, αναφορικά με την εύρεση πηγών οικονομικών κεφαλαίων, αλλά και την πιθανή υλοποίηση επενδύσεων σε σταθερά περιουσιακά στοιχεία, αλλά κι άλλες τοποθετήσεις. Οι σημερινές αναφορές ότι ο Βίκτορ Βέξελμπεργκ χρησιμοποίησε την Columbus Nova ως μέσο πληρωμών του Μάικλ Κόεν είναι ψευδείς. Ο ισχυρισμός ότι ο Βίκτορ Βέξελμπεργκ είχε αναμειχθεί ή διαθέσει οποιοδήποτε χρηματικό ποσό για την συνεργασία της Columbus Nova με τον Μάικλ Κόεν, είναι προφανώς ψευδής. Ούτε ο Βίκτορ Βέκσελμπεργκ, ούτε οποιοσδήποτε άλλος από τους ιδιοκτήτες της Columbus Nova, είχαν συμμετοχή στην απόφαση πρόσληψης του Κόεν ή διέθεσαν χρήματα για την συνεργασία αυτή,” ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Η εταιρία με νεότερη ανακοίνωσή της διαβεβαίωσε ότι είναι ιδιοκτησία και ελέγχεται σε ποσοστό 100% από Αμερικανούς.

Πληρωμές για να σιωπήσει η Στόρμι Ντάνιελς για Τραμπ

Από την πλευρά τους οι εισαγγελείς στο Μανχάταν διεξάγουν έρευνα για τις προσωπικές επιχειρηματικές δραστηριότητες του Κόεν. Μεταξύ αυτών μία επιχείρηση ταξί, αλλά και οι πληρωμές που έγιναν προκειμένου να σιωπήσει η Στόρμι Ντάνιελς, σύμφωνα με δηλώσεις πηγών στο CNN.

Από την άλλη μεριά, ο ξάδερφος του Βέξελμπερκ, Ιντρέιτερ υποστήριξε γενναιόδωρα τον Τραμπ. Δώρησε 250.000 δολάρια στο ταμείο για την τελετή ορκωμοσίας του Αμερικανού προέδρου, 35.000 στο ταμείο για τη νίκη του Τραμπ, αλλά και 29.600 δολάρια στην Εθνική Επιτροπή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, τον Ιούνιο του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί (The Center for Responsive Politics).

Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, η δωρεά ξένων πολιτών προς Αμερικανούς πολιτικούς είναι παράνομη, ενώ ο Ιντρέιτερ είναι Αμερικανός πολίτης.

Ύποπτες δωρεές στον Τραμπ από τον Ιντρέιτερ

Ωστόσο, σε σύγκριση με προηγούμενες δωρεές που έκανε ο ίδιος, οι οικονομικές δωρεές προς τον Τραμπ είναι ιδιαιτέρως υψηλές, προκαλώντας το ενδιαφέρον των ανακριτών. Ο Ιντρέιτερ είχε προχωρήσει στην δωρεά 1.200 δολαρίων στον Δημοκρατικό Μπιλ Ρίτσαρντσον (2008) και 2.600 δολαρίων στον προεκλογικό αγώνα του Ρεπουμπλικάνου Κρις Ντέι για το Κογκρέσο στη Νέα Υόρκη. Ο επιχειρηματικός όμιλος Renova Group είχε προχωρήσει σε δωρεά μεταξύ 50.000 και 100.000 δολαρίων στο Ίδρυμα Κλίντον, αλλά δεν έχει ξεκαθαριστεί πότε έγινε η δωρεά αυτή, σύμφωνα με την δημόσια λίστα δωρητών του ιδρύματος.

Ο Μάλερ ανέλαβε την ευθύνη διεξαγωγής της έρευνας του FBI για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, τον περασμένο Μάιο, αμέσως μετά την απόλυση του Κόμεϊ.

Ο ίδιος, έχει ειδικά εισαγγελικά καθήκοντα για την απαγγελία κατηγοριών μέσω της σύμφωνης γνώμης ειδικού σώματος ενόρκων (grand jury).

Ο διορισμός του έγινε από την υφυπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Ροντ Ρόζενσταϊν που έχει την ευθύνη άσκησης εποπτείας για την διεξαγωγή της έρευνας, καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς αυτοεξαιρέθηκε από την έρευνα, μετά την δημοσιοποίηση πληροφοριών για προεκλογικές συναντήσεις του με τον πρώην πρεσβευτή της Ρωσίας, στις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ (CNN)

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις